ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το λογιστικό επάγγελμα είναι ο πυλώνας των ισχυρών οικονομιών

«Η Κύπρος ξεπέρασε τις δυσκολίες και μετατρέπεται σε μια δυνατή οικονομία», αναφέρει ηICAEW President, Φιόνα Γουίλκινσον

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη δεκαετία του 1970 μόνο το 3% των μελών του σώματος Chartered λογιστών στην Αγγλία και την Ουαλία (ICAEW) ήταν γυναίκες, το 1980 ανέβηκε ελαφρώς στο 10%, αλλά το 2020 το ποσοστό όχι μόνο έχει φτάσει στο 50%, αλλά οι φοιτητές του συγκεκριμένου επαγγέλματος ενδεχομένως να υπερισχύουν οι γυναίκες σε αριθμό έναντι των ανδρών. Φέτος το ΙCAEW γιορτάζει τα 100 χρόνια της εισαγωγής της γυναίκας στο επάγγελμα των Chartered λογιστών, ενώ η «Κ» είχε την ευκαιρία να προχωρήσει σε αποκλειστική συνέντευξη της Προέδρου του ICAEW, Φιόνα Γουίλκινσον. Εκτιμά πως το λογιστικό επάγγελμα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη ισχυρών οικονομιών, ενώ θεωρεί πως η Κύπρος είναι μία χώρα που αναπτύσσεται με πολύ καλό ρυθμό και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στην περιοχή της Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, αναφέρει πως ο τομέας της βρίσκεται σε περίοδο μεταμόρφωσης, αλλά η ίδια το βλέπει ως ευκαιρία που θα φέρει συναρπαστικές προοπτικές για τους ήδη υφιστάμενους αλλά γι’ αυτούς που ψάχνουν καριέρα με πολλές επιλογές. Η κ. Γουίλκινσον προεδρεύει του συμβουλίου του ICAEW και δραστηριοποιείται στο ICAEW από το 2003. Έχει υπηρετήσει σε διάφορα συμβούλια και επι
τροπές του ICAEW, μεταξύ των οποίων και ως πρόεδρος του συμβουλίου επαγγελματικών προτύπων, στη συμβουλευτική επιτροπή δεοντολογίας και στη συμβουλευτική ομάδα για τη ποικιλομορφία.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον οργανισμό σας κ. Γουίλκινσον. 

Το ICAEW είναι ένα επαγγελματικό σώμα που προωθεί, αναπτύσσει και υποστηρίζει πάνω από 181.500 εξειδικευμένους λογιστές και σπουδαστές παγκοσμίως. Παρέχει τα προσόντα και την επαγγελματική εξέλιξη, μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας, και την τεχνογνωσία μας και προστατεύουμε την ποιότητα και την ακεραιότητα του λογιστικού και χρηματοοικονομικού επαγγέλματος. Ως ηγέτες στη λογιστική, τη χρηματοοικονομική και τις επιχειρήσεις, τα μέλη μας έχουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τη δέσμευση να διατηρούν τα υψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα και τις ηθικές αξίες. Μαζί συμβάλλουμε στην επιτυχία των ατόμων, των οργανώσεων, των κοινοτήτων και των οικονομιών σε όλο τον κόσμο. Το σώμα των Chartered Λογιστών στην Αγγλία και την Ουαλία (ICAEW), ιδρύθηκε το 1880 και έχει γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πεκίνο, τις Βρυξέλλες, το Ντουμπάι, το Χονγκ Κονγκ, τη Τζακάρτα, τη Κουάλα Λουμπούρ, τη Σαγκάη, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ, με Chartered λογιστές πάνω από 160 χώρες και με πάνω από 28.000 σπουδαστές σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, το 16% των μελών του ICAEW και το 28% των σπουδαστών βρίσκονται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο στόχος του ICAEW είναι να συνδράμει σε ένα κόσμο με δυνατές οικονομίες. Πιστεύουμε πως το επάγγελμα του λογιστή είναι βασικό για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και αποτελεί τον πυλώνα των ισχυρών οικονομιών. Ακαδημαϊκές μελέτες αποδεικνύουν πως υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ χωρών με επιτυχημένα οικονομικά μοντέλα και χωρών που υπάρχει ανώτερο λογιστικό επάγγελμα.

Ποιος είναι ο σκοπός επίσκεψής σας στην Κύπρο και πείτε μου λίγα λόγια για τη δράση σας.

Ο βασικός σκοπός της επίσκεψής μου στην Κύπρο είναι για την τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών μας. Πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός που διοργανώνουμε κάθε χρόνο αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και σήμερα έχω την τιμή να ανακοινώσω πως έχουμε ακόμη 152 σπουδαστές που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα. Φέτος είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, αφού για ακόμα μία φορά ένα πρόσωπο από την Κύπρο βραβεύθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία Κύπρια βγήκε 9η παγκοσμίως στις τελικές εξετάσεις ανάμεσα σε 7.000 συμμετοχές. Το όνομά της είναι Μαρία Χατζησάββα και εργάζεται για την Deloitte Κύπρου. Θα ήθελα να σημειώσω πως οι δύο χώρες παραδοσιακά με τις περισσότερες διακρίσεις είναι η Μαλαισία και η Κύπρος, ενώ ειδικότερα η Κύπρος έχει την τάση να πηγαίνει πολύ καλά στις βαθμολογίες. Έχουμε πέραν των 120 εξουσιοδοτημένων εργοδοτών κατάρτισης στην Κύπρο. Ο αριθμός των εργοδοτών εκτιμάται ότι είναι μεγάλος για μία χώρα του μεγέθους όπως η Κύπρος. Είναι αποτέλεσμα σκληρής και υπεύθυνης δουλειάς, αλλά και επένδυσης και δέσμευσης για να παρέχονται τα υψηλότερα πρότυπα επαγγελματικής κατάρτισης από τους εργοδότες.

Μιας και αναφερθήκατε σε δυνατές οικονομίες, πως θα χαρακτηρίζατε την οικονομία της Κύπρου; 

Η Κύπρος μετατρέπεται σε μια δυνατή οικονομία, καθώς ξεπέρασε τις δυσκολίες του 2013. Με κάθε επίσκεψή μου εδώ και στις συναντήσεις μου με Chartered λογιστές εξάγεται το αποτέλεσμα πως είναι αισιόδοξοι για την πορεία της. Προσωπική μου άποψη είναι πως έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της Μεσογείου. Εμείς ως επαγγελματικό σώμα έχουμε γύρω στα 2.500 μέλη στην Κύπρο και έχει τα περισσότερα συγκριτικά με άλλα κράτη στην Ευρώπη, αν εξαιρέσουμε φυσικά τα μέλη που έχουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, από την Παρασκευή, άρα στην μετά Brexit εποχή, η Κύπρος έχει τα περισσότερα μέλη σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε παγκόσμια βάση, η Κύπρος βρίσκεται στην 5η θέση με τα περισσότερα μέλη μας. Θεωρώ πως το να έχει μία χώρα πολλούς λογιστές είναι ένα δείγμα πως εκεί ασκείται πολύ το επιχειρείν, υπάρχει μεγάλος οικονομικός έλεγχος και είναι επιχειρηματικά δραστήρια.

Μετά Brexit εποχής 

Την Παρασκευή το Brexit έγινε πραγματικότητα. Ποια είναι η μεγαλύτερή σας ανησυχία για τον τομέα σας;

Η κυριότερη μου ανησυχία είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μετατραπεί αυτομάτως σε «τρίτη χώρα». Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η πιστοποίηση ICAEW θα συνεχίσει να αναγνωρίζεται και μετά την Brexit εποχή παγκοσμίως, όπως δηλαδή ήδη αναγνωρίζεται σήμερα. Είναι τα ρυθμισμένα δικαιώματα του εξωτερικού ελέγχου (audit) που είναι το κύριο μέλημά μας, διότι δεν θα υπάρχει πλέον αυτόματη αμοιβαία αναγνώριση της εργασιακήs εμπειρίαs που αποκτήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αναγνωρίζεται στην Κύπρο και σε άλλα κράτη μέλη. Είμαστε σε διάλογο με τις αρμόδιες αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο για τα θέματα αυτά. Αναφορικά με το σημερινό σύστημα κατάρτισης σπουδαστών, δεν εκτιμούμε πως θα αλλάξει η διαδικασία που γινόταν μέχρι στιγμής και είμαστε σε διάλογο με τα αρμόδια όργανα στην Κύπρο για να διασφαλίσουμε αυτή τη συνέχεια.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του ελέγχου (audit);

Θα ξεκινήσω με ένα παράδειγμα. Προέκυψαν ζητήματα από την κατάρρευση της εταιρίας Carillion στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018. Δεν θα ήθελα να σταθώ μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά ούτε σε περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η κατάρρευση μίας εταιρείας ανέδειξε ένα γενικότερο πρόβλημα για τις διαδικασίες ελέγχου και την μη τήρηση των συγκεκριμένων «στάνταρντ» που έχουμε στο επάγγελμά μας και πρέπει να τηρούνται. Μερικές κριτικές, και συγκεκριμένα όπως σε αυτή του «Brydon Report», τονίζουν πως ίσως πρέπει να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό ελεγκτικό σώμα, ξεχωριστό από το επάγγελμα της λογιστικής. Εμείς, στα μέλη μας μαθαίνουμε τη λογιστική, τη χρηματοοικονομική, τη διοίκηση επιχειρήσεων και τον έλεγχο (audit). Πολλοί άνθρωποι εκπαιδεύονται στον έλεγχο επειδή είναι μια πολύ καλή βάση για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, παρόλο που μπορεί να μην μείνουν σε αυτό τον τομέα και να ασχοληθούν με άλλο.

Εκτιμούμε πως ο έλεγχος (audit) και η λογιστική είναι εξαιρετικά συνδεδεμένες έννοιες και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν δεν γίνονται κατανοητά τα πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς δεν μπορούν να ελεγχθούν οι αριθμοί που έχουν παραχθεί από αυτά τα πρότυπα. Οι άνθρωποι που θέλουν να ακολουθήσουν αυτό τον τομέα, θεωρούμε ότι πρέπει να εκπαιδεύονται και στα δύο. Ταυτόχρονα, θέλω να πω πως ο τομέας μας βρίσκεται σε φάση μεταμόρφωσης, το βλέπουμε θετικά και είναι ευκαιρία που θα φέρει συναρπαστικές προοπτικές. Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε το κενό προσδοκίας του ελέγχου (audit expectation gap), δηλαδή η διαφορά μεταξύ των όσων πράττουν οι ελεγκτές και του τι πιστεύουν οι εξωτερικοί παράγοντες, κοινωνία και άλλοι. Είναι στο χέρι μας να κλείσουμε αυτό το κενό, να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα και να κάνουμε περισσότερη δουλειά. Το άλλο σημείο που θέλω να θίξω όμως, είναι ότι μία κατάρρευση μίας εταιρείας δεν μπορεί να είναι μόνο λάθος του ορκωτού λογιστή, αλλά είναι και αποτέλεσμα έλλειψης εταιρικής διακυβέρνησης.

«Flag it up» 

To ICAEW μπορεί να μην είναι επόπτης στην Κύπρο, ωστόσο είναι ο μεγαλύτερος στον τομέα του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ποια πρωτόκολλα ακολουθείτε για να αντιμετωπίσετε τα φαινόμενα ξεπλύματος νομιμοποίησης μαύρου χρήματος; 

Η συνταγή είναι μία. Συνεργασία με το κράτος και τις αρμόδιες αρχές του. Εμείς συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την κυβέρνηση και έχουμε αναπτύξει μια καμπάνια που την ονομάζουμε «flag it up». Εάν υποπτευθούμε ότι κάτι δεν λειτουργεί ορθά, ή ότι είναι σε γκρίζα ζώνη, το σημειώνουμε και του βάζουμε «σημαία» για να εξεταστεί περαιτέρω. Κάνουμε μια ετήσια εκτίμηση κινδύνου σε όλους τους πελάτες μας, εντοπίζουμε την πηγή των κεφαλαίων των πελατών για να βρούμε οτιδήποτε ασυνήθιστο, πως προέκυψε το ποσό του πλούτου και από πού προήλθε, ενώ προχωρούμε σε όλες τις νόμιμες πρακτικές που είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε.

12 άνδρες, 60 ετών 

Θα ήθελα τη γνώμη σας αναφορικά με την εντονότερη γυναικεία παρουσία πλέον στις εθνικές κυβερνήσεις και στα ευρωπαϊκά όργανα. 

Η γυναικεία παρουσία σε όποια δρώμενα είναι εξέχουσας σημασίας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η μεγάλη φυλετική διαφοροποίηση μέσα στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών προχωρούν σε καλύτερες και περισσότερα κερδοφόρες αποφάσεις εν γένει. Το φύλο είναι ένας παράγοντας, ωστόσο είναι η ηλικία και οι διαφορετικές εμπειρίες. Αν δεν κάνω λάθος, το πρότυπο για αρκετά χρόνια στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ήταν ως εξής: 12 άνδρες 60 ετών. Εκτιμώ πως είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα, η διαφορετικότητα – ποικιλία βοηθά στο να λαμβάνονται καλύτερες αποφάσεις και υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X