ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ντόμινο διπλωματικών ανακατατάξεων

Η επιστροφή της πρεσβείας στην Αθήνα στο διπλωματικό σώμα αποκάλυψε σειρά μετακινήσεων στο υπουργείο Εξωτερικών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η απόφαση του Νίκου Χριστοδουλίδη να επιστρέψει στο διπλωματικό σώμα την υψηλού κύρους θέση του πρέσβη στην Αθήνα έτυχε διαφόρων ερμηνειών. Στα διπλωματικά πηγαδάκια ερμήνευσαν την απόφαση αυτή ως μια προσπάθεια να καταδείξει στους άλλοτε συναδέλφους του ότι λαμβάνει υπόψη τον σημαντικό ρόλο του διπλωμάτη. Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη πως οι σχέσεις ήταν τεταμένες λίγο προτού αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών, τότε που προχώρησαν σε στάση εργασίας για τα εργασιακά τους δικαιώματα και αντιδρώντας με την κίνηση διορισμού πρέσβη, υποψήφιου, εκτός του διπλωματικού σώματος. Υπήρξαν ωστόσο και πολιτικοί κύκλοι που έκριναν πως η κίνηση του Προέδρου είχε ως στόχο να στείλει μήνυμα προς τις δυνάμεις που τον είχαν στηρίξει προεκλογικά. Το μήνυμα –μετά τη σωρεία αντιδράσεων για την σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου και του οργιώδους παρασκηνίου που εκτυλίχθηκε– πως βάζει τελεία στον διαμερισμό της εξουσίας. Ξεκινώντας βεβαίως από ένα νευραλγικό πόστο στο οποίο τις τελευταίες δεκαετίες επιλέγεται έμπιστο πρόσωπο του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, αυτή η κίνηση προετοιμάζει για ανακατατάξεις στο διπλωματικό σώμα. Ποιοι θα βρίσκονται δίπλα στον νέο υπουργό Εξωτερικών, ποιος θα είναι τελικά ο επικεφαλής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών που θα διαδεχθεί τον Κυριάκο Κούρο και ποιος τον Κορνήλιο Κορνηλίου στη θέση του γενικού διευθυντή;

Το μέλλον Κορνηλίου

Ο έμπειρος πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου φαίνεται να αποχωρεί από τη διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο δεν μετακινείται στην πρεσβεία της Αθήνας.

Ο Κορνήλιος Κορνηλίου, μέλος του διπλωματικού σώματος από το 1989 που υπηρέτησε σε όλα τα σημαντικά πόστα (Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, πρέσβης στη Γαλλία, μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών), ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή το 2020, διαδεχόμενος τον Τάσο Τζιωνή και θεωρείται ένας από τους εμπειρότερους πρέσβεις. Ενώ είχαν συνεργαστεί στενά στις Βρυξέλλες Χριστοδουλίδης και Κορνηλίου, οι σχέσεις τους δεν ήταν και τόσο θερμές κατά την παραμονή τους στο υπουργείο Εξωτερικών, ενόσω ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν υπουργός Εξωτερικών και ο κ. Κορνηλίου γενικός διευθυντής. Από το περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας σημειώνεται πως έχει ήδη αποφασιστεί η μετακίνησή του από τη θέση του γενικού διευθυντή σε πρεσβεία. Οι επιλογές βεβαίως είναι συγκεκριμένες, όπως η πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, η υψίστης σημασίας για τη Λευκωσία Πρεσβεία στο Ισραήλ (θέση την οποία διεκδικεί η Σαλίνα Σιάμπου, το όνομα της οποίας ακούστηκε για τη θέση της υπουργού Εξωτερικών) ή της Νέας Υόρκης, πόστο, που υπηρετούσε στο παρελθόν. Σε ό,τι αφορά πάντως την πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, ανώτατες κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται ζήτημα μετακίνησης εκεί του κ. Κορνηλίου, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται ο κ. Κορνηλίου να διεκδικήσει τη θέση. Υπενθυμίζεται πως για τη θέση του μόνιμου αντιπρόσωπου στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη προοριζόταν αρχικά ο πρέσβης Ανδρέας Ιγνατίου, όμως σήμερα είναι άγνωστο αν θα ισχύσει τελικώς. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως φαίνεται να υπάρχει καλή συνεννόηση και συνεργασία του κ. Κορνηλίου με τον κ. Κόμπο και δεν αποκλείεται ο νυν υπουργός Εξωτερικών να παίξει τον δικό του ρόλο για το πού θα μετακινηθεί ο νυν γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Κούρος στο Λονδίνο

Ο επικεφαλής της ΚΥΠ Κυριάκος Κούρος θεωρείται για κάποιους ο φυσιολογικός διάδοχος Κορνηλίου στη διεύθυνση του ΥΠΕΞ, ωστόσο ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να μετακινηθεί στην πρεσβεία της Κύπρου στο Λονδίνο.

Για τη θέση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών γίνονται διάφορες σκέψεις και οι επιλογές είναι σίγουρα περιορισμένες. Ο αμέσως επόμενος σε αρχαιότητα από τον Κορνήλιο Κορνηλίου, είναι ο επικεφαλής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών Κυριάκος Κούρος, ο οποίος βάσει και της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου μετακινείται στην Πρεσβεία του Λονδίνου από τον Σεπτέμβριο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», έχουν ήδη γίνει βολιδοσκοπήσεις στον κ. Κούρο να παραμείνει στην Κύπρο και στο πόστο του στην ΚΥΠ αλλά και να αναλάβει τη γενική διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών. Η σχέση του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη θεωρείται αρκετά καλή λόγω και της στενής συνεργασίας που είχαν από το πόστο του στην ΚΥΠ, όταν ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ο επικεφαλής της ΚΥΠ, ωστόσο, φαίνεται πως έχει στείλει το μήνυμα πως η επιθυμία του είναι να μετακινηθεί τώρα στο Λονδίνο, καθώς είναι η τελευταία του ευκαιρία να μετακινηθεί σε αποστολή στο εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά τη θέση του γενικού διευθυντή ο ίδιος φαίνεται να θεωρεί πως λόγω και των οκτώ χρόνων απουσίας του από το υπουργείο Εξωτερικών θα είναι δύσκολο να χειριστεί τις πολλές προκλήσεις της διοίκησης του εν λόγω υπουργείου. Είναι εν πολλοίς κάτι που δεν επιθυμεί, όπως και το να παραμείνει στην ηγεσία της ΚΥΠ.

Το κρίσιμο πόστο της ΚΥΠ

Η γεωστρατηγική τροχιά στην οποία εισήλθε τα τελευταία χρόνια η ΚΥΠ κάνει τα πράγματα ιδιαίτερα απαιτητικά στο ποιος μπορεί να διαδεχθεί τον κ. Κούρο. Όπως σημειώνεται από διπλωματικούς κύκλους, η ΚΥΠ χρειάζεται άνθρωπο με πολιτικό βάρος και γεωστρατηγική αντίληψη, καθώς οι προκλήσεις για την ασφάλεια της Κύπρου επικεντρώνονται στην καλή γεωπολιτική ανάλυση των γεγονότων και στις καλές σχέσεις με άλλες χώρες. Η παρουσία του Κυριάκου Κούρου κρίθηκε ιδιαίτερα θετικά σε μία περίοδο έντονων κρίσεων και διεθνών εξελίξεων και από το Προεδρικό και από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και διεθνώς. Μία από τις σκέψεις που υπάρχουν στο τραπέζι για να συνεχίσει η ΚΥΠ προς την κατεύθυνση των τελευταίων ετών, είναι να αναλάβει το πόστο ο τέως γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών και πρέσβης Τάσος Τζιωνής. Είναι πρόσωπο με πολιτικό βάρος, βαθιά γεωστρατηγική ανάλυση και με εξαιρετικές σχέσεις με τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον κ. Κούρο πρόσωπο από την Αστυνομία, ακόμα και από την Εθνική Φρουρά, θεωρείται πως θα πάρει την υπηρεσία χρόνια πίσω και πως δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στα σημερινά δεδομένα που απαιτούν βαθιά ανάλυση και καλή ενημέρωση των γεωπολιτικών εξελίξεων. Έχει για παράδειγμα ακουστεί το όνομα του Κύπρου Μιχαηλίδη, ωστόσο απομακρύνεται λόγω των απαιτήσεων που έχει σήμερα η ΚΥΠ. Έχει ακουστεί επίσης και το όνομα του Διοικητή Κωνσταντίνου Φυτιρή.

Ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και εκτελών χρέη εκπροσώπου Τύπου Δημήτρης Δημητρίου ανέλαβε πλέον ρόλο στη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ενώ τον Αύγουστο –εκτός απροόπτου–θα αποχωρήσει για Βρυξέλλες, αναλαμβάνοντας ρόλο επιτετραμμένου στην Πρεσβεία της Κύπρου. Ο Θεόδωρος Γκότσης, μέχρι πρόσφατα εκτελών καθήκοντα Γενικού Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η Δήμητρα Χριστοδούλου αναλαμβάνει τη διεύθυνση του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών επί του παρόντος. Όπως φημολογείται από τον Ιούλιο αναμένεται να τον διαδεχθεί ο πρέσβης στη Σαουδική Αραβία Σταύρος Αυγουστίδης, του οποίου το όνομα –εξαιτίας και των καλών σχέσεων που διατηρεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη– ακούγεται και για την πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα.

Παραμονή Μενελάου

Ο Μενέλαος Μενελάου παραμένει στη θέση του διαπραγματευτή και λόγω της μακράς του πείρας στις συνομιλίες αλλά και γιατί θέλει να στείλει το μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι δεν θα σκληρύνει η θέση του στο Κυπριακό.

Ο Μενέλαος Μενελάου παραμένει επί του παρόντος στη θέση του διαπραγματευτή, ο οποίος έχει σημαντική πείρα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Υπηρέτησε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας τόσο επί Προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου όσο και επί Δημήτρη Χριστόφια και το σημαντικότερο για τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι ότι τον έχει επιλέξει και ο Νίκος Αναστασιάδης για την επάρκειά του και τις γνώσεις του. Ο κ. Χριστοδουλίδης, λοιπόν, δεν θα ήθελε να τον μετακινήσει για πολλούς λόγους. Όμως πέραν της πείρας του κ. Μενελάου, η παρουσία του στο εν λόγω πόστο στέλνει το μήνυμα προς τη διεθνή κοινή γνώμη αλλά και την τουρκική πλευρά πως δεν πρόκειται να σκληρύνει τις θέσεις του στο Κυπριακό. Καθόλου τυχαίο ότι ως διαπραγματευτής έχει ήδη δεχτεί –μαζί με τον Τ/κ διαπραγματευτή– εύσημα από την αναπληρώτρια γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για πολιτικές και ειρηνευτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντικάρλο, για τη σκληρή δουλειά που επιτελούν αλλά και για τη στήριξή τους στις τεχνικές επιτροπές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Η απομάκρυνση του Κούρου έπρεπε να είχε γίνει ήδη από μακρού χωρίς βόλεμα αλλού
Βολεμένοι, εκ πατρός και κομματικοί, δεν εξυπηρετούν τον τόπο.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση