ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πλεονασμοί στην Ελληνική: Με το σπαθί στο χέρι η ΕΤΥΚ

Τι δηλώνει στην «Κ» ο επίτιμος πρόεδρος κ. Λοΐζος Χατζηκωστής λίγες ώρες πριν την εξουσιοδότηση για απεργίες

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μερικές ώρες χωρίζουν τις αποφάσεις που θα λάβει ΕΤΥΚ ως μέτρο αντίδρασης ενάντια στις αποφάσεις της Ελληνικής Τράπεζας για μείωση του κόστους που αναπόφευκτα θα επηρεάσει μεγάλο αριθμό υπαλλήλων της. Από τη μία, η ΕΤΥΚ υπογραμμίζει πως η Ελληνική επιδιώκει να στείλει στην ανεργία χωρίς καμία αποζημίωση, το 50% του προσωπικού. Αρα στις συνελεύσεις της 18ης Μαΐου θα εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΥΚ, να προχωρήσει σε απεργιακά μέτρα, αν και όταν το κρίνει αναγκαίο. Από την άλλη, η Ελληνική Τράπεζα προχωρά σε έκκληση μέσω του CEO της Όλιβερ Γκάτσκε προς την ΕΤΥΚ να προσέλθει στο διάλογο για να υπογραφεί νέα σύμβαση, που να εξοικονομείται κόστος για την τράπεζα, άρα και να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε πλεονασμούς προσωπικού. Το αδιέξοδο των δύο είναι προϊόν μηνών ασυνεννοησίας, παρά το ότι όπως υποστηρίζει η ΕΤΥΚ συνομίλησε η Οργάνωση μαζί με την Ελληνική Τράπεζα για ένα ολόκληρο χρόνο για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης και κατέληξε σε συμφωνία (Λοΐζου Χατζηκωστή – Ευριπίδης Πολυκάρπου). Υποστηρίζει ότι, ενώ όλα θα κυλούσαν ομαλά, ο κ. Γκάτσκε τορπίλισε τη συμφωνία αυτή και οδήγησε ταυτόχρονα την Τράπεζα σε αδιέξοδα.

Λίγες ώρες πριν από τις επαρχιακές συνελεύσεις των μελών της ΕΤΥΚ σε όλες τις Τράπεζες ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ κ. Λοΐζος Χατζηκωστής δηλώνει στην «Κ» πως «ο κόσμος έχει συσπειρωθεί σε αφάνταστο βαθμό και είναι το όπλο τους έναντι των διοικήσεων των τραπεζών που έχουν την ευχέρεια έμμεσα ή άμεσα να δημιουργούν μία άλφα εικόνα που παραπληροφορεί την πραγματικότητα». Ο κ. Χατζηκωστής είπε πως η ΕΤΥΚ έχει τη δύναμη του κόσμου και ότι μέσα από τις προκλητικές –όπως χαρακτήρισε- τις συμπεριφορές της Διοίκησης της Ελληνικής έχει καταφέρει να συσπειρώσει το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων σε μια ενιαία δύναμη. «Πλέον είναι αναγκαία αυτή η προσήλωση προς την ΕΤΥΚ και είναι η μόνη ελπίδα σωτηρίας τους», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χατζηκωστής σημείωσε ότι όταν μετά από 20 - 30 χρόνια υπηρεσίας ενός υπαλλήλου υπάρχει η περίπτωση η τράπεζα να τον «βγάλει στο δρόμο», καταλαβαίνουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. «Όταν πετούν εκατομμύρια οι τράπεζες άσκοπα και ιδίως η Διοίκηση της Ελληνικής μετά από δυο – τρεις τελευταίες χειρονομίες της έχει απώλειες 100 εκατ. ευρώ, έρχεται τώρα να εξοικονομήσει εκατ. τάχα για τους μετόχους και θέλει να πετάξει τους υπαλλήλους στο δρόμο αδιαφορώντας πως θα ζήσουν. Πήρε η Ελληνική μία προικοδότηση 400 – 500 εκατ. ευρώ κέρδη από το Συνεργατισμό και χάθηκαν. Από κακοδιαχείριση χάθηκαν όλα τα λεφτά», σημείωσε εμφατικά στην «Κ». Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ σχολίασε ότι η Τράπεζα Κύπρου που ήταν σε χειρότερη θέση, με τη χρηστή διαχείριση κατάφερε και γύρισε σε κέρδη, έναντι της Ελληνικής Τράπεζας που έλαβε τεράστια περιουσία από το Συνεργατισμό και θέλει –όπως σημείωσε- εντός της κρίσης με πανδημία και πόλεμο να «πετάξει τον κόσμο έξω από την τράπεζα». Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηκωστής τόνισε ότι «φταίει η κακοδιαχείριση από τη Διοίκηση, με την ευθύνη να βαραίνει και τους μετόχους που δεν εποπτεύουν σωστά την κατάσταση».

Ο εννιάλογος της Ελληνικής

Η Ελληνική Τράπεζα την Τρίτη συνόψισε σε εννέα σημεία που απεστάλησαν στο προσωπικό της τράπεζας τα δεδομένα στη μεταξύ της σχέση με την ΕΤΥΚ, αλλά και δεδομένα που αφορούν στη βιωσιμότητά της. Όπως αναφέρει, για να παραμείνει η Τράπεζα σε μια μακροχρόνια βιώσιμη πορεία και να διαφυλάξει τα συμφέροντα των πελατών, των καταθετών, του προσωπικού και των μετόχων της, πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και να μειώσει τον πολύ υψηλό δείκτη κόστους/έσοδα. Σημειώνει διαμέσου του CEO της πως δεν πρόκειται περί ξαφνικής απόφασης της Τράπεζας, αλλά αποτελεί απαίτηση των Εποπτικών Αρχών, καθώς και αποτέλεσμα της κατάταξης μας σε μη επενδυτική βαθμίδα εξαιτίας της μη βιώσιμης αναλογίας του κόστους προς τα έσοδα. Τονίζει ότι το περιθώριο βελτίωσης των εισοδημάτων είναι περιορισμένο, λόγω των δεδομένων στην αγορά, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών/εταιρειών, της λήξης των κρατικών ομολόγων και των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβάλλονται από τις Εποπτικές Αρχές. «Επομένως, πρέπει να εστιάσουμε στο κόστος», σημειώνει χαρακτηριστικά. Η Ελληνική υπογραμμίζει ότι γίνονται διαρκώς ενέργειες για να βελτιώσουμε τα έσοδα μας καθώς και για να μειώσουμε και να βελτιώσουμε το λειτουργικό κόστος της Τράπεζας, πέραν του εργασιακού. Αυτό όμως δεν μπορεί από μόνο του να επιλύσει τα προβλήματα, γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως λέει, και το εργασιακό κόστος. Το εργασιακό κόστος κατά την Ελληνική αποτελείται από 3 βασικά στοιχεία: 1. Μισθοί/Παροχές/Εισφορές (δηλαδή στοιχεία της Συλλογικής Σύμβασης) 2. Αριθμός Προσωπικού, 3. Ύψος/Επίπεδα Αποζημίωσης Σχεδίων Αποχώρησης.

Συγχρόνως, η Ελληνική τονίζει πως αυτό που επιδιώκει και στο οποίο πραγματικά δεσμεύεται είναι η υπογραφή μιας νέας συλλογικής σύμβασης που θα αντικατοπτρίζει την αναγκαία μείωση του κόστους, τη σταδιακή εφαρμογή αμοιβών βάσει της απόδοσης, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και την εναρμόνιση των μισθών συναδέλφων από πρώην ΣΚΤ/ ΣΠΙ.

Το αποτέλεσμα αυτής της άσκησης διαχείρισης των εξόδων κατά την Ελληνική θα οδηγήσει σε εξοικονομήσεις και θα επηρεάσει θετικά τις πρόνοιες του σχεδίου αναδιάρθρωσης όσον αφορά το προσωπικό, και την οικονομική αποζημίωση σε όσους θα αποχωρήσουν από την Τράπεζα. Διευκρινίζει η Ελληνική ότι οι ειδοποιητικές επιστολές που στάλθηκαν στις συντεχνίες σχετικά με τις απολύσεις ήταν αποτέλεσμα της ανελαστικής στάσης της ΕΤΥΚ, η οποία απέφυγε να προσέλθει σε έναν ολοκληρωμένο και εποικοδομητικό διάλογο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να υπάρξει κατάληξη. Τέλος, δηλώνει ξεκάθαρα μέσω του CEO της, Όλιβερ Γκάτσκε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να συμβιβαστεί και να συμφωνήσει σε μια ολιστική λύση για όλες τις εκκρεμότητες, στη βάση μιας νέας συλλογικής σύμβασης. «Μέσω αυτής της συλλογικής σύμβασης θα εξασφαλίσουμε όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας», καταλήγει.

Συνελεύσεις 18.05.22

Την Τετάρτη, 18/05/22 θα πραγματοποιηθούν οι Επαρχιακές Συνελεύσεις των μελών της ΕΤΥΚ σε όλες τις Τράπεζες. Οι συνελεύσεις έχουν κληθεί, ως αποτέλεσμα της διαφωνίας της Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας με την ΕΤΥΚ και είναι καλεσμένο το σύνολο των μελών της σε όλες τις Τράπεζες στις 15:30 με θέμα την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και μέσα από μυστική ψηφοφορία, θα δώσουν εξουσιοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΥΚ για λήψη απεργιακών μέτρων αν και όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση