ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γ. Καρούσος στην «Κ»: Σε τροχιά υλοποίησης 1 δισ. ευρώ δημόσια έργα

Ο υπ. Μεταφορών ξεδιπλώνει τους σχεδιασμούς για επανεκκίνηση των αερομεταφορών, καθώς και τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Πανέτοιμη εμφανίζεται η Κύπρος για το ραντεβού των αερομεταφορών στις 9 Ιουνίου, επισημαίνει ο υπουργός Μεταφορών. Σε συνέντευξή του στην «Κ», ο Γιάννης Καρούσος θεωρεί πως το πλαίσιο άρσης των περιορισμών που αποφασίσθηκε διασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ δεν θέτει εμπόδια για τις αφίξεις επισκεπτών. Αποκαλύπτει πόσους επισκέπτες μπορεί να δεχθεί η Κύπρος τη φετινή χρονιά, δίνοντας έμφαση στη συμφωνία με τη Wizz Air αλλά και τις θετικές προοπτικές των εγχώριων αερομεταφορών. Ξεκαθαρίζει πως μεγάλα έργα του Δημοσίου θα προχωρήσουν, τονίζοντας με νόημα πως το κράτος θα διαθέσει 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις. Παράλληλα στέλνει σαφέστατο μήνυμα στους ξενοδόχους να προσαρμόσουν τις τιμές στα δεδομένα του εσωτερικού τουρισμού, με τον ίδιο να δηλώνει πως φέτος επιλέγει Κύπρο για τις διακοπές του.

–Την Τρίτη μπαίνει σε εφαρμογή η πρώτη φάση άρσης των περιορισμών στις αερομεταφορές. Είμαστε έτοιμοι για άνοιγμα των αεροδρομίων;

–Το Υπουργείο Μεταφορών και η διυπουργική επιτροπή που συστάθηκε κατάρτισαν ένα σχέδιο δράσης για άνοιγμα των αεροδρομίων. Τι προνοεί το σχέδιο. Έχει γίνει κατάταξη των χωρών από τους επιδημιολόγους σε δύο κατηγορίες, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα επικαιροποιούνται, τουλάχιστον, μια φορά την εβδομάδα. Τις επόμενες μέρες θα δούμε και άλλες χώρες να προστίθενται ή να αφαιρούνται από τις δυο λίστες-κατηγορίες. Με βάση τις λίστες θα ανοίξουν τα αεροδρόμια σταδιακά και επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος για να δούμε πως θα δουλέψει το όλο σύστημα, τι προβλήματα θα υπάρξουν και από υγειονομικής απόψεως υπάρχουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Στόχος μας είναι μετά την 1η Ιουλίου που οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα ξεκινήσουν τις πτήσεις, να είμαστε έτοιμοι. Από την Τρίτη, η διαδικασία που θα εφαρμοσθεί είναι πως από κάποιες χώρες θα απαιτείται τεστ κορωνοϊού.

–Αν κάποιος επιβάτης δεν έχει τεστ δεν θα τους επιτρέπεται η επιβίβαση στο αεροπλάνο από τη χώρα αναχώρησης;

–Κατά την πρώτη φάση, όλοι οι επιβάτες από οποιαδήποτε χώρα, για να έλθουν στην Κύπρο θα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί με πιστοποιητικό πριν ταξιδέψουν. Εάν είναι Κύπριος υπήκοος ή έχει μόνιμη διανομή θα έχει την επιλογή το τεστ να το πραγματοποιήσει με την άφιξη στην Κύπρο. Για παράδειγμα κάποιος Κύπριος, που θα επιστρέψει στην Κύπρο μετά την Τρίτη 9 Ιουνίου, δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει το τεστ από τη χώρα που έρχεται αλλά έχει τη δυνατότητα να το κάνει με την άφιξή του στην Κύπρο. Μετά τις 20 Ιουνίου, οι επιβάτες από χώρες της κατηγορίας Α δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φέρουν πιστοποιητικό, εν αντιθέσει με τους επιβάτες από χώρες της κατηγορίας Β, που θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν το σχετικό πιστοποιητικό. Όλοι όμως οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο με κάποιες λεπτομέρειες. Αν για παράδειγμα ταξίδεψαν σε χώρα που δεν είναι στις κατηγορίες Α και Β τις τελευταίες 14 ημέρες και κάποια στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ιχνηλάτησης του επιβάτη σε περίπτωση που βρεθεί θετικός. Αυτό το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται διαδικτυακά προκειμένου να επιτρέπεται στον επιβάτη να περάσει από τον έλεγχο του αεροδρομίου. Όσοι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν πιστοποιητικό, θα το καταχωρούν και πάλι ηλεκτρονικά. Για τους επιβάτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, θα υπάρχει επιλογή η όλη διαδικασία να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Είμαστε πανέτοιμοι, έχουν ήδη ενημερωθεί οι εταιρείες και ο στόχος είναι να γίνει ένα αποτελεσματικό άνοιγμα της Κύπρου χωρίς φυσικά να επηρεαστεί η δημόσια υγεία.

–Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται, επαρκώς, η Κύπρος απέναντι στην πανδημία;

–Προστατεύεται γιατί οι χώρες με τις οποίες θα έχουμε σύνδεση είναι πολύ χαμηλού υγειονομικού ρίσκου, δηλαδή έχουν ίδια ή και καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα με την Κύπρο. Για τι υπόλοιπες χώρες, με πιο υψηλό υγειονομικό ρίσκο, υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Οι επιβάτες, Κύπριοι ή μόνιμα διαμένοντες, που δεν θα προέρχονται από χώρες από τις 2 λίστες, μετά τις 20 Ιουνίου θα υποβάλλονται σε ελέγχους, θα οδηγούνται μία ημέρα σε ξενοδοχείο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και μετά θα αυτοπεριορίζονται σπίτι τους για 13 μέρες. Πρέπει να τονίσω ότι ληφθήκαν υπόψη μας όλα τα δεδομένα. Διαθέτουμε θερμοκάμερες στα αεροδρόμιά μας, υγειονομικά πρωτόκολλα και τι πρέπει να ακολουθεί πιστά ο καθένας. Στόχος μας είναι να μειωθεί το ρίσκο και είναι σημαντικό το γεγονός πως γνωρίζουμε ότι κρούσματα μπορούμε να έχουμε μόνο από το εξωτερικό γι’ αυτό τον λόγο λήφθηκαν όλα αυτά τα μέτρα σύμφωνα με τα οποία ακολουθούμε κατά γράμμα την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από αυτό τον σχεδιασμό θα ωφεληθούμε ιδιαίτερα, διότι ήδη ήλθαν στην Κύπρο αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικοί πράκτορες τους οποίους ενημερώσαμε και δώσαμε χρόνο να προετοιμαστούν.

Κρίση και ευκαιρίες

–Πουλάμε στο εξωτερικό την καλή επιδημιολογική εικόνα

–Βεβαίως, διότι δείξαμε πως είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι, συνεχίζουμε να ακολουθούμε τα μέτρα και τους αυστηρούς ελέγχους της πανδημίας. Ακόμα αποδείξαμε ότι το σύστημα υγείας μας είναι πανέτοιμο και πως θα αναλάβουμε το κόστος εάν κάποιος επισκέπτης νοσήσει. Σε κάθε κρίση υπάρχουν και ευκαιρίες για να τις αξιοποιήσουμε πάντοτε με γνώμονα να μη θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και των επισκεπτών μας.

–Με την προϋπόθεση που όλα πάνε κατ’ ευχήν, από επιδημιολογικής απόψεως, μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος ομαλοποίησης των αεροπορικών μεταφορών;

–Δεν μπορεί κανένας να προβλέψει πότε θα επέλθει η ομαλοποίηση των αεροπορικών μεταφορών. Ο τρόπος λειτουργίας έχει αλλάξει, οι εταιρείες είναι καθηλωμένες ή σε χώρες που με έξαρση της πανδημίας, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Όσο επιλύεται το θέμα και βελτιώνεται η εικόνα των χωρών τόσο θα βελτιώνονται και οι αερομεταφορές. Για να επανέλθουν σε συνθήκες, προ κορωνοϊού, θα χρειαστούν δύο χρόνια με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα. Στην Ευρώπη η εικόνα βελτιώνεται, ενώ στη Λατινική Αμερική υπάρχει έξαρση. Όταν βρεθεί ένα φάρμακο ή εμβόλιο θα τελειώσουμε με τον κορωνοϊό. Τώρα, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να μην εμποδίζουμε τα ταξίδια. Στα αεροδρόμια η πρόσβαση δεν θα είναι ανοιχτή. Πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι ταξιδεύουν.

–Πόση βοήθεια μπορεί να προσφέρει στις εγχώριες αερομεταφορές η συμφωνία με τη Wizz Air;

–Η συνδεσιμότητα της Κύπρου από αέρος είναι το άλφα και το ωμέγα. Η Κύπρος διαθέτει τη γεωγραφική θέση και τα κίνητρα που έχουν κάποιες εταιρείες εδώ δημιουργούν ευκαιρίες για όλους σε περιόδους κρίσεις. Αυτή την περίοδο, υπάρχουν εταιρείες με καθηλωμένα αεροπλάνα, που καταγράφουν ζημιές και προσπαθούν να βρουν λύσεις. Εμείς ως Κύπρος, επειδή από νωρίς ανακοινώσαμε τους σχεδιασμούς μας, τους ενημερώσαμε και αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη Λάρνακα ως βάση τους, η Wizz Air είναι μια εταιρεία η οποία βρισκόταν στην Κύπρο, εκτελούσε δρομολόγια και τώρα τους προσεγγίσαμε. Η αρχική τους πρόθεση ήταν να φέρουν τρία αεροπλάνα στην Κύπρο αλλά θα ξεκινήσουν με δύο γιατί δεν υπάρχουν αρκετές χώρες για εκτέλεση πτήσεων. Η Wizz Air αρχίζει δρομολόγια με 37 πτήσεις την εβδομάδα, επιπρόσθετα με αυτές που είχε με δύο αεροπλάνα. Επίσης, επειδή σύντομα η εταιρεία θα αποκτήσει βάση και στο Αμπού Ντάμπι, θα δημιουργηθούν επιπλέον πλεονεκτήματα για την Κύπρο. Υπάρχουν αρκετά καλές εταιρείες που έχουν βάση τους την Κύπρο, ενώ τώρα επιθυμούν και άλλες να αποκτήσουν βάση στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, η συνδεσιμότητα της χώρας μας ξεκινά με τον καλύτερο τρόπο ενώ παράλληλα, θα επιλυθούν και θέματα με τις τιμές που είχαμε για τα δρομολόγια Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο ανταγωνισμός αυτή τη στιγμή αυξάνεται και αυτό λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή. Η Wizz Air να τονίσουμε πως εκτελεί σημαντικά δρομολόγια σε σκανδιναβικές χώρες και στη Γερμανία, η οποία αποτελεί μία μεγάλη τουριστική αγορά και για την Κύπρο. Από εκεί έφταναν στο νησί μας 200 χιλιάδες τουρίστες και ο λόγος ήταν η συνδεσιμότητα. Το θετικό τώρα είναι ότι προγραμματίζονται πτήσεις και από περιφερειακά αεροδρόμια της Γερμανίας που δεν υπήρχαν προηγουμένως γεγονός που θα προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τουρισμό στην Κύπρο.

Σχέδιο κινήτρων

–Με τις άλλες εταιρείες μιλήσατε;

–Βεβαίως με όλες τις μεγάλες εταιρείες. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε και ένα σχέδιο κινήτρων, το οποίο θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα και αφορά τη συνδεσιμότητα, θα είναι προσωρινό, διάρκειας έξι μηνών και διαθέσιμο για όλες τις αερογραμμές με σκοπό να στηρίξει αυτούς που θα προγραμματίσουν πρώτοι πτήσεις προς την Κύπρο. Σε συνδυασμό με τη συμφωνία με τη Wizz Air ανοίξαμε ένα παράθυρο και για άλλες εταιρείες να κάνουν βάση τους την Κύπρο. Κάποιες εταιρείες αναφέρουν ότι δεν θα προγραμματίσουν άλλα δρομολόγια, κάποιες άλλες έχουν πιο επιθετική πολιτική. Πέρσι είχαμε 55 χιλιάδες Γάλλους τουρίστες οι οποίοι δεν ταξίδεψαν με απευθείας πτήσεις στην Κύπρο. Διερωτώμαι, λοιπόν, αφού υπάρχει αγορά από τη Γαλλία, γιατί οι εταιρείες δεν προγραμματίζουν απευθείας πτήσεις; Εδώ πρέπει να αναφέρω πως υπάρχουν και άλλα κίνητρα από το Υφυπουργείο Τουρισμού σε περίπτωση που οι αεροπορικές εταιρείες προσθέσουν νέους προορισμούς από την Κύπρο.

–Ικανοποιημένοι από τους σχεδιασμούς των αεροπορικών εταιρειών;

–Οι εταιρείες έκαναν προγραμματισμούς, αλλά το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Υπάρχουν χώρες που ακόμα δεν έχουν ανοίξει. Τα οικονομικά οφέλη είναι μεγάλα παρά το γεγονός ότι δεν θα επιστρέψουμε σε δεδομένα περασμένων ετών. Ο τουρισμός είναι το μεγάλο χαρτί της οικονομίας μας. Φέτος, από πλευράς επιβατικής κίνησης αναμένουμε να ξεκινήσουμε με 30 χιλιάδες τον Ιούνιο, τον Ιουλίου να ανέβουμε στις 150 με 200 χιλιάδες, τον Αύγουστο στις 400 χιλιάδες και τον Σεπτέμβριο στις 600 χιλιάδες. Υπολογίζουμε ότι θα φτάσουμε περίπου στο 35% με 40% της αεροπορικής κίνησης της περσυνής χρονιάς. Πέρσι ξεπεράσαμε τα 11 εκατ. επιβάτες, ενώ φέτος, εάν ξεπεράσουμε τα 3 εκατ., θα είμαστε ευχαριστημένοι.

–Σε συνθήκες κορωνοϊού, τι ρόλο θα διαδραματίσουν οι δημόσιες επενδύσεις στην οικονομία;

–Όλα τα μεγάλα έργα που έχουμε προγραμματίσει ξεκινούν και δεν έχει αναβληθεί κανένα. Υπογράφουμε τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Σαϊττά, ένα έργο 26 εκατ. ευρώ, τον περιμετρικό Λευκωσίας τον υπογράψαμε και ξεκίνησε με άλλα 60 εκατ. ευρώ, περιμένουμε τον δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς που είναι στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών τον οποίο θα υπογράψουμε σύντομα. Έχουμε προς υλοποίηση έργα 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Δίνουμε επίσης μεγάλη σημασία και σε άλλες επενδύσεις όπως το λιμάνι Λάρνακας. Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, συμφωνήσαμε με τον επενδυτή και περιμένουμε τις επόμενες μέρες να ολοκληρωθεί η μελέτη του συμβολαίου από τη Νομική Υπηρεσία για να υπογραφτεί. Υπάρχουν και άλλες επενδύσεις, όπως το λιμάνι Βασιλικού στο οποίο θα προκηρύξουμε προσφορά για σύμβουλο για την ανάπτυξη του λιμανιού και τη δημιουργία εμπορικού σταθμού στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Υπάρχουν στα σκαριά και επενδύσεις στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τις οποίες εξετάζουμε με τη Νομική Υπηρεσία, οι οποίες θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Φέτος μένουμε Κύπρο οι ξενοδόχοι να δώσουν καλές τιμές

–Έχετε εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο τουριστικό προϊόν. Ποια θα πρέπει να είναι η πολιτική της τουριστικής βιομηχανίας, απέναντι στον εσωτερικό τουρισμό που για φέτος παρουσιάζεται ως σωσίβιο.

–Η εισήγησή μου προς τους ξενοδόχους είναι οι τιμές που προσφέρουν προς τους Κύπριους να είναι οι ίδιες με αυτές που δίνουν σε πράκτορες του εξωτερικού, γατί ουσιαστικά τα ίδια λεφτά θα πάρουν. Πρέπει να δώσουν τιμές καλές, γιατί είναι μια αγορά 500 έως 600 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί σε τουρισμό που πάει μόνο στην Ελλάδα. Φέτος πρέπει να δοθεί σημασία στον εσωτερικό τουρισμό, το οφείλουμε. Εγώ φέτος θα κάνω εσωτερικό τουρισμό. Πρέπει να δοθεί το μήνυμα: «Ναι, μένουμε εντός και βοηθούμε την οικονομία μας». Από την άλλη και η τουριστική βιομηχανία πρέπει να δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ώστε να προσφέρει ένα προσιτό προϊόν. Φέτος είναι μια ευκαιρία τα ξενοδοχεία να προσελκύσουν Κύπριους για να διαπιστώσουν πως οι ξενοδοχειακές μονάδες μας είναι αναβαθμισμένες και ότι αξίζει κάποιος να μείνει εντός. Ταυτόχρονα στο Υπουργείο –πρέπει να σας πω– ότι επεξεργαζόμαστε τρόπους προώθησης των μνημείων και των μουσείων μας. Καλώ όλους φέτος να μείνουμε στην Κύπρο και να την ανακαλύψουμε ξανά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση