ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προς την Cerberus γέρνει το Helix 2

Προτιμητέος προσφοροδότης της Τράπεζας Κύπρου που συζητά για να αγοράσει τα ΜΕΔ των 2,8 δισ.ευρώ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στις τελικές διαπραγματεύσεις με το επενδυτικό ταμείο «Cerberus Capital» το οποίο ενδιαφέρεται για αγορά του πακέτου των ΜΕΔ ύψους 2,8 δισ. το γνωστό «Helix 2». Οι τελικές πληροφορίες της «Κ» θέλουν τη Cerberus Capital είναι ο προτιμητέος προσφοροδότης της τράπεζας. Ωστόσο, το deal δεν έχει κλείσει ακόμα. Το χαρτοφυλάκιο που έχει ενώπιόν της η Cerberus για αγορά περιέχει αρκετά επιχειρηματικά δάνεια και καταναλωτικά δάνεια. Η Τράπεζα Κύπρου είχε σκοπό να κλείσει το deal πριν από την ανακοίνωση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων της για το 2019. Τα αποτελέσματα αυτά ανακοινώνονται παραδοσιακά εντός Μαρτίου, άρα δεν αποκλείεται να δούμε κάποια σχετική ανακοίνωση στα προσεχή αποτελέσματα της Τράπεζας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ελαφρύνει το συνολικό απόθεμα ΜΕΔ κατά 28%, το οποίο σήμερα ανέρχεται περίπου στα 10 δισ. ευρώ. Σε μια τέτοια εξέλιξη, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αναμένεται πως θα θεωρήσουν το γεγονός θετικό από πιστοληπτικής άποψης. Πάντα σε τέτοια «deals» υπάρχει μια πολιτική «back and forth» μεταξύ των δύο πλευρών, άρα το ποσό των δανείων που τελικώς θα αγοράσει το Ταμείο ενδεχομένως να είναι και λίγο λιγότερα. Ανάλογη άρα, θα είναι και η μείωση των ΜΕΔ της Τράπεζας.

Οι τρεις διεκδικητές των δανείων του «Helix 2» που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού ήταν η Bain Capital, η Pimco και προτιμητέος –τελικά- προσφοροδότης, Cerberus Capital. Η Cerberus βρίσκεται και εντός της διαδικασίας αγοράς των προβληματικών δανείων της Ελληνικής Τράπεζας. Τραπεζικές πηγές πάντως παρουσίαζαν το Ταμείο όλο το προηγούμενο διάστημα ως fund που ήρθε στην Κύπρο για «να μην φύγει με άδεια χέρια».

Η Cerberus Capital Management είναι ένα από τα μεγαλύτερα private equity fund της Αμερικής. Ειδικεύεται σε εξαγορές προβληματικών εταιρειών και δανείων, για να τις εξυγιάνει και να ανακτήσει τα δάνεια που δεν εξυπηρετώνται. Το Ταμείο έχει έδρα στη Νέα Υόρκη και ιδρύθηκε το 1992 από τον Στιβ Φάινμπεργκ και τον Γουίλιαμ Ράιχτερ. Από ένα κεφάλαιο 10 εκατομμυρίων ευρώ, έχει φτάσει να διαχειρίζεται κεφάλαια 42 δισεκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως, ενώ με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ασχολείται από το 1998.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση