
Kathimerini.gr
Υπάρχουν πολλές θεωρίες που εξηγούν τη στασιμότητα της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ φέτος. Στους πιθανούς «ενόχους» συγκαταλέγονται τα υπερβολικά υψηλά επιτόκια και η ακραία πολιτική αβεβαιότητα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή για την πορεία των αμερικανικών μετοχών έγκειται στην υπερβολική συνταξιοδότηση του πληθυσμού των ΗΠΑ. Πριν από τρεις δεκαετίες, η διαβόητη «υπόθεση κατάρρευσης της αγοράς» προέβλεψε καταστροφή μόλις η γενιά του baby-boom έφτανε σε ηλικία συνταξιοδότησης. Αυτός ο φόβος δεν επαληθεύτηκε, αλλά πλέον επιστρέφει δριμύτερος. Η λεγόμενη γενιά του babyboom, που γεννήθηκε μεταξύ 1946 και 1964, είναι πολύ μεγαλύτερη από τις γενιές πριν και μετά από αυτήν.
Οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι αυτή η δημογραφική αύξηση θα δημιουργούσε ένα δράμα σε δύο πράξεις. Στην πρώτη, η χρηματιστηριακή αγορά θα ανθούσε, καθώς η μεταπολεμική γενιά θα έμπαινε στα καλύτερά της χρόνια και θα διοχέτευε τις αυξανόμενες συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις της σε μετοχές. Στη δεύτερη, ωστόσο, η διαδικασία θα αντιστρεφόταν. Οι boomers θα προσπαθούσαν να χρηματοδοτήσουν τα χρόνια της δύσης τους, αφήνοντας τα αυγά της φωλιάς τους σε μια πολύ μικρότερη γενιά Χ, σε εκείνους που γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1980. Καθώς η δεύτερη ομάδα είναι πολύ μικρότερη από την πρώτη, η προσφορά μετοχών προς πώληση θα κατέκλυζε τη ζήτηση. Η δυναμική που ανησυχούσε τους δημογραφικούς «καταστροφολόγους» της δεκαετίας του 1990 παραμένει ανησυχητικά άθικτη. Πέρυσι, ακόμη και οι νεότεροι baby boomers έγιναν 60 ετών, ενώ οι μεγαλύτεροι πλησιάζουν γρήγορα την ένατη δεκαετία τους. Ως αποτέλεσμα, τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ έχουν μετατραπεί από καθαρούς αγοραστές χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων σε καθαρούς πωλητές. Η ημέρα της κρίσης έφτασε.
Δύο νέοι δημογραφικοί παράγοντες μάλιστα απειλούν να προκαλέσουν μια κατάρρευση της αγοράς των ΗΠΑ ακόμη πιο επώδυνη. Ο πρώτος σχετίζεται με τις εισροές διεθνών κεφαλαίων που βοήθησαν στη διάσωση των πρόωρα συνταξιοδοτούμενων boomers μετά την αλλαγή της χιλιετίας. Πολλές από τις αγορές προήλθαν από χώρες της Ευρώπης και την Ιαπωνία που βρίσκονταν και οι ίδιες στο χείλος ενός δημογραφικού γκρεμού. Ο δεύτερος δημογραφικός παράγοντας μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικός. Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, οι boomers ήταν η μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων. Μέχρι και το 2010 εξακολουθούσαν να αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος των ΗΠΑ. Λίγο μετά το 2015, ωστόσο, αυτή η κυριαρχία έφτασε στο τέλος της. Οι ψηφοφόροι που γεννήθηκαν μετά το 1981, δηλαδή οι millennials και η γενιά Ζ, υπερίσχυσαν των boomers.