ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βραβείο γεωργικής καλλιέργειας

Στην Οργάνωση Παραγωγών Βασιλική Γη για τις Ντομάτες Οδού

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Βίντεο Στέλιος Στεφάνου - Φωτογραφίες Νέαρχος Παναγιώτου

Η Οδού είναι ένα απομονωμένο, ορεινό χωριό στα 850 μέτρα με 160 κατοίκους, στην νοτιοανατολική πλαγιά του βουνού Κιόνια. Πριν από 25 χρόνια μερικοί κάτοικοι φύτεψαν ντομάτα στα δύσκολα και επικλινή εδάφη της περιοχής, το φυτό ευδοκίμησε και το 2006 δημιουργήθηκε η οργάνωση παραγωγών Βασιλική Γη «ώστε να μαζεύονται όλες οι ντομάτες σε ένα κοινό σημείο με σκοπό την καλύτερη πώληση του προϊόντος», όπως λέει ο διευθυντής της εταιρείας, Αντώνης Κορνιώτης. Σήμερα όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του χωριού είναι παραγωγοί ντομάτας και φθαρτών και έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερη ιστορία επιχειρηματικής και κοινωνικής επιτυχίας που δικαιώνει τη ρήση «Όταν οι άνθρωποι ομονοούν, μπορούν να θαυματουργήσουν».

Η ντομάτα της Οδού είναι λαμπερή, ζουμερή και πεντανόστιμη επειδή το μικροκλίμα της περιοχής την ευνοεί. «Το καλοκαίρι η μεγάλη διαφορά στη θερμοκρασία μεταξύ ημέρας και νύχτας καθυστερεί την ωρίμανση και βοηθά το φυτό να μετατρέψει τις ουσίες σε ζάχαρα, αποκτώντας έτσι το άρωμα και τη γεύση που έχει η δική μας ντομάτα» εξηγεί ο γεωπόνος Αντώνης Νικολάου.
Η συγκομιδή και η διαλογή γίνεται στο χέρι και η ετήσια παραγωγή είναι γύρω στους 1.600 τόνους. Η ντομάτα είναι ο κύριος λόγος που οι νέοι άνθρωποι παραμένουν στο χωριό και το διατηρούν ζωντανό. «Θέλουμε τους ανθρώπους του κράτους πιο κοντά μας» επισημαίνει ο ιερέας Ανδρέας Σωφρονίου, από τους πρώτους παραγωγούς του χωριού. «Να δουν τα προβλήματα που δημιουργούνται με την κλιματική αλλαγή και να μας στηρίξουν. Να καταλάβουν ότι υπάρχουν νέοι στην ύπαιθρο που θέλουν να ζήσουν από τον τόπο τους».ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΗ
Οδού, επαρχία Λάρνακας
Τ/ 25622060

ΠΟΥ ΤΗ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Τη βραβευμένη ντομάτα Οδού βρίσκουμε σε όλες τις αλυσίδες λιανικής πώλησης παγκύπρια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Αδειλίνη

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση