ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τον τελευταίο του κρατικό προϋπολογισμό παρέδωσε ο Χάρης Γεωργιάδης

Ο Πρόεδρος της Βουλής έθεσε θέμα επιτάχυνσης της εξέτασής του

ΚΥΠΕ

O Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης παρέδωσε σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος έθεσε θέμα επιτάχυνσης της διαδικασίας εξέτασης του προϋπολογισμού αλλά και έγκαιρης κατάθεσης των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών.

Πρόκειται για τον έβδομο προϋπολογισμό και τον τελευταίο που καταρτίζεται με τον Χάρη Γεωργιάδη στη θέση του πολιτικού προϊσταμένου του ΥΠΟΙΚ, αφού ο ίδιος έχει δηλώσει ότι αποχωρεί στο τέλος του έτους, ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια στο τιμόνι του Υπουργείου.

Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα της γενικής κυβέρνησης €10 δις, και δαπάνες €9,4 δις, με το δημοσιονομικό πλεόνασμα να προβλέπεται να ανέλθει στο 2,7% του ΑΕΠ και το πρωτογενές (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) στο 5,1% του ΑΕΠ.

«Πρέπει να πω ότι είναι ο 7ος προϋπολογισμός που εκ μέρους της κυβέρνησης παραδίδω στη Βουλή των Αντιπροσώπων και με ευχαρίστηση μπορώ να σας πω ότι είναι και αυτός ο προϋπολογισμός χωρίς ελλείμματα, λειτουργούμε με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς κατ’ ακρίβεια με δημοσιονομικά πλεονάσματα, κάτι που αποτελεί μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης παραδίδοντας το ογκοδέστατο κείμενο του προϋπολογισμού.

Διαβίβασε παράλληλα την παράκλησή του όπως ξεκινήσει η βουλευτική διαδικασία εξέτασης του προϋπολογισμού, διαβεβαιώνοντας ότι το ΥΠΟΙΚ και όλα τα άλλα Υπουργεία είναι στη διάθεση της Βουλής και των Επιτροπών για διευκόλυνση της διαδικασίας.

Παραλαμβάνοντας τον προϋπολογισμό, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε ικανοποίηση για την τήρηση των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων για την κατάθεση του προϋπολογισμού και εξήρε το γεγονός ότι ήδη 12 ημικρατικοί οργανισμοί κατέθεσαν τους προϋπολογισμούς τους για το επόμενο έτος, κάτι που για πρώτη φορά γίνεται στην ιστορία της Βουλής, όπως είπε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι και οι ημικρατικοί οργανισμοί μπορούν να καταθέτουν τους προϋπολογισμούς τους ακόμη και πριν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Και είναι μήνυμα στους υπόλοιπους ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και είναι καλά να διαβάσουν τον νόμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να βάλω σε ημερησία διάταξη προϋπολογισμό υπό την έννοια του κατεπείγοντος διότι δεν θα πληρωθούν οι υπάλληλοι οι άλφα ή βήτα ημικρατικού οργανισμού, άρα να φύγει το μήνυμα απ’ εδώ αλλά να το περάσετε και σεις προς όπου δει ότι θέλουμε να έχουμε τάχιστα όλους τους υπόλοιπους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών».

Οι πλείστοι ημικρατικοί οργανισμοί κατέθεταν μέχρι σήμερα τους προϋπολογισμούς τους τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο ή και αργότερα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για έγκαιρη εξέταση και έγκρισή τους.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον ΥΠΟΙΚ όπως επιταχύνει εντός της επόμενης βδομάδας, αν είναι δυνατόν, την παρουσίαση και ανάλυση του προϋπολογισμού ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, αντί στις 29 Οκτωβρίου που είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση, έτσι ώστε να κερδηθεί χρόνος.

«Δευτέρα, Τρίτη αν μπορεί να παρουσιαστεί, ακόμα και τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών, γιατί 15 μέρες είναι πολύ χρήσιμες μέχρι τις 29 Οκτωβρίου», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αν η Επιτροπή Οικονομικών είναι ικανοποιημένη με το κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να το πράξει ευχαρίστως, υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή μέχρι τώρα ζητούσε και συνοδευτικά κείμενα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού από τον ΥΠΟΙΚ, η Επιτροπή Οικονομικών συνεχίζει την εξέταση των προϋπολογισμών των Υπουργείων και των υπηρεσιών και ανεξάρτητων αξιωματούχων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, ενώ η συζήτηση ως είθισται κλείνει με την παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X