ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πτώση των αγορών στην Ευρώπη μετά τον έκτακτο φόρο στις ιταλικές τράπεζες

Οι ιταλικές τράπεζες όπως η Intesa Sanpaolo, η Banco BPM και η UniCredit σημείωσαν πτώση μεταξύ 5% και 9,1%

ΚΥΠΕ

Πτώση σημείωσαν την Τρίτη οι ευρωπαϊκές μετοχές με τις ιταλικές τράπεζες να δέχονται σημαντικό πλήγμα μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιταλίας ενός απροσδόκητου φόρου 40% για τις τράπεζες, αν και η άνοδος των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk μετά τα θετικά στοιχεία για ένα φάρμακο κατά της παχυσαρκίας βοήθησε στον περιορισμό των ζημιών.

Οι ιταλικές τράπεζες όπως η Intesa Sanpaolo, η Banco BPM και η UniCredit σημείωσαν πτώση μεταξύ 5% και 9,1% αφού ο αντιπρόεδρος της ιταλικής Κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι μια εισφορά 40% στα επιπλέον κέρδη των τραπεζών θα βοηθήσει στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και θα στηρίξει οικονομικά τους κατόχους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2%, ενώ ο βαρύς τραπεζικός δείκτης της Ιταλίας FTSE MIB, ο οποίος είχε σημειώσει ράλι σε υψηλά πολλών ετών πρόσφατα, υποχώρησε 2,1% φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Οι επιπτώσεις επεκτάθηκαν στις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, με την Credit Agricole να υποχωρεί κατά 2,8% στο κλείσιμο στο Παρίσι και την Commerzbank να σημειώνει πτώση 3,81% στη Φρανκφούρτη.

Οι τράπεζες της ευρύτερης Ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 3,5%, βιώνοντας την χειρότερη μέρα τους από τον Μάρτιο, επηρεαζόμενες επίσης από την είδηση ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody's μείωσε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας πολλών τραπεζών μικρού έως μεσαίου μεγέθους στις ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει ορισμένους από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες.

Το ιταλικό χρηματιστήριο έκλεισε με σημαντική πτώση 2,21%, ενώ ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,1% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,5% τον Ιούλιο να είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Ο γαλλικός δείκτης CAC περιόρισε τις απώλειες του στο 0,69%.

Η Novo Nordisk σημείωσε άνοδο 17,3%, αγγίζοντας επίπεδο ρεκόρ, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού η δανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι μια μελέτη της έδειξε ότι η θεραπεία της παχυσαρκίας Wegovy έχει επίσης σαφές καρδιαγγειακό όφελος.

Πτώση καταγράφει το απόγευμα της Τρίτης και η Γουόλ Στριτ με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,77% και τον S&P 500 να σημειώνει απώλειες 0,80%. Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,14%.

Οι τράπεζες βρίσκονταν "υπό πίεση σε όλη την Ευρώπη μετά τη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας 10 μικρών και μεσαίων αμερικανικών τραπεζών από τον οίκο Moody's", σημείωσε η Victoria Scholar, επικεφαλής επενδύσεων στην Interactive Investor.

Ο οίκος "προειδοποίησε ότι μπορεί να κάνει το ίδιο για ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ, όπως η BNY Mellon και η State Street, οι οποίες έχουν τεθεί υπό εξέταση για πιθανή υποβάθμιση", πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση