ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάρης: Η παραχώρηση του 25% των μετοχών ήταν μόνο η αρχή

Μέχρι το 2020 η ΣΚΤ θα εκδίδει συνεχώς καινούργια κεφάλαια ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ο Συνεργατισμός θα συνεχίσει να εκδίδει καινούργια κεφάλαια, ξεκινώντας από το 2018 μέχρι και το 2020, με απώτερο στόχο μέχρι το 2020 να συμμετέχει το κράτος με λιγότερο από το 25%, δίχως όμως να πουλά μετοχές. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλή που συζήτησε τη συμφωνία μεταξύ της ΣΚΤ και της ισπανικής Altamira για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και η παραχώρηση μετοχών της Τράπεζας στους πελάτες της, τόνισε ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, πρέπει να εκδίδει καινούργιο κεφάλαιο, αλλά όχι να πωλεί. Πρόσθεσε δε, ότι, όλες οι μετοχές του Συνεργατισμού πρέπει να παραχωρηθούν και το σύνολό τους να επιστρέψουν στους κύπριους πολίτες. Χαρακτηριστικά ανέφερε, «η πρώτη παραχώρηση του 25% με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν μόνο η αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον Ιούνιο τη δωρεάν παραχώρηση του 25% των μετοχών του στους πελάτες του. Η απόφαση προνοεί να λάβουν 300 χιλιάδες καταθέτες και 65 χιλιάδες συνεπείς δανειολήπτες της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας κατά μέσο όρο 4.100 δωρεάν μετοχές της ΣΚΤ,  ονομαστικής αξίας 0.28 ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών, είπε ότι  η ΣΚΤ ήταν, είναι και παραμένει ένας ιδιωτικός οργανισμός που χρειάστηκε κρατική ενίσχυση που δόθηκε με κάποιες προϋποθέσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κρατική ενίσχυση εξάλλου όπως είπε, ήταν προσωρινή και όχι μόνιμη. «Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά. Είπε ότι είναι προσωρινά ιδιοκτησία του κράτους, αλλά δεν εμπλέκεται το κράτος στις αποφάσεις της τράπεζας. Υπάρχει πολυσέλιδο έγγραφο πρόσθεσε, για τους όρους μεταξύ κράτους και Συνεργατισμού, ενώ η ΣΚΤ παρακολουθείται από τον οίκο Grant Thornton. Σημείωσε επίσης ότι και για την παραχώρηση των μετοχών, αλλά και για την Altamira, υπάρχει γραπτή έγκριση από την Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αναφορικά με τα 600 εκατ. ευρώ για την αποτίμηση της αξίας του Συνεργατισμού, ο Υπουργός εξήγησε ότι όταν στηρίχθηκε με τα 1.7 δισ. ευρώ, ο Συνεργατισμός είχε 700 εκατ. αρνητικής θέσης. «Τα 600 εκατ. δεν είναι καθόλου λίγα χρήματα», τόνισε. Για παράδειγμα έφερε την Ελληνική Τράπεζα, που έχει 600 – 650 εκατ. κεφάλαια, ενώ η αξία της είναι γύρω στα 180 εκατ., είπε. «Διαφορετική η αξία της Τράπεζας και διαφορετικό πράγμα τα κεφάλαια που διαθέτει», υπογράμμισε.

«Η ΣΚΤ εποπτεύεται άμεσα και αυστηρά από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Ο Συνεργατισμός θα έχει εποπτική απαίτηση λοιπόν να αυξήσει τα κεφάλαιά της. Δεν έχουμε πρόθεση ούτε σχεδιασμό να πουλήσουμε μετοχές. Αυτό που έχουμε απαίτηση, είναι για έκδοση καινούργιου κεφαλαίου και ξεκινώντας από το 2018 μέχρι το 2020 είναι να εκδίδει συνεχώς καινούργια κεφάλαια. Η υποχρέωση είναι μέχρι το 2020 να έχει συμμετοχή το κράτος λιγότερη από το 25%, αλλά όχι πουλώντας μετοχές. Πρέπει να εκδίδει καινούργιο κεφάλαιο, όχι να πωλεί. Όλες οι μετοχές πρέπει να παραχωρηθούν, το σύνολο των μετοχών πρέπει να επιστρέψει στους κύπριους πολίτες, η πρώτη παραχώρηση του 25% ήταν μόνο η αρχή. Δεν θέλουμε να λάβουμε έσοδα, διασφαλίζουμε τη σταθερότητα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την παραχώρηση των μετοχών, αλλά με τρόπο παράλληλο με τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων».

Ερωτηθείς σχετικά για την επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα, είπε ότι ναι μεν δημιουργεί κάποια καθυστέρηση, αλλά η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την παραχώρηση των μετοχών βρίσκεται εν ισχύ και θα παραχωρηθούν. Επίσης τόνισε ότι  η Τράπεζα, έχει προχωρήσει στις διαδικασίες έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Τέλος, σημείωσε ότι η Τράπεζα διανύει ένα μεταβατικό στάδιο, ενώ η απόφαση για την παραχώρηση των μετοχών λήφθηκε έπειτα από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα για την επιλογή της Altamira, ο Υπουργός δεν σχολίασε την απόφαση ή την επιλογή της ισπανικής εταιρείας.

Καινούργια ευρήματα

Λαμβάνοντας το λόγο ο Γενικός Ελεγκτής της Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κάνοντας μια εκτενή αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού καθώς και σε δείκτες που είναι δημοσιοποιημένοι βασισμένος σε στοιχεία του Φεβρουαρίου, είπε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα είναι έτοιμη η Ελεγκτική Υπηρεσία να δημοσιοποιήσει ευρήματα που αφορούν στο Συνεργατισμό.

Παράλληλα όμως, ο κ. Μιχαηλίδης εξαπέλυσε πυρά προς τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, λέγοντας πως οι λειτουργοί του τμήματός του έχουν λιγοστή πρόσβαση στα στοιχεία της Τράπεζας, ενώ τα στοιχεία τα οποία στέλνονται σε αυτούς, είναι αυτά που επιλέγει η ίδια η Τράπεζα, αφήνοντας παράλληλα υπονοούμενα ότι αποκρύπτονται πρακτικά και συγκεκριμένα στοιχεία.

Ανησυχεί η Κεντρική

Από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου ο Γιάγκος Δημητρίου τόνισε ότι η ΣΚΤ είναι πρώτον και κύριον Τράπεζα, που εναπόκεινται στην εποπτεία της ΚτΚ, με υποχρεώσεις όπως όλες οι Τράπεζες. Υπογράμμισε όμως ότι η ΚτΚ έχει αποστείλει ήδη επιστολή στον κ. Γεωργιάδη, εκφράζοντας ανησυχίες για την παραχώρηση των δωρεάν μετοχών.

Όσον αφορά για τη συμφωνία Altamira, είπε ότι είναι ευπρόσδεκτη η όποια προσπάθεια για την μείωση του ύψους των ΜΕΔ ενός οργανισμού και τη χαιρέτισε, ενώ δεν εξέφρασε άποψη για την επιλογή του συγκεκριμένου Οργανισμού.

Παράκαμψη αναφέρει ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων

Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων, Θεοφάνης Θεοφάνους

Ο Έφορος κρατικών ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την παράκαμψη της υπηρεσίας του, αναφορικά με την απόφαση για τη στήριξη του Συνεργατισμού με τα 1.75 δισ. που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως και για την πρόσφατη παραχώρηση του 25% των μετοχών του Συνεργατισμού στους πελάτες του.

Σημειώνεται πως ενώ η συνεδρία είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 9 το πρωί για τη συμφωνία μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της ισπανικής Altamira για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και η παραχώρηση μετοχών της Τράπεζας στους πελάτες της στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, εντούτοις, η Επιτροπή καθυστέρησε κατά 45 λεπτά, αφού υπήρχε διαφωνία για το αν θα ήταν ανοιχτή προς το κοινό, ή θα ήταν κλειστή. Εντέλει, αποφασίστηκε να είναι ανοιχτή η συνεδρία.

Ποια είναι η ισπανική Altamira

Η Altamira είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και Ακινήτων στην Ευρώπη με 65 δισ. χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση. Η Altamira ξεκίνησε ως η πλατφόρμα εξυπηρέτησης προβληματικών δανείων και ακινήτων της Banco Santander. Το 2014 εισήλθε στο κεφάλαιό της το Αμερικανικό Θεσμικό Ταμείο Apollo Global Management με συνολική επένδυση πέραν των 600εκατ. Την ίδια χρονιά η ισπανική SAREB, η οποία αποτελεί την κακή τράπεζα της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, ανέθεσε στην Altamira τη διαχείριση 50.000 προβληματικών λογαριασμών και ακινήτων. Αντίστοιχη συμφωνία διατηρεί και με την Πορτογαλική Oitante. Η Altamira είναι επίσης ο διαχειριστής των προβληματικών δανείων της BBBVA, Bain Capital, και της Banco Santander από την οποία πρόσφατα ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο της Banco Popular.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Altamira αποτελούν οι ακόλουθοι οργανισμοί:

•Santander Bank (S&P Rating A-, Moody’s A3): Η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα της Ευρωπαϊκής οικονομίας, η δέκατη μεγαλύτερη στο κόσμο με ισολογισμό σχεδόν 1,5 τρισ., με πιο πρόσφατη χρηματιστηριακή αξία στα 93 δισ.

•Abu Dhabi Investment Authority: Το επενδυτικό ταμείο του Eμιράτου και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως κρατικά επενδυτικά ταμεία.

•Canada Pension Plan Investment Board: Το μεγαλύτερο ταμείο συντάξεων στον Καναδά με συνολικά κεφάλαια 300 δισ. υπό διαχείριση.

•Η Apollo Global Management: Αμερικάνικο θεσμικό επενδυτικό ταμείο με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 189 δισ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X