ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καύσωνας σε τρεις ηπείρους χωρίς παράθυρο ανάσας

Η παρατεταμένη ζέστη καταγράφει καθημερινά νέα ρεκόρ σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη, κάτι μάλλον αναμενόμενο έπειτα από τον πιο καυτό Ιούνιο της Ιστορίας

ΤΖΕΡΙ ΜΑΛΑΝΙ, ΝΤΕΛΤΖΕΡ ΕΡΝΤΕΝΕΣΑΝΑΑ / ΤHE ΝEW ΥORK ΤIMES

Ο καύσωνας που πλήττει μεγάλο μέρος των ΗΠΑ ασκεί πιέσεις στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ολόκληρης της χώρας. Παρόμοια είναι η κατάσταση σε Ευρώπη και Κίνα, όπου καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ. Ακραίες είναι οι καιρικές συνθήκες στην Ινδία, όπου οι τροπικές καταιγίδες προκάλεσαν κατολισθήσεις αυτήν την εβδομάδα. Κι οι προοπτικές για την επόμενη εβδομάδα είναι εξίσου ζοφερές. Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος από όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών το 1850 και οι μετεωρολόγοι θεωρούν απίθανο να προσφέρει κάποια ανακούφιση ο Αύγουστος.

Οι επιστήμονες δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία για τα αίτια: Τόσο υψηλές θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο δεν θα είχαν σημειωθεί αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.

Με βάση επιστημονικά μοντέλα, το θερμό κλίμα του περασμένου μήνα κατέστη πέντε φορές πιθανότερο και 2,7 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστό από ό,τι θα συνέβαινε ερήμην της κλιματικής αλλαγής. Οι καύσωνες μπορεί να αποτελούν φυσικό φαινόμενο, αλλά οι θερμοκρασίες του Ιουνίου σε όλο τον κόσμο δεν θα είχαν σημειωθεί αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή, εξηγεί ο Τζον Νίλσεν Γκάμον, διευθυντής του Νότιου Περιφερειακού Κέντρου για το Κλίμα. Στην Ασία, ακραία υψηλές θερμοκρασίες συνόδευσαν μια έντονη εποχή των μουσώνων, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους σε Ινδία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, αν και ο τελικός απολογισμός αναμένεται πολύ μεγαλύτερος.

Οι καύσωνες στην Ινδία παραδοσιακά συμπίπτουν με την περίοδο πριν από τους μουσώνες, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Φέτος όμως η ζέστη κράτησε πολύ περισσότερο, απηχώντας μια ευρύτερη τάση τα τελευταία χρόνια. Από το 1961 έως το 1990, οι μέρες του χρόνου με θερμοκρασίες πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου ήταν 70, ενώ από το 1991 έως το 2022 έφτασαν τις 89.

Στη Σινγιάνγκ της Κίνας οι θερμοκρασίες στην έρημο άγγιξαν τους 52 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο εθνικό ρεκόρ. Την ίδια στιγμή, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας οι Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό για την πιθανότητα πυρκαγιών. Η μεγαλύτερη λίμνη με γλυκό νερό της χώρας, η Πογιάνγκ, μπήκε στην εποχή της ξηρασίας την Πέμπτη, η πιο πρώιμη έναρξη της περιόδου από όταν ξεκίνησε η τήρηση αρχείων στη δεκαετία του 1950. Η παρατεταμένη ζέστη και η ανομβρία είναι οι βασικοί λόγοι για την ανησυχητικά χαμηλή στάθμη του νερού. Στη βόρεια Κίνα αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, κατέρριψαν το ρεκόρ των περισσότερων ημερών με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών μέσα σε ένα έτος. Οι βροχές που ξεκίνησαν στα μέσα της εβδομάδες πρόσφεραν μεν λίγη ανακούφιση, αλλά ταυτόχρονα πυροδότησαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο πλημμυρών γύρω από την πρωτεύουσα.

Στις ΗΠΑ οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν ότι ο καύσωνας θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα και πως συνολικά 80 εκατ. Αμερικανοί θα βιώσουν θερμοκρασίες πάνω από 40,5 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες μέρες.

Στην Ευρώπη οι υψηλές θερμοκρασίες δοκιμάζουν ιδιαίτερα τους πιο ηλικιωμένους και οι χώρες στα νότια της ηπείρου ακολούθησαν το παράδειγμα των βορειότερων εκπονώντας σχέδια για την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών. Η ακραία ζέστη μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για το ανθρώπινο σώμα, αλλά οι ηλικιωμένοι και όσοι κάνουν εξωτερικές εργασίες απειλούνται περισσότερο. Πρόσφατη μελέτη εκτίμησε ότι πέρυσι οι καύσωνες στην Ευρώπη είναι πιθανό να προκάλεσαν το θάνατο 61.000 ανθρώπων.

Ο θερμικός θόλος

Ο φετινός συνδυασμός ζέστης και υγρασίας υπήρξε ιδιαίτερα φονικός στο βόρειο Μεξικό, όπου εκατό και πλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του θερμικού θόλου που παρέμεινε επί μακρόν πάνω από την περιοχή. Οι θερμικοί θόλοι είναι ένα καιρικό φαινόμενο που διαμορφώνεται φυσικά κατά περιόδους. Ορισμένοι μετεωρολόγοι όμως θεωρούν ότι η Αρκτική, που έχει υπερθερμανθεί, προκαλεί επιβράδυνση του αεροχειμάρρου με αποτέλεσμα αυτά τα καιρικά συστήματα να παραμένουν στάσιμα για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

Kοιλάδα Θανάτου (Καλιφόρνια, ΗΠΑ) 50o C

Φοίνιξ (Αριζόνα, ΗΠΑ) 48o C

Τύνιδα (Τυνησία) 44o C

Κατάνια (Σικελία, Ιταλία) 37o C

Tουγκούρτ (Αλγερία) 46o C

Ακρωτήρι Χανίων 42,6o C

Ασουάν (Αίγυπτος) 45o C

Πόλη του Koυβέιτ (Κουβέιτ) 49o C

Ριάντ (Σαουδική Αραβία) 46o C

Τασκένδη(Ουζμπεκιστάν) 38o C

Τουρπάν Σινγιάνγκ, (Κίνα) 44o C

Ταϊπέι (Ταϊβάν) 36o C

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση