ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανέβασαν τον πολιτικό πυρετό οι 3 τουρκικές προτάσεις στις εγγυήσεις

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ θεωρούν απαράδεκτη την όποια πρόταση βασίζεται σε εγγυήσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Έντονες αντιδράσεις και πολιτικές προεκτάσεις προκάλεσε στο ε/κ πολιτικό σκηνικό η αποκάλυψη της «Κ» για τις εγγυήσεις και συγκεκριμένα για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις που προωθεί η Τουρκία. Τα κόμματα της ε/κ πλευράς υπογραμμίζουν εκ νέου πως δεν πρόκειται να δεχτούν οποιαδήποτε λύση που προϋποθέτει τουρκικές εγγυήσεις.

Οι τρεις προτάσεις της Τουρκίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της έντυπης «Κ» την περασμένη Κυριακή προκύπτει πως υπάρχουν εναλλακτικές φόρμουλες στην Άγκυρα για το ζήτημα των εγγυήσεων. Η μία από τις τρεις εναλλακτικές τουρκικές φόρμουλες για το θέμα των εγγυήσεων είναι λύση με εμπλοκή του ΝΑΤΟ, η δεύτερη με εξασφάλιση μόνιμης τουρκικής βάσης στο νησί και η τρίτη, παραμονή της Τουρκίας ως εγγυήτριας μόνο για την τ/κ πλευρά.

Σύμφωνα με την Τ/κ δημοσιογράφο Αϊσού Μπασρί Ακτέρ, «υπάρχει μία φόρμουλα που προβλέπει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο ζήτημα των εγγυήσεων. Από την άλλη, στην Άγκυρα αρχίζει να ωριμάζει η φόρμουλα της εξασφάλισης μόνιμης τουρκικής βάσης στο νησί με αντάλλαγμα την κατάργηση των εγγυήσεων. Επίσης, υπάρχει και μία τρίτη φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία μετά από τη λύση, η Τουρκία παραμένει εγγυήτρια δύναμη μόνο για την τ/κ πλευρά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τ/κ πηγή με την οποία επικοινώνησε η «Κ» προς επιβεβαίωση των πιο πάνω, «το ουσιαστικό δεν είναι να απαριθμούνται φόρμουλες, σενάρια και ιδέες. Το ουσιαστικό είναι αυτό που γίνεται τώρα, δηλαδή ότι μπαίνουμε σε συζήτηση των εγγυήσεων με θέληση να βρούμε λύση στη βάση αυτού που είπε φτάνοντας στην Κύπρο ο πρόεδρος Ακιντζί: «Πρέπει να συζητηθεί η φόρμουλα με την οποία η ε/κ πλευρά δεν θα αισθάνεται απειλή και η τ/κ πλευρά θα αισθάνεται ασφάλεια».

Απορρίπτουν ζήτημα εγγυήσεων τα κόμματα

Στον ΔΗΣΥ ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν λύση με εγγυήσεις. Άλλωστε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Πολίτη» ξεκαθάρισε πως ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε ο ίδιος ούτε ο ΔΗΣΥ πρόκειται να δεχτούν συμφωνία που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις. Το ΑΚΕΛ διά του Εκπροσώπου Τύπου Στέφανου Στεφάνου επεσήμανε ότι «η λύση του Κυπριακού πρέπει να προνοεί τερματισμό του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων». Όπως δήλωσε, «η λύση δεν θα πρέπει να προβλέπει κανένα μονομερές δικαίωμα επέμβασης και δεν θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε κανένα τρίτο να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας».

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ έχουν ήδη εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους για το ζήτημα των τριών εναλλακτικών προτάσεων γύρω από το θέμα των εγγυήσεων. Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επεσήμανε στην «Κ» υπογράμμισε πως πρόκειται για μία και μόνο πρόταση. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που προωθείται είναι η παραμονή και το δικαίωμα -νόμιμα πλέον- για τουρκική παρέμβαση». Όπως επεσήμανε «οποιαδήποτε λύση τουρκικών εγγυήσεων και δικαίωμα παρέμβασης στην Τουρκία, ξεκάθαρα δεν είναι αποδεκτή».

Την αντίδρασή της εξέφρασε και η ΕΔΕΚ μιλώντας στην «Κ» η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου επεσήμανε πως «μία χώρα όπως η Κύπρος η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ δεν χρειάζεται εγγυήσεις αλλά ούτε και μπορεί να είναι υπό οποιασδήποτε μορφής κηδεμονίας, άμεση ή έμμεση, της Τουρκίας η οποία έχει αποδειχθεί αναξιόπιστη αλλά και επικίνδυνη λόγω των επεκτατικών της βλέψεων προς τους γείτονές της».

Όπως επεσήμανε η κ. Παναγιώτου, «την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων την κατοχυρώνει απόλυτα η Ευρωπαϊκή Ένωση με την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και των Διακηρύξεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής λύσης στην οποία θα κατοχυρώνονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων χωρίς θρησκευτικές και εθνοτικές διακρίσεις, δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση