ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Είναι το Brexit ευκαιρία για νέες επενδύσεις;

Τα σενάρια για την αγορά ακινήτων του Λονδίνου παρουσίασε ο όμιλος εταιριών Consulco

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ήπιο ή σκληρό Brexit είναι τα δύο βασικά σενάρια που εξετάζουν οι επενδυτές σε σχέση με την αγορά ακινήτων στη Βρετανία, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα το διήμερο 14-15 Δεκεμβρίου οπότε και προγραμματίζεται η επόμενη Σύνοδος Κορυφής των 28 και εκεί ενδεχομένως να τεθεί επί τάπητος η έναρξη των συζητήσεων για τους όρους της αποχώρησης της χώρας από την Ένωση, καθώς και οι μεταξύ τους σχέσεις στη συνέχεια.

Η παρούσα κατάσταση και τα πιθανά σενάρια ήταν στο επίκεντρο του συνεδρίου «Proper English Breakfast» το οποίο διοργάνωσε ο όμιλος εταιρειών Consulco, σε μια προσπάθεια ακριβώς να δοθούν επαρκείς πληροφορίες για το επενδυτικό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται υπό το βάρος των εξελίξεων. Καταξιωμένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο ύπατος Βρετανός αρμοστής στην Κύπρο, Μάθιου Κιντ, ο Francois Cabau, εκ μέρους της τράπεζας Barclays του Ηνωμένου Βασιλείου και ο James McCormack ο οποίος εκπροσώπησε τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Μάθιου Κιντ: Win-Win συμφωνία θέλει η Κύπρος
«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή» τόνισε ο κος Μάθιου Κιντ, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, εξηγώντας ότι κάθε πλευρά προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον παράγοντα χρόνο υπέρ της, καθώς ουσιαστικά απομένουν δύο εβδομάδες για την προετοιμασία πριν την έναρξη της όποιας συζήτησης. Παρατήρησε, δε, ότι υπάρχει ανασφάλεια στις τάξεις των επενδυτών που αναζητούν επίμονα απαντήσεις στα ερωτήματα και ψήγματα σταθερότητας στην αβεβαιότητα που δημιουργεί το Brexit. Είναι και γι’ αυτόν τον λόγο που το Η.Β. επιθυμεί διακαώς να ξεκινήσει τις συζητήσεις με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., σημείωσε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, ώστε να ξεκαθαρίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τόσο οι όροι της αποχώρησης όσο και η μελλοντική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δεσμοί Κύπρου-Βρετανίας σε αριθμούς

Είναι ξεκάθαρο ότι ένα ήπιο διαζύγιο θα διασφάλιζε σε μεγαλύτερο βαθμό τα συμφέροντα τόσο της Βρετανίας όσο και των 27, ωστόσο, η Κύπρος είναι η χώρα η οποία «καίγεται» περισσότερο από τον καθένα για μια win win συμφωνία. Αυτή ήταν και η θέση που διατυπώθηκε από πλευράς του κ. Κιντ, σχολιάζοντας ότι, το τι μέλλει γενέσθαι στη Βρετανία επηρεάζει άμεσα το επενδυτικό κλίμα και στην Κύπρο, λόγω των ιδιαίτερων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Δεσμοί οι οποίοι υπήρξαν ανέκαθεν ισχυροί και αυτό καταδεικνύεται και από τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο διευθυντής της εταιρίας Consulco Μάριος Χατζηρούσσος. Συγκεκριμένα, περισσότερο από ένα εκατομμύριο Βρετανοί τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κύπρο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις Βρετανοί αγοράζουν ακίνητα στη χώρα μας τα οποία τα αξιοποιούν ως εξοχικές τους κατοικίες. Περίπου 270 χιλιάδες Κύπριοι ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, ενώ η χώρα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για ακαδημαϊκές σπουδές με 12 χιλιάδες νεαρούς Κύπριους να επιλέγουν για τις σπουδές τους το Ηνωμένο Βασίλειο. Γύρω στους 70 χιλιάδες Βρετανούς επιλέγουν την Κύπρο ως χώρο διαμονής τους μετά τη συνταξιοδότησή τους. Την ίδια ώρα αριθμός Κυπρίων έχουν επενδύσει αγοράζοντας ακίνητο στη βρετανική αγορά, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία λόγω του ότι δεν υπάρχει κάποιο αρχείο για τον σκοπό αυτό. Στα παραπάνω προστίθεται και το γεγονός ότι η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τους Κύπριους παραγωγούς, καθώς πέραν των 150 εκατομμυρίων στερλινών δαπανώνται κάθε χρόνο για το κυπριακό χαλούμι, τις πατάτες, φρούτα και άλλα προϊόντα. 

Οι εκτιμήσεις του οίκου Fitch

Μεγάλο διακύβευμα για την οικονομία της Βρετανίας είναι το καθεστώς με το οποίο θα αντιμετωπίζονται πλέον οι εταιρίες που εδρεύουν στη χώρα, καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες, μετά το Brexit. Ειδικότερα για τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα παραμονής τους στη χώρα και κατά πόσο η νέα τάξη πραγμάτων θα είναι ευνοϊκή ώστε να αναζητήσουν εκεί εργασία. Σε αυτό επικεντρώθηκε ο James McCormack, ο οποίος εκπροσώπησε τον οίκο αξιολόγησης Fitch, εξηγώντας τι μπορεί να πάει λάθος και να επιδράσει αρνητικά στο επενδυτικό περιβάλλον της Βρετανίας. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Francois Cabau, εκ μέρους της τράπεζας Barclays του Ηνωμένου Βασιλείου. 
Όπως ανέφερε, η ανάπτυξη παρέμεινε ανθεκτική μετά το δημοψήφισμα ωστόσο όπως ανέφερε, αναμένεται ότι οι επενδύσεις θα παραμείνουν κάτω από το βέλτιστο δεδομένο που δίνει το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας. Την ίδια ώρα, η πραγματική συμπίεση των μισθών σταθμίζει την κατανάλωση και την εμπιστοσύνη, ωστόσο η συνεχής δημιουργία θέσεων εργασίας βοηθά στην αποφυγή μιας τελικής ύφεσης.

Παρά τους όποιους κινδύνους και τα σενάρια το Λονδίνο θα συνεχίσει να διατηρεί τα ηνία στις επενδύσεις ακινήτων εντός Ευρώπης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο David King, Property Investment Director στην Consulco Real Estate Ltd, ο οποίος ήταν βασικός ομιλητής. Στην παρουσίασή του με θέμα «London Property – A Tale of Two Brexits» ανέλυσε το πώς η αγορά ακινήτων του Λονδίνου θα μπορούσε να αντιδράσει σε δύο πολύ διαφορετικά σενάρια Brexit. Διαχωρίζοντας τα δύο αυτά σενάρια σε «ήπιο» και «σκληρό» Brexit, ο κ. King σχολίασει τις ενδεχόμενες συνέπειες, τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που μπορεί να εμφανιστούν στον τομέα της αγοράς ακινήτων του Λονδίνου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ