ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπό πίεση η βρετανική οικονομία

Υποχώρηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης – Αλώβητη προς το παρόν η αγορά ακινήτων.

Kathimerini.gr

ΚΑΛΟΥΜ ΠΙΚΕΡΙΝΓΚ*

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς και η κατά τα φαινόμενα μη βιώσιμη πολιτική που ακολουθεί η Κίνα για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν εντείνει τις προκλήσεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και έχουν ενισχύσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Αυτές οι σοβαρές δυσκολίες πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και άλλων χωρών. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πόσο χειρότερα θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπως αυτή έχει πρόσφατα αποτυπωθεί, έρευνα της YouGov/Cebr που διεξήχθη τον Απρίλιο κατέδειξε πως η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών για τα προσωπικά τους έξοδα παραμένει σε ιστορικό χαμηλό. Eνώ το σοκ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη έφθασε ενδεχομένως στα χειρότερα επίπεδα τον Απρίλιο, αφού η αύξηση του ορίου των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά διόγκωσε τον μέσο λογαριασμό ενέργειας κατά περίπου 50%, μια ενδεχόμενη επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση δείχνει απίθανη.

Αντίθετα ως προς την απότομη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η αγορά ακινήτων της Βρετανίας δείχνει να αψηφά την κρισιμότητα της κατάστασης. Παρά τους υψηλούς κινδύνους, η δραστηριότητα στην αγορά των ακινήτων ξεπέρασε τις προσδοκίες τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα της RICS. Μάλιστα, σε περίπτωση που η βρετανική οικονομία βρει τους ρυθμούς της και ανακάμψει κατά το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους (αυτό είναι το βασικό μας σενάριο), τότε η δυναμική που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων θα παραμείνει σταθερή.

Το πραγματικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,8% σε τριμηνιαία βάση το α΄ τρίμηνο, σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από το 0,9% που είχαμε εμείς εκτιμήσει και 1% που ήταν η εκτίμηση του Bloomberg. Η έκπληξη σχετικά με την πτώση των εκτιμήσεων οφείλεται σε ένα εμπορικό έλλειμμα που ολοένα και διευρύνεται, όπως και σε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο –από αυτό που αναμενόταν– πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα τον Μάρτιο. Το ΑΕΠ μειώθηκε 0,1% τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, αντί να κινηθεί στα ίδια επίπεδα, όπως προβλέπαμε. Μετά τη στασιμότητα που καταγράφηκε το β΄ τρίμηνο, προβλέπουμε άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση το γ΄ τρίμηνο και 0,4% το δ΄ τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, εκτιμούμε πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί σε 3,9%, 1,9% και 2,2% τις χρονιές 2022, 2023 και 2024 αντίστοιχα. Εάν η Βρετανία αυτή τη στιγμή διέρχεται μια φάση τεχνικής ύφεσης ή ενδεχομένως κάτι ακόμη πιο σοβαρό, θα εξαρτηθεί από τις επιλογές των καταναλωτών, καθώς και από την πορεία των εξωτερικών κινδύνων.

* Οικονομολόγος της Berenberg Bank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση