ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σχέδιο Ανάκαμψης, τα ποσά και πως κατανέμονται

Στις συστάσεις της Κομισιόν για τη Κύπρο περιλαμβάνονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει στο «ράφι» για χρόνια

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το Σχέδιο Ανάκαμψης προνοεί συνολικά κονδύλια 1,23 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 1,006 δισ. σε χορηγίες και 0,23 δισεκατομμύρια σε δάνεια. Με την έγκριση του από την Ευρωπαική Επιτροπή, αναμένονται μέχρι τα μέσα Αυγούστου μια προκαταβολή, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού πακέτου, δηλαδή 156 εκατομμύρια ευρώ.

To Σχέδιο περιλαμβάνει 58 μεταρρυθμίσεις και 76 επενδύσεις και το 41% των συνολικών κονδυλίων ή αλλιώς 501 εκατ. ευρώ αφορούν στην πράσινη μετάβαση και το 23%, ή αλλιώς 282 εκατ. ευρώ στην ψηφιακή μετάβαση.

Πως όμως κατανέμονται τα ποσά και σε ποιους άξονες πολιτικής;

Για τη δημόσια υγεία και πολιτική προστασία, διδάγματα από την κρίση €74,1 ή αλλιώς 6% του συνόλου. Για την ταχεία μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία 447,6 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 36,3% του συνόλου. Για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας 449,3 εκατ. ευρώ, ή αλλιώς 36,4% του συνόλου. Προς μια ψηφιακή εποχή 89,4 εκατ. ευρώ, ή αλλιώς 7,3% του συνόλου. Τέλος, για την απασχόληση, την κοινωνική προστασία, την εκπαίδευση και το ανθρώπινο δυναμικό, 172,9 εκατ. ευρώ ή 14% του συνόλου. Σημειώνεται πως, τα ελάχιστα όρια που είχαν τεθεί για την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή μετάβαση, ήταν 37% και 20% αντιστοίχως

Με σημαντικές μεταρρυθμίσεις

Στις συστάσεις της Κομισιόν για τη Κύπρο περιλαμβάνονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει στο «ράφι» για χρόνια. Όπως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Υπηρεσίας, της τοπικής μεταρρύθμισης, των δικαστηρίων, αλλά και βήματα προς την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Σημειώνεται πως, η πρώτη εκταμίευση των χρημάτων (εκτός της προκαταβολής που όπως αναφέρθηκε θα καταβληθεί έως μέσα Αυγούστου) θα γίνει στο τέλος του 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση