ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα σκαριά ανάπτυξη 60 εκατομμυρίων στη Λευκωσία

Ξένοι επενδυτές κλείνουν το μάτι στην Κύπρο

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Νέα επένδυση πέραν των 60 εκατ. ευρώ βρίσκεται στο στάδιο μελέτης και αφορά αξιοποίηση τεμαχίου σε προνομιακή θέση στη Λευκωσία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», το τεμάχιο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Λεμεσού και αυτό που μελετάται ως βασικότερη επιλογή είναι να δημιουργηθεί ένα έργο μικτής χρήσης, το οποίο θα αξιοποιεί τις προοπτικές και τη ζήτηση που υπάρχει στη Λευκωσία για ιδιοκατοίκηση, στέγαση εταιρειών, καθώς επίσης και για αποσυμφόρηση της κίνησης στους δρόμους. Αυτό ακριβώς θεωρείται ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα έργο μικτής ανάπτυξης το οποίο, εφόσον προχωρήσει, αναμένεται ότι θα ενισχύσει τις επιλογές για κατοικία στο κέντρο της Λευκωσίας, καθώς και για επαγγελματικούς χώρους.

Όπως φαίνεται και στις προοπτικές φωτογραφίες του έργου, τις οποίες εξασφάλισε η «Κ», η μελέτη αφορά την ανέγερση ενός πολυτελούς κτιρίου πέντε ορόφων, το οποίο θα περιλαμβάνει διαμερίσματα και γραφειακούς χώρους, εστιατόρια και υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Για τη δημιουργία του έργου υπάρχει συνεργασία με διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο, με μεγάλη εμπειρία σε έργα εγκαταστάσεων γραφείου, λιανικού εμπορίου, κατοικιών, αναψυχής και μικτής χρήσης, το οποίο ήδη έχει αποτύπωμα σε άλλα έργα στο νησί. Πρόθεση του επενδυτή στην προκειμένη περίπτωση πάντως, είναι να ακολουθήσει την οδό της ενοικίασης των διαμερισμάτων και των γραφείων, παρά να προχωρήσει σε αναζήτηση αγοραστών. Το σκεπτικό είναι ότι στο παρόν στάδιο, λόγω των ψηλών επιτοκίων και των πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά, η απόφαση για αγορά ακινήτου είναι δυσκολότερη. Θεωρείται ότι ευκολότερα θα βρεθεί ενδιαφέρον για ενοικίαση –στο παρόν στάδιο τουλάχιστον. Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται εφόσον δίνεται η δυνατότητα καλύτερου ελέγχου και διαχείρισης της βιωσιμότητας της επένδυσης, χωρίς να υπόκειται σε τρέχουσες δυσκολίες της αγοράς, όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση των επιτοκίων, η παραχώρηση νέων δανείων με αυστηρότερα κριτήρια κ.ο.κ. Η απόφαση για ενοικίαση αντί πώλησης της περιουσίας, δεν αποκλείεται βεβαίως να αλλάξει σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκότερες και η αποπληρωμή, αντικειμενικά, πιο εφικτή. Η επικείμενη, δεν είναι βεβαίως η μοναδική επένδυση σε γραφειακούς χώρους στην περιοχή.

Στα ατού της κυπριακής αγοράς, η αποτελεσματικότητα υπηρεσιών όπως το Κτηματολόγιο, τα έργα υποδομής που είναι σε εξέλιξη, καθώς και το τραπεζικό σύστημα.

Επενδύουν σε γραφεία

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή και λειτουργία των δύο πύργων εντός του υπαίθριου χώρου του ξενοδοχείου Landmark, επίσης στην είσοδο της Λευκωσίας. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ, που είναι σίγουρα σε πιο προχωρημένο στάδιο από την επικείμενη επένδυση μικτής χρήσης που έχουμε προαναφέρει. Η επένδυση αφορά τη δημιουργία δύο κτηρίων –το ένα οικιστικό δεκαεπτά (17) ορόφων, το οποίο θα αποτελείται από 53 συνολικά διαμερίσματα, καθώς και ενός ψηλού κτιρίου με γραφειακές χρήσεις δεκαέξι (16) ορόφων και μιας ιδιωτικής πλατείας (1.500 τ.μ.). Το συνολικό μικτό εμβαδόν του οικιστικού και γραφειακού κτιρίου είναι 13.794,60 τ.μ. και 26.640 τ.μ. αντίστοιχα.

Η ζήτηση

Θεωρητικά, η ζήτηση για γραφειακούς χώρους υπάρχει. Εκτιμήσεις παραγόντων στο Real Estate καθώς και ξένων επενδυτών περιγράφουν ότι υπάρχει ακόμα πρόσφορο έδαφος για δημιουργία νέων γραφειακών χώρων στην Κύπρο και ακόμα περισσότερο σε περιοχές που ακόμα δεν έχουν μεγάλο αριθμό διαθέσιμων γραφειακών εγκαταστάσεων. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι λίγο ή πολύ η ζήτηση γραφειακών χώρων θα συνεχίσει να παρουσιάζει κινητικότητα στην αγορά ακινήτων, αφού έχει πάρει σημαντική ώθηση από την κάθοδο ξένων εταιρειών στην Κύπρο, η οποία ξεκίνησε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κύπρος φαίνεται πάντως να φιγουράρει ως επιλογή για επενδυτές –Κύπριους και όχι μόνο– και σε τομείς που σχετίζονται και με τον τουριστικό κλάδο, για σειρά παραγόντων.

Τι βλέπουν οι επενδυτές

Ενώ δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τον σκόπελο των γραφειοκρατικών διαδικασιών για νέες επενδύσεις και γενικότερα η γραφειοκρατία είναι ένα ζήτημα το οποίο προβληματίζει νέους επενδυτές, εντούτοις, υπάρχει θετική αποτίμηση για συγκεκριμένες υπηρεσίες που κινούνται με γρήγορους ρυθμούς όπως είναι για παράδειγμα το Κτηματολόγιο. Επιπλέον, σημαντικό κομμάτι αποτελούν και οι υποδομές σε οδικό δίκτυο και έργα ανάπτυξης, που μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την κυπριακή αγορά σε σχέση με άλλες επιλογές που έχουν στη διάθεση τους ξένοι επενδυτές. Στο συγκεκριμένο πεδίο υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικά έργα υποδομής όπως είναι ο Περιμετρικός Λευκωσίας, με την α΄ φάση να ολοκληρώνεται περί τα τέλη του τρέχοντος έτους. Εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωσή του θα υπάρχει αποσυμφόρηση στην είσοδο της Λευκωσίας. Αυτό το στοιχείο ευνοεί επενδύσεις στην συγκεκριμένη περιοχή. Για το 2023 αναμένεται ότι θα προχωρήσουν έργα ύψους 140 εκατ. ευρώ αναπτυξιακά και μεταρρυθμιστικά. Οπως εξηγούν στην «Κ» παράγοντες στον τομέα των επενδύσεων, η προσέλκυση ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος μπορεί να αποδοθεί και στις καλές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, η οποία σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας παραμένει ισχυρή και αναμένεται να έχει αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης μέχρι το 2025, όπου θα φτάσει το 3,1%. Στα θετικά κατατάσσεται το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, το οποίο περιγράφεται από επίδοξους επενδυτές ως αξιόπιστο, καθώς επίσης και το δικαστικό σύστημα, παρά τις αργές διαδικασίες στην εκδίκαση υποθέσεων. Την ίδια ώρα η ευρεία χρήση της αγγλικής γλώσσας ως εκ των βασικών στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων και των επαγγελματικών πράξεων, θεωρείται σημαντική για ξένους επενδυτές και δίνουν στην κυπριακή αγορά ένα επιπρόσθετο θετικό πρόσημο σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς επενδυτικούς προορισμούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση