ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κλιματική αλλαγή: Ο Οτις άργησε και φέτος στο «ραντεβού» με τον σολομό

Καθώς τα νερά των ωκεανών θερμαίνονται περαιτέρω, ολοένα και λιγότεροι σολομοί επιστρέφουν στην ανοιχτή θάλασσα, κάτι που σημαίνει πως μειώνονται τα αποθέματα για τους ανθρώπους και τα ζώα.

Το απόγευμα της 26ης Ιουλίου, οι «φανατικοί» του Ότις, της καφέ αρκούδας που ζει στο Μπρουκς Φολς της Αλάσκας, τον εντόπισαν μέσα από το live feed με ένα φρέσκο σολομό ανάμεσα στα σαγόνια του, στο καθυστερημένο ετήσιο κυνήγι του στο Κατμάι.

Για την καθυστέρηση αυτή του κυνηγιού δεν φταίει ο Ότις -και προφανώς ούτε η μαμά του που δεν τον ξύπνησε εγκαίρως. Φταίει η κλιματική αλλαγή της οποίας το «τσουνάμι» έχει φτάσει στις εσχατιές του κόσμου.

 

«Την τελευταία φορά που εμφανίστηκε τόσο αργά, είχαν αργήσει να εμφανιστούν και οι σολομοί, όπως έγινε και φέτος. Αυτό που βλέπουμε στην Αλάσκα είναι πως το κυνήγι του σολομού έχει μεταφερθεί αργότερα, μέσα στον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει πως οι αρκούδες όπως ο Ότις περιμένουν περισσότερο για να φάνε σολομούς» εξηγεί η Κάντις Ρας, εκπρόσωπος του Explore.org, της ιστοσελίδας που διαχειρίζεται τις 24/7 κάμερες στο εθνικό πάρκο Κατμάι.

Οι αρκούδες, όπως ο Ότις, θα έπρεπε να επιστρέφουν στο κυνήγι του σολομού στα τέλη Ιουνίου, όχι τον Ιούλιο, ωστόσο οι ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες και η υπεραλιεία συμβάλλουν στην καθυστέρηση εμφάνισης των σολομών, λέει η Ρας, κάτι που εξωθεί τις αρκούδες σε «λειτουργία» επιβίωσης, αφού πρέπει να φάνε τα αποθέματα τροφής που θα τις συντηρήσουν κατά τη χειμερία νάρκη σε λιγότερο από έξι μήνες, ως είθισται.

«Καταστάσεις όπως η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών, η υπεραλίευση, και άλλα, επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή μας και αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα και τις αρκούδες όπως ο Ότις και φυσικά όλες τις αρκούδες του εθνικού πάρκου Κατμάι» λέει η Ρας.

 

Καθώς τα νερά των ωκεανών θερμαίνονται περαιτέρω, ολοένα και λιγότεροι σολομοί επιστρέφουν στην ανοιχτή θάλασσα, κάτι που σημαίνει πως μειώνονται τα αποθέματα για τους ανθρώπους και τα ζώα. Αυτοί που επιστρέφουν στην ανοιχτή θάλασσα, τελικά πεθαίνουν καθώς τα ζεστά νερά που προκαλεί η κλιματική κρίση συνεχίζουν να αλλοιώνουν το οικοσύστημά τους.

 

Οι αρκούδες εγκαταλείπουν τα καταφύγιά τους όπου περνούν τον χειμέριο ύπνο τους από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, οπότε ρίχνονται στο «φαγοπότι». Ωστόσο, η καθυστέρηση εμφάνισης των σολομών, τα οδηγεί στην πείνα.

«Φέτος ο Ότις εμφανίστηκε τρομερά λιπόσαρκος» λέει η Ρας για το ζώο προσθέτοντας πως τα οστά των γοφών τους και σπόνδυλοί του προεξείχαν καθώς δεν είχε επαρκές στρώμα λίπους.

Μέσα σε τριάντα λεπτά από την επιστροφή του στο ποτάμι, ο Ότις έπιανε το πρώτο του ψάρι. Αυτό είναι που αγαπούν σ’αυτόν οι θαυμαστές του, λέει ο Μάικ Φιτς, δημιουργός του διαγωνισμού Fat Bear Week. «Έχουμε δει στο παρελθόν πως είναι ευπροσάρμοστος και survivor. Και οι άνθρωποι ταυτίζονται με την ικανότητά του να επιβιώνει κόντρα στις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει» λέει ο ίδιος.

O Ότις είναι ιδιαίτερα διάσημος χάρη στο δημοφιλή διαγωνισμό Fat Bear Week που αναδεικνύει μεταξύ 12 αρκούδων του Μπρουκς Ρίβερ στο Κατμάι της Αλάσκας, την πιο… καλοθρεμμένη!

Πηγή: Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση