ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Πρόωρες αποπληρωμές και έξοδος στις αγορές

Η ΚΔ ανάθεσε στην Citi, Goldman Sachs International και HSBC να διευθετήσουν μια σειρά συναντήσεων με επενδυτές σταθερού εισοδήματος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Παρουσιάσεις σε επενδυτές ενόψει αναμενόμενης εξόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές με έκδοση νέου ομολόγου, αρχίζει σύντομα το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε χθες μέσω του πρακτορείου Bloomberg.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Κυπριακή Δημοκρατία ανάθεσε στην Citi, Goldman Sachs International και HSBC να διευθετήσουν μια σειρά συναντήσεων με επενδυτές σταθερού εισοδήματος. Οι παρουσιάσεις είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν μεταξύ 11 και 13 Φεβρουαρίου σε Λονδίνο, Μόναχο, Παρίσι και Μιλάνο. Μετά τις παρουσιάσεις, όπως αναφέρεται, αναμένεται να ακολουθήσει έκδοση ομολόγου σε ευρώ αναλόγως των συνθηκών της αγοράς.

Αν και το μοτίβο στις μέχρι στιγμής εξόδους της Δημοκρατίας στις αγορές κατά τη διάρκεια και μετά τη μνημονιακή περίοδο ήθελε τις εκδόσεις να πραγματοποιούνται κοντά ή στο δεύτερο μισό της χρονιάς, το ΥΠΟΙΚ προγραμματίζει νωρίτερα τη φετινή έξοδο για δύο λόγους. Τη συνέχιση της υποβοηθητικής νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, που ενισχύει την όρεξη των επενδυτών για τοποθέτηση σε ομόλογα, όπως έδειξαν οι πρόσφατες εκδόσεις (Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδας), και δεύτερο τις μεγάλες πρόωρες αποπληρωμές χρέους που έγιναν εντός του 2018.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ΚΥΠΕ, το ΥΠΟΙΚ εξόφλησε πρόωρα το εναπομείναν χρέος προς την Κεντρική Τράπεζα ύψους €483 εκατομμυρίων, αλλά και το δάνειο προς την πρώην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (μεταφέρθηκε στην Ελληνική) ύψους €324 εκατ. Αν ληφθεί υπόψη και η αποπληρωμή του πρώτου ομολόγου που εκδόθηκε στην ΣΚΤ (και μεταφέρθηκε επίσης στην Ελληνική) ύψους €500 εκατ, οι αποπληρωμές (πρόωρες και τακτές) έφθασαν στο €1,31 δισεκατομμύριο τους τελευταίους μήνες του 2018. Αν και η πορεία του δείκτη του δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ παρουσιάζει πτωτική τάση λόγω των θετικών ρυθμών ανάπτυξης που ανέβαζαν το ΑΕΠ σε απόλυτους όρους (denominator effect), οι πρόωρες αποπληρωμές καταδεικνύουν ότι το κράτος χρησιμοποίησε μέρος των αποθεμάτων του για μια ενεργή μείωση του δημοσίου χρέους, μετριάζοντας έτσι την επιδείνωση που σημειώθηκε το 2018 λόγω της μεγάλης έκδοσης ομολόγων (ύψους €3,2 δις) για διευκόλυνση της συναλλαγής πώλησης του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα. Γι’ αυτό και στο δελτίο δημοσιονομικών κινδύνων του 2018 το ΥΠΟΙΚ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων αποπληρωμών των δανείων προς ΚΤΚ και ΣΚΤ.

Έτσι, το δημόσιο χρέος υποχώρησε στα €21,3 δισ από €22,6 δισ που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου του 2018.

Οι αποπληρωμές αυτές ωστόσο είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των ρευστών διαθεσίμων του κράτους στην Κεντρική Τράπεζα στα €625 εκατ, όπως δείχνουν και οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της ΚΤΚ. Παράλληλα, στο τέλος του 2018 οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες ανέρχονταν στα €758 εκατ ανεβάζοντας τα συνολικά ρευστά διαθέσιμα στα €1,38 δις. Η πολιτική του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) είναι να διατηρεί ένα αποθεματικό ρευστών διαθεσίμων που να καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης για τους επόμενους εννέα μήνες. Εντός του 2019 υπάρχει επίσης και η καταβολή δύο ισόποσων δόσεων για αποπληρωμή του ρωσικού δανείου (€2,5 δις) ύψους €312,5 εκατ έκαστη.

Πρόωρες αποπληρωμές €1.7 δισ

Εξάλλου, από το δεύτερο μισό του 2017 μέχρι και το τέλος του 2018, σημειώθηκαν πρόωρες αποπληρωμές ύψους 1,71 δις, λαμβανομένων υπόψη της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του μνημονιακού δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (€288 εκατ) και της πρώτης αποπληρωμής του δανείου προς την ΚΤΚ (€615 εκατ).

Η τελευταία έκδοση της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο (αμέσως μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου από τους S&P στην επενδυτική βαθμίδα) με 10ετές ομόλογο €1,5 δις και με απόδοση 2,4% (κουπόνι 2,37%) που ήταν το μεγαλύτερο ομόλογο που εκδόθηκε ποτέ σε ευρώ και με την χαμηλότερη απόδοση όλων των εποχών. Σημειώνεται τέλος ότι μετά τον Σεπτέμβριο το κυπριακό αξιόχρεο αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους Fitch και DBRS.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X