ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκική λίρα: Kαταρρέει μετά τη μείωση των επιτοκίων

Στο 15% από 19% που βρισκόταν τον Σεπτέμβριο το βασικό επιτόκιο

Kathimerini.gr

Τη χαριστική βολή στην τουρκική λίρα έδωσε χθες η νέα μείωση των επιτοκίων που αποφάσισε η Τράπεζα της Τουρκίας, η τρίτη από τον Σεπτέμβριο, που περιορίζει δραστικά το κόστος του δανεισμού στην Τουρκία, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα φλερτάρει επίμονα με το 20%.

Μολονότι είχε προεξοφληθεί από την αγορά, που εδώ και μέρες οδηγούσε το τουρκικό νόμισμα από το ένα χαμηλό ρεκόρ στο επόμενο, η είδηση επιτάχυνε την πτώση του τουρκικού νομίσματος. Η λίρα έχασε χθες το 4,1% της αξίας της έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πλέον στις 11,06 λίρες προς ένα δολάριο. Ετσι, η υποτίμησή της έναντι του δολαρίου υπερβαίνει πλέον το 30% από την αρχή του έτους και η πορεία της διαγράφεται δυσοίωνη.

Με την τελευταία αυτή κίνηση το κόστος του δανεισμού στην Τουρκία έχει  μειωθεί συνολικά κατά 400 μονάδες βάσης μέσα σε περίπου δύο μήνες, με το βασικό επιτόκιο να βρίσκεται πλέον στο 15%, ενώ μόλις τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στο 19%. Πρόκειται για την αλλοπρόσαλλη νομισματική πολιτική που επιβάλλει αυταρχικά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, παρεμβαίνοντας συστηματικά στο έργο της κεντρικής τράπεζας. Επικαλούμενος άλλοτε το Κοράνι που απαγορεύει τον τόκο στους μουσουλμάνους και άλλοτε την ανορθόδοξη θεωρία του ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, ο κ. Ερντογάν απαιτεί διαρκώς μειώσεις των επιτοκίων, ασκώντας αφόρητες πιέσεις στον εκάστοτε διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Προκειμένου να επιτυγχάνει τον σκοπό του διορίζει και αποπέμπει συστηματικά διοικητές στην Τράπεζα της Τουρκίας, αντικαθιστώντας κάθε φορά τον προηγούμενο με κάποιον που θεωρεί πειθήνιο όργανό του.

Η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου υπερβαίνει πλέον το 30% από την αρχή του έτους και η πορεία του διαγράφεται δυσοίωνη.

Στόχος αυτής της πολιτικής δεν είναι παρά η διατήρηση των υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης με βάση τον φθηνό δανεισμό και απώτερο ζητούμενο για τον Τούρκο πρόεδρο αποτελεί η ενίσχυση της δημοτικότητάς του. Ως εκ τούτου ο νυν διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλου, είναι ο τέταρτος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια και είναι ο πλέον υπάκουος υποστηρικτής της πολιτικής Ερντογάν. Τον περασμένο μήνα μάλιστα, μετά την προηγούμενη μείωση των επιτοκίων κατά 200 μ.β., επιχείρησε να καθησυχάσει τον τουρκικό λαό δηλώνοντας πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υποτίμηση της λίρας, ούτε για την αύξηση των τιμών, καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων θα σταθεροποιήσουν τόσο το νόμισμα της χώρας όσο και τον πληθωρισμό. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν θυμηδία σε οικονομολόγους και αναλυτές, που έσπευσαν να τις χαρακτηρίσουν «ασυναρτησίες».

Ολα δείχνουν πως η πολιτική αυτή του Τ. Ερντογάν έχει μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς η αποδυνάμωση του νομίσματος και η συνεπακόλουθη εκτόξευση του πληθωρισμού διαβρώνει διαρκώς την αγοραστική δύναμη του τουρκικού λαού, οδηγεί στα ύψη τις τιμές των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης, καθιστά απρόσιτα τα ενοίκια και αυξάνει τη φτώχεια στη χώρα. Παράλληλα, φέρνει σε δεινή θέση τις τουρκικές επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα, ενώ τα έσοδά τους είναι σε τουρκικές λίρες, και δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση