ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι είναι ο πυροστρόβιλος που παρατηρήθηκε στη μεγάλη πυρκαγιά της Τριμίκλινης (βίντεο)

Οι πυροστρόβιλοι εκτιμάται ότι φτάνουν μέχρι τα 30 μέτρα από το έδαφος και περιστρέφονται με ταχύτητα γύρω στα 35 χιλιόμετρα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το φαινόμενο του πυροστρόβιλου παρατηρήθηκε στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (24/06) στην περιοχή της Τριμίκλινης, στην επαρχία Λεμεσού. Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία που δημοσίευσε πολίτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στο βίντεο που δημοσίευσε η σελίδα «KitasWeather», το φαινόμενο αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Ο πυροστρόβιλος, συνήθως σχηματίζεται πάνω από μικρές περιοχές του εδάφους στις οποίες η θερμοκρασία τυχαίνει να είναι υψηλότερη. Ο αέρας ζεσταίνεται από αυτά τα δυσανάλογα θερμά σημεία του εδάφους και αρχίζει να ανυψώνεται, οπότε σχηματίζει μια στήλη χαμηλότερης πίεσης. Ο γύρω αέρας εισβάλλει σε αυτή την περιοχή για να αποκαταστήσει την ισορροπία και τελικά αρχίζει να περιστρέφεται σε δίνη.

Καθώς η δίνη αυτή ανεβαίνει και τραβά τις φλόγες προς τα πάνω, η διάμετρός της κοντά στο έδαφος μικραίνει και οι φλόγες περιστρέφονται όλο και ταχύτερα. Οι πυροστρόβιλοι εκτιμάται ότι φτάνουν μέχρι τα 30 μέτρα από το έδαφος, περιστρέφονται με ταχύτητα γύρω στα 35 χιλιόμετρα την ώρα και διαρκούν συνήθως λιγότερο από ένα λεπτό. (Πληροφορίες από Μαρκ Ουαϊσόκι, καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και κλιματολόγος της πολιτείας της Νέας Υόρκης).

Να σημειωθεί πως για τα αιτία πρόκλησης της φωτιάς, ένας 12χρονος και ένας 13χρονος φέρεται να παραδέχθηκαν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από πυροτέχνημα που άναψαν. Η φωτιά έκαψε σχεδόν 1,5 τετραγωνικό χιλιόμετρο άγριας βλάστησης. 

Δείτε το βίντεο 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

Κύπρος: Ανάγκη για εξοικονόμηση νερού για τους δημόσιους χώρους πρασίνου. Γνώρισε την ιστορία της Έφης
Προωθητική Ενέργεια
 |  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ