ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επέστρεψε στη θάλασσα η πράσινη χελώνα «Ελπίδα»

Ύστερα από αποθεραπεία στο Κέντρο Διάσωσης

ΚΥΠΕ

Πίσω στο φυσικό της περιβάλλον στη θάλασσα επέστρεψε σήμερα η πράσινη χελώνα με το όνομα Ελπίδα, που εντοπίστηκε τραυματισμένη στη περιοχή Ζυγίου και έτυχε θεραπείας από λειτουργούς του Τμήματος Αλιείας στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσινών Χελωνών στο Μενεού.

Σε δηλώσεις του ο Αντρέας Μηχανικός, υπάλληλος του Τμήματος Αλιείας στο Κέντρο Υδατοκαλλιέργειας όπου υπάγεται το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στο Μενεού, χαρακτήρισε «ευχάριστη και σημαντική» τη σημερινή μέρα, αφού όπως εξήγησε «απελευθερώθηκε η πράσινη χελώνα με το όνομα Ελπίδα. Η χελώνα μεταφέρθηκε στο Τμήμα Αλιείας από ερασιτέχνες ψαράδες που την εντόπισαν πριν από τρεις περίπου εβδομάδες σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Ζύγι».

Πρόσθεσε ότι «η χελώνα είχε μπλεχτεί μέσα σε παραγάδια και έφαγε αρκετές μισίνες, ενώ την πρώτη φορά που την είδαμε υποθέσαμε ότι είχε καταπιεί αγκίστρια. Αμέσως Λειτουργοί του Τμήματος Αλιείας έκαναν ακτινογραφία στη χελώνα και αντιλήφθηκαν ότι δεν είχε καταπιεί αγκίστρια αλλά μια μάζα από μισίνες. Κτηνίατρος που συνεργάζεται με το Τμήμα χρησιμοποίησε μικροκάμερα, έφτασε μέχρι τον οισοφάγο, εντόπισε πού βρίσκονταν οι μισίνες και τις αφαίρεσε».

Ανέφερε ακόμα ότι «στη συνέχεια χορηγήθηκαν στην "Ελπίδα" διάφορα φάρμακα, όπως αντιβιώσεις και ενέσιμες βιταμίνες. Κατά τη διάρκεια της παροχής της φαρμακευτικής αγωγής ταΐζαμε τη χελώνα σχεδόν με το ζόρι μέχρις ότου επανέλθει και όταν διαπιστώθηκε ότι είναι τελείως καλά προχωρήσαμε σήμερα στην απελευθέρωση της, αφού πρώτα της τοποθετήθηκαν μικροτσιπ για να παρακολουθείται».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μηχανικός ανέφερε ότι «το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών περιθάλπει περίπου δέκα χελώνες τον χρόνο, ενώ ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το τραύμα που φέρει, ένα ποσοστό 70% καταφέρνει να επιστρέψει στη θάλασσα. Ωστόσο υπάρχουν πάρα πολύ βαριά τραυματισμένες χελώνες ακόμα και από τσεκούρια και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, για να τις βοηθήσουμε».

Ο Ανδρέας Μηχανικός είπε επίσης ότι «αυτές τις μέρες φιλοξενείται μια χελώνα καρέτα καρέτα η οποία εντοπίστηκε από πολίτες σε περιοχή μεταξύ Ζυγίου και Περβολιών και έφερε φοβερά κτυπήματα στο κεφάλι. Οι πολίτες ειδοποίησαν το Τμήμα Αλιείας και Λειτουργοί μετέφεραν τη χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελώνων». Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση «πως είναι δύσκολο να επιβιώσει η συγκεκριμένη χελώνα, αφού φαίνεται να έχει πάθει ζημιά στον εγκέφαλο, από μεγάλο κτύπημα που έγινε από τσεκούρι. Το χτύπημα στον εγκέφαλο είναι πάρα πολύ βαθύ με αποτέλεσμα το μάτι να έχει εξογκωθεί και να μην λειτουργεί το οπτικό νεύρο».

Εξάλλου λειτουργός του Τμήματος Αλιείας κάλεσε «τον κόσμο που χρησιμοποιεί ταχύπλοα σκάφη, είτε ασχολείται με water sports όπως jet sky και ειδικά σκάφη που έχουν προπέλα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. Όπως εξήγησε αυτή την περίοδο οι χελώνες βρίσκονται στα ρηχά ύδατα της Κύπρου για την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα, οι περισσότερες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι στην επιφάνεια της θάλασσας, σε ληθαργική κατάσταση και απορροφούν ηλιακή ενέργεια, με αποτέλεσμα να μην κινούνται ιδιαίτερα.

Σημείωσε πως σε περίπτωση που κάποιος κυκλοφορεί στη θάλασσα με σκάφος με μεγάλη ταχύτητα και δεν εντοπίσει εγκαίρως τις χελώνες, δεν θα έχει αρκετό χρόνο για να τις αποφύγει, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν από την προπέλα. Αφού ανέφερε πως αυτή την περίοδο υπάρχουν αρκετές χελώνες οι οποίες τραυματίζονται από προπέλες, ο λειτουργός του Τμήματος Αλιείας, απηύθυνε «έκκληση στον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση