ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το αμπέλι είναι το πάθος του

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΔΑΝΙΗΛ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Δεκαεπτά χρονών ήταν ο Δανιήλ Αναστάση όταν μετανάστευσε στην Αυστραλία για μια καλύτερη ζωή. Εκεί γνώρισε τη γυναίκα του, αποφάσισαν να πάνε στη Νότια Αφρική και εγκατασταθήκαν στο Πιτερμάριτσμπεργκ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κουαζούλου. Το επιχειρηματικό του ένστικτο τον οδήγησε στον χώρο της εστίασης, άνοιξε εστιατόρια αλλά και πολλά αρτοποιεία. Ο Φαρμακάς ήταν πάντα στην καρδιά του και τον επισκεπτόταν συχνά τα καλοκαίρια. Λίγο πριν επαναπατριστεί αγόρασε την τοπική εταιρεία φυσικού μεταλλικού νερού και κάποια στιγμή όταν βρέθηκε σ’ ένα αμπέλι του παππού του, άρχισε να γυροφέρνει η ιδέα στο μυαλό του· να ξαναδώσει ζωή στον αιωνόβιο αμπελώνα του Φαρμακά. Το 2015 επέστρεψε μόνιμα μαζί με τη σύζυγο και την κόρη τους, οι δύο γιοι παρέμειναν στη Νότια Αφρική, και δημιούργησε το Οινοποιείο Santa Irene, αφιερωμένο στην προστάτιδα του χωριού. Προσέγγισε τους χωριανούς -κι αυτούς που είχαν μεταναστεύσει- και τους έπεισε είτε να αγοράσει είτε να διαχειριστεί τα αμπέλια τους.

Με όραμα, πίστη και σκληρή δουλειά, είδε τους κόπους του να ανταμείβονται. Τα διάσπαρτα αιωνόβια αμπέλια καταλαμβάνουν 240 σκάλες κατά μήκος των απότομων πλαγιών του Φαρμακά και φτάνουν μέχρι τα 1.350 μέτρα. Στα αμπέλια κυριαρχεί το Μαύρο αμπελίσιμο, μαζί με λίγο Ξυνιστέρι. «Αλλάξαμε το κλάδεμα των αμπελιών για να παράγουν τον καλύτερο καρπό που θέλαμε, πιο γευσάτο και πιο ποιοτικό» λέει χαμογελαστός και με κέφι για κουβέντα ο κ. Αναστάση. «Τα αμπέλια έχουν μια κατηφόρα 65%-70% κι όταν βρέχει το νερό δεν μένει στο ίδιο μέρος. Η ρίζα αναγκάζει να πάει πιο κάτω να βρει υγρασία και μέταλλα, γι' αυτό έχουμε το πιο ποιοτικό και το καλύτερο baume (αλκοολικός βαθμός) κρασί».

Η ερυθρά ποικιλία Μαύρο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κυπριακού αμπελώνα, όμως μέχρι πριν μια δεκαετία ήταν παρεξηγημένη και το κρασί της είχε κακή φήμη. Οι άτεχνες οινοποιήσεις σε συνδυασμό με τη φύση του Μαύρου -αδύναμο σε άρωμα και ισχνό σε σώμα- το είχαν καταστήσει κομπάρσο. Ο Δανιήλ Αναστάση είδε την κυπριακή ποικιλία με νέα ματιά και ξεκίνησε τους πειραματισμούς. Όταν ένα δικό του ροζέ από Μαύρο κέρδισε χρυσό μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης το 2016, άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για να ασχοληθούν κι άλλοι οινοποιοί με την υποτιμημένη ποικιλία. «Η διαφορά είναι ότι παράγεται μέσα από τα πιθάρια. Έχουμε μάθει αρκετά για τα πιθάρια και είναι λίγο δύσκολο να μας φτάσουν. Έχουμε 60-70 αμπέλια διαφορετικά, μοιράζουμε αναλόγως την ποιότητα και έτσι πετύχαμε το σκοπό μας» υποστηρίζει ο επιχειρηματίας που έγινε οινοποιός. «Θα συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, να μάθει ο κόσμος ότι το ξεχασμένο Μαύρο το αμπελίσιμο, επανήλθε πάλι πίσω πιο δυνατά, με καλύτερα κρασιά, εκεί θα στηριχτούμε».

Στο οινοποιείο ασπάζονται την κυκλική οικονομία και τον αειφόρο τρόπο ζωής που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων για τις επερχόμενες γενιές. Ο «Γ» τιμά τον Δανιήλ Αναστάση για την προσφορά του στον τόπο, στην αναβίωση του αιωνόβιου αμπελώνα. Στα 80 του χρόνια συνεχίζει ακάθεκτος με όλες τις εκδοχές οινοποίησης του Μαύρου. Το πάθος του για το αμπέλι και η αγάπη του στην παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά του Φαρμακά, τον κρατάει ενεργό και του δίνει δύναμη να συνεχίζει. Όπως λέει «ό,τι μας δώσει ο Θεός παίρνουμε».



ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ SANTA IRENE
Φαρμακάς, Λευκωσία, Τ/ 22515515, 99299990, santairenewinery
Τα κρασιά του οινοποιείου τα βρίσκουμε σε κάβες, επιλεγμένες υπεραγορές και στο οινοποιείο.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X