
Kathimerini.gr
Γράφει η Ματίνα Χαρκοφτάκη
«Αισθάνομαι δικαιωμένος από την έκβαση της δικαστικής διαμάχης με τη Spin Master Toys UK», δηλώνει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας Verdes Innovations SA, Κωνσταντίνος Βερδές. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με την οποία τα εμπορικά σήματα του κύβου του Ρούμπικ, που είχαν καταχωριστεί την περίοδο 2008-2012 από την προκάτοχο της Spin Master και μεταβιβάστηκαν αργότερα στην καναδική εταιρεία, είχαν κατοχυρωθεί κατά παράβαση του ενωσιακού δικαίου.
Η Spin Master είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη μετά την ενέργεια της Verdes Innovations το 2013 να ζητήσει από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (EUIPO) την ακύρωση διαφόρων τρισδιάστατων εμπορικών σημάτων. Το EUIPO έκανε δεκτό το αίτημα της ελληνικής εταιρείας κρίνοντας ότι τα επίμαχα σήματα είχαν καταχωριστεί παρανόμως. Την απόφαση αυτή επικύρωσε πρόσφατα και το ευρωπαϊκό δικαστήριο αναφέροντας: «Το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει την ακύρωση των εμπορικών σημάτων που αποτελούνται από το σχήμα του κύβου του Ρούμπικ». Και προσθέτει: «Καθώς τα βασικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου σχήματος είναι απαραίτητα για την επίτευξη ενός τεχνικού αποτελέσματος, δεν θα έπρεπε να έχει κατοχυρωθεί ως εμπορικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Όπως επισημαίνει ο κ. Βερδές, σκοπός της συγκεκριμένης κατοχύρωσης ήταν η διαιώνιση ενός μονοπωλιακού καθεστώτος στα προϊόντα που διακινούνταν εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύβος του Ρούμπικ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα εμβληματικά παιχνίδια παγκοσμίως, καταγράφοντας σημαντικές πωλήσεις. «Εκτιμάται ότι ένας στους τρεις πολίτες διεθνώς έχει αγοράσει αυτόν τον γρίφο», σημειώνει.
Η οικογενειακή επιχείρηση από την Κόρινθο έχει μακρά και στενή σχέση με τον κύβο, καθώς ο πρόεδρος και ιδρυτής της Παναγιώτης Βερδές ήταν αυτός που στην ουσία τον εξέλιξε
Η οικογενειακή επιχείρηση από την Κόρινθο έχει μακρά και στενή σχέση με τον κύβο, καθώς ο πρόεδρος και ιδρυτής της Παναγιώτης Βερδές ήταν αυτός που στην ουσία τον εξέλιξε. «Ενώ ο κλασικός κύβος του Ρούμπικ διαθέτει τρία στρώματα ανά άξονα (3×3), ο πατέρας μου ανέπτυξε έναν κύβο που ξεκινάει από διαστάσεις 2×2 και μπορεί να επεκτείνεται θεωρητικά στο άπειρο. Βελτιώσαμε τα υπάρχοντα μεγέθη και ανακαλύψαμε μια τεχνική που πολλοί αναζητούσαν επί χρόνια χωρίς επιτυχία προκειμένου να επεκτείνουν τη δομή του κύβου», εξηγεί ο κ. Βερδές. Ετσι ο κύβος του Ρούμπικ αποτελεί, κατά τον ίδιο, μια υποπερίπτωση του ελληνικού V-Cube, ο οποίος προστατεύεται διεθνώς με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Η Verdes, αξιοποιώντας την πατέντα της, ανέπτυξε έντονη εμπορική δραστηριότητα με εξαγωγικό προσανατολισμό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της αντίπαλης πλευράς, η οποία ξεκίνησε να κατοχυρώνει τα επίμαχα εμπορικά σήματα από το 2008. «Εστελναν επιστολές τόσο σε εμάς όσο και σε πελάτες μας διατυπώνοντας απειλές», αναφέρει ο κ. Βερδές. «Ακολούθησε μήνυση εις βάρος μας στην Ουγγαρία, τη χώρα καταγωγής του εφευρέτη του κύβου του Ρούμπικ, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Έπειτα υπέβαλαν αγωγές και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη στοχευμένη πίεση προσφύγαμε στο EUIPO, το οποίο ακύρωσε τα επίμαχα σήματα. Μετά από αυτό, η Spin Master, η οποία είναι μια εταιρεία-κολοσσός στον κλάδο των παιχνιδιών, η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως, κατέθεσε προσφυγή στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε., το οποίο τελικά επιβεβαίωσε την απόφαση του EUIPO», επισημαίνει ο κ. Βερδές.
Επισημαίνεται ότι ο εμβληματικός πολύχρωμος κύβος, εφεύρεση του Ούγγρου καθηγητή, Έρνο Ρούμπικ, το 1974, εξακολουθεί να συναρπάζει μικρούς και μεγάλους, με τις παγκόσμιες πωλήσεις να ξεπερνούν τα εκατοντάδες εκατομμύρια τεμάχια. Το 2021 η εμπορική ονομασία του κύβου πέρασε στην καναδική εταιρεία Spin Master.