ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 800 σελίδες το πόρισμα της Ερευνητικής για τον Συνεργατισμό

«Δεν θα μείνει στο ράφι» είπε ο Γενικός Εισαγγελέας αφού παρέλαβε την έκθεση από τον κ. Αρέστη

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στον Γενικό Εισαγγελέα παραδόθηκε η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής που συντάχθηκε για την κατάρρευση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας σήμερα το πρωί. Προκειται για ένα αποτέλεσμα από καταθέσεις 75 μαρτύρων, 98 καταθέσεων και 40 ημερήσιων ακροάσεων.

Στο πόρισμα της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της κ. Αρέστη, τόνισε πως υπάρχουν κάποια συμπεράσματα από τα οποία προκύπτουν αστικά, ποινικά αδικήματα σε πρόσωπα, αλλά και πολιτικές ευθύνες.

Η έκθεση έχει έκταση 800 σελίδες και προέκυψε από 2.781 σελίδες πρακτικών, 120 χιλιάδων σελίδων υλικού και είναι χωρισμένη σε δύο περιόδους. Είναι στην εποχή πριν το 2013 όπου έγινε κύριος μέτοχος το κράτος, αρχής γενομένης το 1985 και η δεύτερη από το 2013 μέχρι και την πώλησή του στην Ελληνική Τράπεζα.

Η δημοσιοποίηση έκθεσης, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, θα γίνει στον «κατάλληλο χρόνο» όπως είπε, αναλόγως της πορείας διερεύνησης της μελέτης. «Θα γίνει το συντομότερο. Έχει συσταθεί ήδη ομάδα συντονισμού και είπε ικανοποιημένος ότι διεκπεραιώθηκε με επιτυχία το έργο. Δεν πρόκειται να μείνει στο ράφι και μέσω της μελέτης θα εξαχθούν ευθύνες και όπου υπάρχουν να αποδοθούν», τόνισε.

Ο κ. Κληρίδης δεν απέκλεισε και τη σταδιακή δημοσιοποίηση της έκθεσης της Επιτροπής, όταν διαπιστωθεί πως δεν προκαλείται οποιοδήποτε πρόβλημα στην περαιτέρω έρευνα (να επηρεάζει άλλη διαδικασία).

«Ο χρόνος δημοσιοποίησης θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα απαιτηθεί για μελέτη της και κατά πόσο θα υπάρχουν άλλοι παράγοντες, και θα βεβαιωθούμε ότι από τη δημοσιοποίηση δεν θα επηρεαστεί όποια άλλη έρευνα προκύψει. Θα γίνει το συντομότερο», συμπλήρωσε.

Στα χέρια του Εισαγγελέα

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής, Γεώργιο Αρέστη, η έκθεση για την πρώτη περίοδο περιλαμβάνει 9 βασικά κεφάλαια, ενώ για τη δεύτερη περιλαμβάνει 28. Τόσο για τη μία, όσο και για την άλλη περίοδο τα βασικά κεφάλαια διαιρούνται σε υποκεφάλαια υπό μορφή ενοτήτων.

Στο τέλος της κάθε ενότητας, η Επιτροπή προχώρησε σε εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων. Τόσο για τη μία, όσο και για την άλλη περίοδο διαπιστώνονται -από την Επιτροπή- ότι υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης αστικών και ποινικών αδικημάτων. Επίσης, τόσο για την πρώτη, όσο και για την δεύτερη περίοδο διαπιστώνονται πολιτικές ευθύνες.

Τέρμα μιας περιόδου και συγκεκριμένης εποχής

Ο κ. Αρέστη ανέγνωσε την τελευταία παράγραφο του επιλόγου της Έκθεσης και είναι η εξής:

Οι Συνεργατικές όμως αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το επίτευγμα αυτών των πρώτων σκαπανέων όπως τις έχουμε παραθέσει στο εισαγωγικό μέρος της έκθεσής μας, έχουν μια διαχρονικότητα. Στηρίζονται στην ίδια την ανθρώπινη δύση. Στη φύση του ανθρώπου σαν κοινωνικού όντος και στην ανάγκη για αλληλοβοήθεια και αλληλοϋποστήριξη.

Η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων προς αντιμετώπιση των πολλαπλών βιοτικών τους αναγκών είναι φυσικός νόμος και κοινωνική ανάγκη. Η ιδέα της συνεργασίας ενυπάρχει στη φύση του ανθρώπου σαν κοινωνικού όντος και είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. Η ανθρώπινη φύση παραμένει αμετάβλητη και η ανάγκη για συνεργασία θα παραμένει πάντοτε εξ ίσου αμετάβλητη και η ανάγκη για συνεργασία θα παραμένει εξ ίσου αμετάβλητη και επίκαιρη.

Η σημερινή κατάρρευση του ΣΠΤ στην Κύπρο είναι το τέρμα μιας περιόδου και μιας συγκεκριμένης εποχής. Ίσως κάποτε το Συνεργατικό Κίνημα ευρύτερα αναδυθεί μέσα από τις στάχτες του, αφού επιδιώξει να διορθώσει εγγενείς αδυναμίες του και ακολουθώντας και εφαρμόζοντας πιστά και με ευλάβεια τις γενικές αρχές του Συνεργατισμού».

Eνα είδος θανατικής ανάκρισης

Ο κ. Αρέστη εν συνεχεία σημείωσε πως τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Επιτροπή αποτελούν στην ουσία τη ληξιαρχική πράξη εξαφάνισης ενός επιτεύγματος του κυπριακού λαού.

«Αισθανόμαστε πως έχουμε διεξάγει ένα είδος θανατικής ανάκρισης, αναζητώντας μέσα από την έρευνα αυτή τα αίτια κατάρρευσης αυτού του επιτεύγματος. Δεν παραγνωρίζουμε ότι εξ αντικειμένου δυσκολίες και εξωγενείς παράγοντες συνέβαλαν κατά τη διάρκεια των ετών στη δημιουργία προβλημάτων. Η κύρια αιτία της κακοδαιμονίας του υπήρξε ο ανθρώπινος παράγοντας, η αμέλεια ιδιαίτερα, ανικανότητα, αλλά και ασυδοσία και απληστία που είχαν ταχθεί να ηγούνται και να υπηρετούν τη ΣΚΤ».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X