ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μείζον ζήτημα η πλήρης προστασία του Ακάμα

Η πρόσφατη πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος έφερε στην επικαιρότητα διαχρονικές ελλείψεις και την ανάγκη δημιουργίας Πάρκου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Την προηγούμενη εβδομάδα το Κρατικό Δάσος του Ακάμα κινδύνεψε από κακόβουλη, όπως όλα δείχνουν, πυρκαγιά. Οι έρευνες της Αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη και παραμένει μυστήριο για όλους γιατί κάποιος να θέλει να κάψει κρατική δασική γη, και δη τον Ακάμα, από τη στιγμή που η οικοπεδοποίηση ή η ανάπτυξή του είναι ουσιαστικά αδύνατη. Σύμφωνα, λοιπόν, με όλους τους εμπλεκόμενους η γη που κάηκε επειδή ακριβώς είναι κρατική δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει οποιαδήποτε ανάπτυξη, ούτε να αλλάξει το καθεστώς ιδιοκτησίας. Αυτό διαβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με ανάρτησή του στο τουίτερ, στο οποίο τόνιζε χαρακτηριστικά «Καμία κακόβουλη ενέργεια δεν θα αλλάξει το καθεστώς προστασίας του Ακάμα. Αντίθετα, μας υποχρεώνει σε αυστηρότερους μηχανισμούς προστασίας αλλά και αποκατάστασης. Η ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να συνεργεί με την περιβαλλοντική αξία της Χερσονήσου».

Ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής τόνισε στην «Κ» ότι εκείνοι που προέβησαν στον εμπρησμό ίσως να θεωρούν ότι ασκούν πιέσεις, είναι όμως παράλογες και αχαρακτήριστες ενέργειες και τόνισε ότι και οι κοινότητες είναι με το μέρος της Πολιτείας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να υποκύψουμε σε πιέσεις για καμία παρέκκλιση σε ευαίσθητες περιβαλλοντικές περιοχές και είμαι κάθετος σε αυτό». Ο κ. Αλέξανδρος Αλεξάνδρου διευθυντής του Τμήματος Δασών είπε στην «Κ» ότι δεν χωράει αμφιβολία ότι πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία, για το πώς τέθηκε η φωτιά «ξέσπασαν πέντε με οκτώ εστίες, και αυτό είναι ένα ασφαλές συμπέρασμα». Μάλιστα, ο κ. Αλεξάνδρου σημείωσε ότι υπήρξε μια πρώτη πυρκαγιά στην περιοχής της Λάρας, εκτός Δασικού Πάρκου την οποία θεωρούν ως αντιπερισπασμό. Ο κ. Αλεξάνδρου, επίσης, δεν βλέπει καμία λογική πίσω από τον εμπρησμό, αλλά ίσως να πρόκειται για άσκηση πίεσης, όπως είπε στην εφημερίδα, αφού ίσως κάποιοι να θεωρούν ότι το Πάρκο τους περιορίζει, να θεωρείται το πάρκο υπαίτιο επειδή δεν έχουν αναπτυξιακά δικαιώματα οι ιδιωτικές περιουσίες: «Εμείς λέμε ότι το Πάρκο θα προσθέσει αξία, αφού αυτοί που θα επωφεληθούν θα είναι οι τοπικές κοινωνίες.». Ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή του Ακάμα τόνισε στην «Κ» ότι με την εκεί παρουσία του ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι με αυτού του είδους τις εγκληματικές ενέργειες δεν πρόκειται να επιβληθούν ή να προκαταλάβουν οποιεσδήποτε καταστάσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα πεζοπόρα τμήματα του Τμήματος Δασών κυριολεκτικά λειτούργησαν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για να περιορίσουν τη ζημιά, «και πρέπει να πούμε ότι σε δύο τρεις περιπτώσεις υπήρξε και κίνδυνος για άντρες του Τμήματος Δασών», τόνισε ο κ. Πιττοκοπίτης. Ο κ. Πιττοκοπίτης μάλιστα είπε ότι οι πληροφορίες του, που προέρχονται από ασφαλέστατες πηγές, κάνουν λόγο για μία μόνο εστία, και όχι για πέντε ή έξι, όπως ανέφεραν κάποιοι υπηρεσιακοί. «Αυτή η μία εστία ήταν σε τόσο απόκρημνη περιοχή και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων η πυρκαγιά έλαβε τις διαστάσεις που πήρε και αυτό μπορεί να δημιούργησε την εντύπωση των περισσότερων εστιών». Κάλεσε μάλιστα τους αρμοδίους να διερευνήσουν όλα τα ενδεχόμενα και θα ήταν λάθος να επικεντρωθούν αποκλειστικά και μόνο στην περιοχή, «Δεν πρέπει να αποκλειστεί τίποτα». Τόνισε δε ότι όσοι λένε ότι η πυρκαγιά ετέθη ώστε να οικοπεδοποιηθεί η περιοχή είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο κ. Πιττοκοπίτης, μάλιστα, είπε σε αυτό το πλαίσιο εκφράζει την απορία του σε πρόταση νόμου που προωθεί η ΕΔΕΚ για απαγόρευση Αλλαγής Ζωνών. «Το θεωρώ ένα πυροτέχνημα, όλο αυτό, για να κερδηθούν πρόσκαιρα οι εντυπώσεις, εξ αφορμής της πυρκαγιάς».

Το Εθνικό Πάρκο Ακάμα

Οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα προχωράνε σύμφωνα με το εξαγγελθέν σχέδιο, όπως είπε ο κ. Καδής, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη κομβικής σημασίας δράσεις, οι οποίες προχωρούν κανονικά. Όπως είπε ο υπουργός έχουν συμφωνηθεί με ομοφωνία τα σημεία εισόδου του Ακάμα, όπως και οι θέσεις για τους 14 κόμβους, έχει οριστεί επίσης επιτροπή για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις υποδομές εντός του πάρκου, σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία για την κατακύρωση της μελέτης για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και έχει προκηρυχθεί και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Παράλληλα με τα παραπάνω έχουν ήδη γίνει συναντήσεις και για τη διά θαλάσσης κίνηση των επισκεπτών και άλλα πολλά. Σημείωσε δε ότι ιδιωτική εταιρεία έχει ανατεθεί και μελέτη για τον επακριβή προσδιορισμό της επισκεψιμότητας στο Πάρκο. Τόνισε δε ότι έχουν προχωρήσει και όλες οι διαδικασίες για τις παράνομες εγκαταστάσεις μέσα στον Ακάμα και έχουν κινηθεί δικαστικά είτε το Τμήμα Δασών είτε η επαρχιακή διοίκηση Πάφου με αίτημα διαταγμάτων κατεδάφισης. Όλες οι δραστηριότητες έχουν καταγγελθεί και τις χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία. Η δημιουργία Εθνικού Πάρκου οπωσδήποτε θα βοηθήσει στην καλύτερη προστασία του Ακάμα, αφού θα δημιουργηθεί η παρκοφυλακή και θα υπάρχουν ταυτόχρονα επτά παρκοφύλακες, σε συνεργασία με τα μέλη του Τμήματος Δασών. Στον Ακάμα σήμερα υπάρχει επανδρωμένο επί 24ωρου βάσεως πυροφυλάκιο και εντός του υπάρχει αριθμός περιπόλων σε συνεργασία με την Αστυνομία και της Υπηρεσίας Θήρας. Για όλα τα παραπάνω, όπως είπε στην «Κ» θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο περί το τέλος του χρόνου για να λάβουν και το πράσινο φως για συνέχιση των δραστηριοτήτων που θα γίνουν το 2020. Σχετικά δε με το Τοπικό Σχέδιο Κοινοτήτων του Ακάμα ο κ. Καδής τόνισε ότι είναι ζήτημα του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά, επειδή εκπρόσωπος του Υπουργείου συμμετέχει στο Πολεοδομικό Συμβούλιο φαίνεται ότι το Σχέδιο πάει για το τέλος του 2020.
Στόχος του Υπουργείο είναι ό,τι έχει ανακοινωθεί να ολοκληρωθεί μέχρι το 2022, οπότε και θα παραδοθεί το Πάρκο. Σχετικά με το μάκρος του χρόνου μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, ο κ. Καδής λέει ότι δεν γίνεται να μην ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες: «Τώρα μπήκε το νερό στ’ αυλάκι και δεν έχει επιστροφή. Τρέχουν 22 μεγάλα πρότζεκτ, άρα δεν είναι ένα εύκολο έργο», τόνισε ο κ. Καδής. «Τα πράγματα κυλούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματά μας». Ο κ. Καδής τόνισε ότι ως Υπουργείο Γεωργίας κινούνται στο τρίπτυχο προστασία περιβάλλοντος, εξυπηρέτηση των επισκεπτών και στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Υποστελέχωση ή όχι;

«Παγκύπρια το Τμήμα Δασών είναι υποστελεχωμένο» είπε ο κ. Πιττοκοπίτης και εξήγησε: «Ενώ υπάρχουν κενές θέσεις 12-15 δασικών λειτουργών εδώ και χρόνια και έχουν γίνει και εξετάσεις, και το Υπουργείο Γεωργίας έχει κάνει πρόταση πλήρωσης των θέσεων στο Υπουργείο Οικονομικών, το τελευταίο για ανεξήγητους λόγους δεν συγκατατίθεται». Ο κ. Καδής από την άλλη είπε σχετικά ότι δεν ήλθε απολύτως κανένα αίτημα για περαιτέρω στελέχωση από το Τμήμα. «Σίγουρα περιθώρια για βελτίωση υπάρχει. Αυτή την περίοδο μάλιστα συζητάμε και για τη χρήση νέων τεχνολογιών. Έχουμε και προτάσεις ακόμα και για στήριξη από εθελοντές.». Ο κ. Αλεξάνδρου με τη σειρά του τόνισε ότι υπάρχουν ανάγκες που τις έχουν υποβάλει τόσο στο Υπουργείο Γεωργίας όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών, και αναμένουν «πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης». Όπως λέγεται, μάλιστα, ήδη έχουν αρχίσει οι δράσεις για τη λειτουργία του Πάρκου και σε αυτές περιλαμβάνονται και πρόσθετα μέτρα προστασίας, όπως οι προσλήψεις παρκοφυλάκων. Αλλά θα πρέπει να παρθούν και αποφάσεις και για την υπόλοιπη έκταση της χερσονήσου του Ακάμα διότι είναι πολύ σημαντικό γύρω από το Δασικό Πάρκο του Ακάμα να υπάρχει ένα φιλικό ανθρώπινο περιβάλλον.

Οι ζημιές

Ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι έχει καεί κυρίως πευκοδάσος, έκτασης 70 εκταρίων, αλλά η καταστροφή δεν είναι περιβαλλοντικά τόσο μεγάλη και το συντομότερο θα ετοιμαστεί σχέδιο μεταπυρικής διαχείρισης της περιοχής για να μπορέσουν να το θέσουν σε εφαρμογή, «να ξέρετε, όμως, ότι αφήνουμε περισσότερο τη φύση να εργάζεται». Σύμφωνα με τον κ. Πιττοκοπίτη η πευκόφυτη περιοχή που κάηκε ήταν από τα πιο ζωτικά σημεία του πάρκου, και θεωρεί ότι ο οικότοπος αυτός θα πρέπει να επανέλθει το συντομότερο στην προηγούμενη κατάσταση.

Να ψάξουν παντού

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης σημείωσε δε πως οι πρώτες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή ήταν το λιγότερο άστοχες, με τις οποίες φωτογράφιζε ή συνέδεε τον εμπρησμό με την περιοχή και τα αιτήματα των κατοίκων των κοινοτήτων του Ακάμα, και όπως είπε: «Είναι αψυχολόγητες, ατυχείς και απαράδεκτες». Στα θέματα του Εθνικού Δασικού Πάρκου οι τοπικές αρχές είναι σύμφωνες, τόνισε ο κ. Πιττοκοπίτης. Ως Παφίτης βουλευτής θα πρέπει να επισημάνω και την εκκρεμότητα από το 1988, και οι κοινότητες του Ακάμα ακούν διαχρονικά υποσχέσεις και δεσμεύσεις που είναι ουσιαστικά κούφια λόγια. «Δυστυχώς, μετά από 30 χρόνια μείναμε στις υποσχέσεις». Οι κοινότητες της περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Πιττοκοπίτη έχουν γίνει σωστά γηροκομεία, ενώ είχαν όλες τις προϋποθέσεις για να ευημερήσουν, εξαιτίας της ατολμίας της Πολιτείας να λάβει αποφάσεις που θα δικαιώνουν εκείνον τον κόσμο. Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει με αφορμή την πυρκαγιά στον Ακάμα, που σίγουρα είναι εγκληματική να παρθούν αποφάσεις προς τη λανθασμένη κατεύθυνση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X