ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βαριά η σκιά Τραμπ στη Γλασκώβη

Προβληματισμός για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ο Τραμπ επανέλθει στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024

Kathimerini.gr

ROB COX / REUTERS

O Nτόναλντ Τραμπ προκάλεσε σύγχυση με το να απομακρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το πλαίσιο των παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να μη βρίσκεται στη διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά η παρουσία του είναι ορατή – και όχι μόνον επειδή έχει αποκτήσει μία λέσχη γκολφ στη Σκωτία, η οποία δεν απέχει πολύ από τον χώρο των εργασιών. Κι ενώ οι συμμετέχουσες χώρες συνυπογράφουν τις μακρόπνοες δεσμεύσεις τους για να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, οι τράπεζες υπόσχονται πόρους για να τις συνδράμουν και οι πολυεθνικές προσπαθούν να ξεπεράσουν η μία την άλλη με μεγαλόσχημες και φανταχτερές υποσχέσεις ότι θα κάνουν περισσότερο πράσινες και λιγότερο ρυπογόνες τις δραστηριότητές τους, πολλοί από τους συμμετέχοντες διερωτώνται, εάν ο Τραμπ επανέλθει στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024.

Ο προβληματισμός έχει να κάνει με το ότι πιθανώς θα αποπειραθεί να ανατρέψει πολλά από όσα συμφωνηθούν, ώστε να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη πέραν του 1,5 βαθμού Κελσίου άνω των προβιομηχανικών επιπέδων. Οι φόβοι αυτοί είναι βάσιμοι. Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την παγκόσμια συμφωνία του 2015 για το κλίμα το 2018 στην τότε διάσκεψη στην Πολωνία, μέχρι που προσπάθησε να οργανώσει ένα εντυπωσιακό δρώμενο υπέρ της χρήσης γαιάνθρακα. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι πολιτικοί ηγέτες στη Γλασκώβη ελπίζουν ότι τα πράγματα θα έχουν τόσο πολύ εξελιχθεί, ώστε δεν θα είναι δυνατόν μία εκλογική νίκη του Ρεπουμπλικανού Τραμπ να τα ανατρέψει όλα και να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Κι αυτό θα δώσει ακόμα ένα κίνητρο να δράσουν επειγόντως τα μέλη της διάσκεψης, σαν να μην αρκούσε ως τέτοιο το τέλος του ανθρωπίνου είδους.

Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν μικρές πιθανότητες για εύκολη οπισθοδρόμηση. Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου και οι ισχυρότεροι όμιλοι ενσωματώνουν τον στόχο των μηδενικών ρύπων στη στρατηγική τους, στο πρόγραμμα κινήτρων για τα στελέχη τους, στη σύνθεση των ισολογισμών τους και τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, διότι πελάτες, επενδυτές και υπάλληλοι επιμένουν ότι πρέπει εκείνοι να το κάνουν και όχι οι πολιτικοί. «Η κλιματική αλλαγή και η ανισότητα συνιστούν πολιτικά ζητήματα. Και ως εταιρικός ηγέτης θα πρέπει να πάρει θέση. Ωστόσο, προσπαθούμε να μείνουμε προσηλωμένοι σε όσα βρίσκονται πλησίον των δικών μας δραστηριοτήτων», επισημαίνει ο Αλαν Ζόουπ, διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού των 135 δισ. δολαρίων Unilever, ο οποίος προσβλέπει μηδενικούς ρύπους έως το 2039.

«Ο λόγος ο οποίος μας κάνει να ενδιαφερόμαστε για την κλιματική αλλαγή, είναι πως ένας κόσμος που έχει πιάσει φωτιά ή τον έχουν καλύψει τα νερά, είναι πραγματικά ένας φρικτός τόπος για να δραστηριοποιηθεί η Unilever». Mε μία πιθανή εκλογή Τραμπ το 2024, ειδικά έπειτα από σειρά αποτυχιών του Δημοκρατικού Κόμματος την περασμένη εβδομάδα σε πολιτειακές και τοπικές αναμετρήσεις, οι Αμερικανοί ηγέτες –ο νυν πρόεδρος και ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα– καταβάλλουν επιπλέον προσπάθειες να πείσουν τις εθνικές αντιπροσωπείες στη Σκωτία ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να αγωνιστούν για την κλιματική αλλαγή. Κι αυτό, τέλος, αποτυπώνει τη γενικευμένη δυσπιστία για το κατά πόσον η Ουάσιγκτον θα τιμήσει τις υποσχέσεις της, παρά το ότι πολλές από τις πολυεθνικές των ΗΠΑ ήδη σε μεγάλο βαθμό έχουν συσπειρωθεί για την εξάλειψη των αερίων του θερμοκηπίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X