ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

SOS Ηροδότου από αλλαγές στις εκποιήσεις

Απαιτείται περισσότερος χρόνος αναφέρει στη Βουλή ο Διοικητής για να γίνουν διαβουλεύσεις με τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε οι σχετικές διαβουλεύσεις να ολοκληρωθούν σχετικά με αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων, τονίζει ο Διοικητής της Κεντρικής Κωνσταντίνος Ηροδότου σε σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Αδάμο Αδάμου.

Αναφορικά με τις προτάσεις νόμου που τροποποιούν τον μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως νόμο και τον περί δικαστηρίων νόμο ο Διοικητής αναφέρει πως θα πρέπει να διενεργηθεί και σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάσει άρθρων και συνθηκών, αλλά παράλληλα να μην πρέπει να αγνοηθούν και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2018 η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Ηροδότου υπογραμμίζει πως αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που θα προκαλέσουν στις εκποιήσεις, πιθανόν να επιφέρουν πλήγμα στην χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας. Επισημαίνει πως, οι συνεχείς αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, ειδικά μέσα στην αβεβαιότητα της πανδημίας, εντείνουν την αβεβαιότητα των ξένων επενδυτών και οδηγούν τους Οίκους Αξιολόγησης σε αρνητικές αντιδράσεις και εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία. Την ίδια ώρα, ο Διοικητής συμπληρώνει πως, ενδέχεται να προκαλέσουν τις αντιδράσεις των ευρωπαικών θεσμών, όπως του SSM, γεγονός που θα φέρει αυξήσεις στα κεφάλαια των τραπεζών, υπενθυμίζοντας πως τα κεφάλαια είναι άμεσα συνδεδεμένα με τους καταθέτες.

Η επιστολή του κ. Ηροδότου προς τον κ. Αδάμο βρίσκεται στο ίδιο χρονικό σημείο με την  κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης που αναφέρει πως, με την Ενδεχόμενη ψήφιση των τροπολογιών των πολιτικών κομμάτων σε σχέση με το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Δικαστηρίων Νόμο, θα δυναμιτίσει τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα μας οδηγήσει σε γεγονότα της περιόδου 2012-2013.

Δεν είναι αυτοσκοπός

Ο Διοικητής εν συνεχεία στην επιστολή του προς τον ΠτΒ, τονίζει ότι, οι εκποιήσεις δεν είναι αυτοσκοπός και είναι απαραίτητο εργαλείο που πρέπει να υπάρχει για να ενθαρρύνονται οι δανειολήπτες και να προβαίνουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις που θα είναι και προς όφελός τους. Υπογραμμίζει δε, πως, δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας από μέρους των τραπεζών κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Επιπρόσθετα, σημειώνει πως η Βουλή έχει ήδη ψηφίσει το 2019 τροποποιήσεις στον περι μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως νόμο, που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Συνεπώς, κατά τον Διοικητή, δεν έχει δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να εφαρμοστού οι εν λόγω τροποποιήσεις και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Όχι δραματικά μέτρα

Συν τοις άλλοις, κάνοντας αναφορά στους Οίκους Αξιολόγησης, ο Διοικητής επισημαίνει στον κ. Αδάμου ότι, οι εν λόγω οργανισμοί καταγράφουν στις εκθέσεις τους ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η αλλαγή στην κουλτούρα των δανειοληπτών σε μια πιο πειθαρχημένη συμπεριφορά τήρησης των υποχρεώσεών τους. Για να επιτευχθεί μια τέτοια συμπεριφορά, σημειώνει, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο αποτελεσματικό και σταθερό πλαίσιο ανάκτησης χρεών, περιλαμβανομένου και του πλαισίου των εκποιήσεων. Με αυτό τον τρόπο, τράπεζες και δανειολήπτες θα πρέπει να στοχεύουν σε επίλυση των διαφορών τους σε αρχικά στάδια και όχι με τη χρήση δραστικότερων μέτρων όπως πχ. Εκποιήσεις. «Αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα για επίλυση των μεταξύ τους διαφορών, ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος της κοινωνικοποίησης των ζημιών εις βάρος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, κάτι που ως κοινωνία το βιώσαμε στο παρελθόν», καταλήγει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση