ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

3 πρώην βουλευτές του ΑΚΕΛ και 2 του ΔΗΚΟ στο πλευρό του Λιλλήκα

Διορίζεται αυτή την εβδομάδα το ανώτατο πολιτικό όργανο του επιτελείου.

Με σημαντικές ανακοινώσεις αναμένεται να αρχίσει ανεπίσημα την ερχόμενη εβδομάδα η προεκλογική εκστρατεία του ανεξάρτητου υποψηφίου, υποστηριζόμενου από την ΕΔΕΚ, Γιώργου Λιλλήκα. Οι στενοί συνεργάτες του κ. Λιλλήκα εργάζονται εντατικά, εν τη απουσία του ιδίου (μετέβη αυτές τις μέρες στον Καναδά για επαγγελματικούς λόγους), για την οριστικοποίηση του καταλόγου των ονομάτων τα οποία θα απαρτίζουν την πολιτική επιτροπή του επιτελείου. Θα πρόκειται για το ανώτατο πολιτικό όργανο του επιτελείου, το οποίο θα συντονίζει την προεκλογική και θα κληθεί να λάβει τις οριστικές αποφάσεις γύρω από το πρόγραμμα διακυβέρνησης. Μια εργασία η οποία θα αρχίσει ευθύς αμέσως από τη σύσταση του εν λόγω πολιτικού οργάνου, στηριζόμενη στις προτάσεις της συμβουλευτικής ομάδας, η οποία δουλεύει πάνω σ’ αυτές.

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η πολιτική επιτροπή θα απαρτίζεται από 20-25 προσωπικότητες, προερχόμενες ως επί το πλείστον από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Μεταξύ αυτών υπάρχουν πρώην βουλευτές, άνθρωποι του πνεύματος, νομικοί και άλλοι, εκ των οποίων αρκετοί είχαν ταχθεί παρά το πλευρό του Τάσσου Παπαδόπουλου κατά την προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στην πολιτική επιτροπή θα συμμετέχουν, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο πρόεδρος του κόμματος, Γιαννάκης Ομήρου, ο αναπληρωτής πρόεδρος, Μαρίνος Σιζόπουλος, και ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Παπαδάκης. Θα συμμετέχουν επίσης οι πρώην βουλευτές του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης, Κυριάκος Τυρίμος και Άγης Αγαπίου, οι οποίοι είχαν διαφωνήσει με το ΑΚΕΛ για την κάθοδο Χριστόφια στις προηγούμενες προεδρικές, τασσόμενοι παρά το πλευρό του Τάσσου Παπαδόπουλου, εκφράζοντας μάλιστα και διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Η στήριξη Λιλλήκα είναι μια αναμενόμενη πράξη από τους τρεις, οι οποίοι πέρσι είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από αυτήν του κυβερνώντος κόμματος και σε ό,τι αφορά στη στήριξη Δημήτρη Χριστόφια μετά το δυστύχημα στο Μαρί.

Θεωρείται δεδομένο πως στην πολιτική επιτροπή θα μετέχουν επίσης οι πρώην βουλευτές του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης και Ζαχαρίας Κουλίας. Όπως διαδίδεται, κεντρικό ρόλο στην προεκλογική Λιλλήκα θα παίξουν και πρώην υποστηρικτές του ΕΥΡΩΚΟ, ενώ λέγεται πως την υποψηφιότητα στηρίζουν και άνθρωποι του ΔΗΣΥ που έχουν ταχθεί κατά της υποψηφιότητας Αναστασιάδη, τους οποίους ωστόσο δεν θα δούμε να πρωταγωνιστούν στην πολιτική επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, το επιτελείο Λιλλήκα έχει επιστρατεύσει ομάδα νέων, κυρίως οικονομολόγων και εμπειρογνωμόνων άλλων ειδικοτήτων – άτομα τα οποία δουλεύουν εδώ και καιρό και φαίνεται πως είναι έτοιμα να υποβάλουν τις συνολικές προτάσεις τους την ερχόμενη εβδομάδα στην υπό σύσταση πολιτική επιτροπή. Ήδη, μεγάλο μέρος του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί και είναι σε αυτή τη βάση που ο Γιώργος Λιλλήκας παρεμβαίνει στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα, παρότι η επίσημη προεκλογική ξεκινά σε τρεις περίπου εβδομάδες.

Πρόταση-έκπληξη για στεγαστικό
Αναμένεται μάλιστα ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο Γιώργος Λιλλήκας θα καταθέσει μια νέα πρόταση, η οποία αφορά στο στεγαστικό και που θα κάνει αίσθηση. Στην ατζέντα του υποψηφίου κυρίαρχα ζητήματα είναι το Κυπριακό και η οικονομία. Στόχος του κ. Λιλλήκα είναι μια νέα βάση διαπραγμάτευσης στο εθνικό ζήτημα, ενώ στον τομέα της οικονομίας θα καταθέσει προτάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τον τόπο να εξέλθει από την κρίση και να πάρει ξανά την πορεία της ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι προτάσεις που θα υποβάλει για το φυσικό αέριο, τη νεολαία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με τη συμβολή των επενδύσεων στην καινοτομία, στην έρευνα, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Βασική παράμετρος για την ανάπτυξη του τόπου είναι για τον Γιώργο Λιλλήκα η διαφάνεια και ο έλεγχος της εξουσίας από τους πολίτες. Κάτι που θα διατυπώνεται στο πρόγραμμά του με σαφήνεια είναι και η απαγκίστρωση της δημόσιας και ημιδημόσιας μηχανής –και δη των προσλήψεων– από τα κόμματα, ενώ πιστεύει πως οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ειδικά σε θέματα προσφυγών για θέσεις του Δημοσίου, θα πρέπει να είναι άμεσα εφαρμόσιμες, σε αντίθεση με την παράδοση που διαμορφώθηκε και την άρνηση εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων από την εκάστοτε εξουσία. Σε ό,τι αφορά στους ημικρατικούς, θεωρεί πως αναγκαστικά, για λόγους διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, θα πρέπει να δοθεί ένα μερίδιο έως και 25% σε ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θα έχει και τον κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις που αφορούν στο μάνατζμεντ, ενώ θα περιοριστεί έτσι η παρουσία των κομμάτων στα διοικητικά συμβούλια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση