ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προειδοποίηση Λαγκάρντ για τον κίνδυνο ντόμινο

Αβεβαιότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης, μία από τις βασικές απειλές που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες, σημείωσε

Kathimerini.gr

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας θα μπορούσε να προκαλέσει τη μετάδοση της κρίσης από τις αναδυόμενες αγορές στις ανεπτυγμένες, προειδοποίησε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μιλώντας στους Financial Times.

Στη συνέντευξή της η Λαγκάρντ είπε πως οι οικονομολόγοι του Ταμείου δεν έχουν διακρίνει επέκταση της κρίσης σε άλλες χώρες πέρα από αυτές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη φυγή κεφαλαίων. Ωστόσο, προειδοποίησε πως «αυτά τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα» και ανέφερε την «αβεβαιότητα και την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν ήδη προκληθεί εξαιτίας των απειλών κατά του εμπορίου, ακόμη και προτού υλοποιηθούν αυτές», ως μία από τις βασικές απειλές που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες.

Μέχρι σήμερα η κρίση έχει επικεντρωθεί σε χώρες όπως η Τουρκία και η Αργεντινή, αμφότερες με συγκεκριμένα δημοσιονομικά και πολιτικά προβλήματα που τις έχουν θέσει στο στόχαστρο των επενδυτών. Πρόσφατα, όμως, έχει αρχίσει να παρατηρείται φυγή κεφαλαίων και από πολύ διαφορετικές μεταξύ τους οικονομίες όπως αυτές των Νοτίου Αφρικής, Βραζιλίας και Ινδονησίας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης. Η Λαγκάρντ εκτίμησε πως η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα έχει «μετρήσιμη επίπτωση στην ανάπτυξη της Κίνας» και πως θα φέρει στην επιφάνεια τα αδύνατα σημεία της οικονομίας των γειτόνων της στην Ασία εξαιτίας των αλληλένδετων αλυσίδων τροφοδοσίας.

Παράλληλα, οι δασμοί θα έχουν επίπτωση και στους φτωχούς Αμερικανούς καταναλωτές, προειδοποίησε η Λαγκάρντ. «Το εμπόριο έχει θετική (επίδραση), αποτελεί συν, ασφαλώς και πρέπει να διορθωθούν ορισμένα στο εμπόριο, αλλά αποτελεί εργαλείο και κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη που δεν πρέπει να βρίσκεται υπό απειλή, ειδικότερα αυτή τη στιγμή», είπε η Λαγκάρντ επικρίνοντας έμμεσα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X