ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνία για τον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα

«Η πολιτική μας δέσμευση να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050 γίνεται και νομική δέσμευση», είπε η Φον ντερ Λάιεν

Kathimerini.gr

Οι βασικές κατευθύνσεις του νόμου που θα υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Ενωση να μηδενίσει τους ρύπους έως το 2050 συμφωνήθηκαν ύστερα από πολύωρη διαπραγμάτευση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, χθες τα ξημερώματα. Το κόμμα των Πρασίνων εξέφρασε απογοήτευση για την περιορισμένη φιλοδοξία των ευρωπαϊκών στόχων, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για «υλοποίηση μιας δέσμευσης προς τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

«Η πολιτική μας δέσμευση να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050 γίνεται και νομική δέσμευση», είπε η Φον ντερ Λάιεν, ενώ ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς υποστήριξε ότι «ο ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα θα διαμορφώσει τις κατευθύνσεις της πράσινης ανάκαμψης και θα διασφαλίσει μια πράσινη μετάβαση με κοινωνική δικαιοσύνη».

Η συμφωνία αναφέρει ότι η Ε.Ε. θα μειώσει τους ρύπους της τουλάχιστον κατά 55%, σε σύγκριση με το 1990, έως το 2030. Το 2019 οι ευρωπαϊκοί ρύποι ήταν ήδη 24% χαμηλότεροι σε σύγκριση με το 1990, ενώ ο προηγούμενος στόχος για το 2030 ήταν μείωση κατά 40%.

Προκειμένου η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι ο ευρωπαϊκός στόχος για το 2030 έπρεπε να βρίσκεται στο 65%, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο είχε συμφωνήσει στον στόχο του 60%. Ετσι, το γεγονός ότι τελικά ο στόχος του ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου δεν ξεπερνάει το 55% θεωρήθηκε έλλειψη φιλοδοξίας και προχειρότητα, προκειμένου η Ε.Ε. να παρουσιαστεί σήμερα στη σύνοδο των ηγετών για το κλίμα, την οποία συγκαλεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχοντας κάτι χειροπιαστό.

Πηγή: REUTERS, EURACTIV 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση