ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άλλαξε ο πρωινός καφές στο Προεδρικό

Παράταση παίρνει το κεφάλαιο του ανασχηματισμού που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβρη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Χριστοδουλίδης, Χάρης Γεωργιάδης και Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανηφόρισαν το πρωί της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο για πρωινό καφέ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντηση είχε διευθετηθεί βεβαίως από την προηγούμενη βδομάδα στέλνοντας το μήνυμα σε όσους γνώριζαν γι αυτή, πως προμηνύεται συζήτηση για τον ανασχηματισμό ο οποίος φημολογείται από το καλοκαίρι. «Δεν συζητήσαμε για τον ανασχηματισμό αλλά μόνο για τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ένας εκ των παρευρισκομένων του πρωινού καφέ στην «Κ» όταν ρωτήθηκε για το τι διαμείφθηκε. Υπήρξαν όμως και οι φωνές εντός της εν λόγω ομάδας που ανέφεραν πως έστω και συνοπτικά τέθηκε το θέμα του ανασχηματισμού, χωρίς ωστόσο να μπουν κάτω ούτε ονόματα αλλά ούτε και η περίοδος που θα πραγματοποιηθεί. Η όλη συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στο Yπουργικό Sυμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης.

Οι στενοί

Κατά τη διάρκεια του πρωινού καφέ ο Πρόεδρος ενημέρωσε πως η εν λόγω ομάδα αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη θα συνεδριάζει δύο φορές τη βδομάδα με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και συζήτηση των κυβερνητικών πολιτικών. Όπως αναφέρουν έγκυρες κυβερνητικές πηγές, θα ακολουθεί στη συνέχεια και μία ευρύτερη συνάντηση, με τη συμμετοχή κι άλλων υπουργών ή αξιωματούχων της κυβέρνησης, αναλόγως του θέματος που προκύπτει. Αν δηλαδή, αφορά θέματα εργασίας, περιβάλλοντος ή παιδείας, θα συμμετέχει και ο αρμόδιος υπουργός. Όπως είχε αναφέρει και στο παρελθόν η «Κ», ο πρωινός καφές είχε αραιώσει από το καλοκαίρι τόσο εξαιτίας του τραυματισμού του Προέδρου και του περιορισμού του στη Λεμεσό, όσο και των συνεχών ταξιδιών στο εξωτερικό.

Οι παλιοί

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως οι πρωινές συναντήσεις δεν ήταν σε τακτική βάση όπως κατά την προηγούμενη θητεία. Υπενθυμίζεται πως κατά την προηγούμενη πενταετία, στον πρωινό καφέ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενώ σε κάποιες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Χάρης Γεωργιάδης θα συνεχίσει να συμμετέχει στον πρωινό καφέ και μετά τον ανασχηματισμό, ως στέλεχος του ΔΗΣΥ ή αν θα υπάρξει ανάλογη διαμόρφωση της σύνθεσης του πρωινού καφέ με την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα.

Μεταρρυθμίσεις και Νικόλας

Κατά την πρωινή συνάντηση της Τρίτης, τέθηκε το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, της ΑΗΚ, του Υπουργικού που θα γίνει το πρωί της Τετάρτης αλλά και το τι συζητήθηκε μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Η «μυστική» συνάντηση Προέδρου - Νικόλα ήγειρε ερωτήματα και μεταξύ των υπουργών για τους λόγους της συνάντησης. Η εκτίμηση κυβερνητικών πηγών είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θέλησε να προσεγγίσει τον ΔΗΚΟϊκό Πρόεδρο με στόχο την ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων όπως αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημόσιας υπηρεσίας και της δικαιοσύνης. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ξεκαθάρισε πως οι θέσεις του κόμματός του είναι γνωστές και θα ψηφίσει μόνο ό,τι συμφωνεί. Το δικό του βεβαίως ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν η γέφυρα μεταξύ κυβέρνησης και ΔΗΚΟ, πλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει ο ίδιος την πρωτοβουλία να προσεγγίσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο αποφεύγοντας «μεσολαβητές».

Με σημειωτόν ο ανασχηματισμός

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πότε και αν θα γίνει τελικώς ο ανασχηματισμός. Κατά τη συνάντηση δεν τέθηκε ούτε θέμα ονοματολογίας αλλά ούτε και η χρονική στιγμή που θα πραγματοποιηθεί. Όλα βεβαίως κλείνουν στο ότι ο ανασχηματισμός παίρνει μάλλον παράταση είτε για τα μέσα Νοεμβρίου είτε για τον Δεκέμβριο, όταν θα ολοκληρωθεί και η σύνθεση του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

Μικρές αλλαγές

Υπάρχει η αίσθηση εντός του υπουργικού σχήματος, πως η πολύμηνη συζήτηση για αποχώρηση συγκεκριμένων υπουργών όπως της υπουργού Συγκοινωνιών Βασιλικής Αναστασιάδου και του υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, εξαιτίας της δυσαρέσκειας του Προέδρου για το μέχρι τώρα έργο τους, έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά τόσο στην εικόνα των εν λόγω υπουργών όσο και στην εικόνα της κυβέρνησης. Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν την εκτίμηση πως ενδεχομένως να μην γίνουν σημαντικές αλλαγές πλην της αναγκαίας, που είναι η αλλαγή του υπουργού Οικονομικών. Αυτό που λέγεται και από κυβερνητικούς κύκλους αλλά και από συναγερμικά στελέχη είναι ότι θα πρέπει να γίνει το συντομότερο ένας ριζικός ανασχηματισμός για να μπορέσει και η κυβέρνηση αλλά και κατ΄ επέκταση ο ΔΗΣΥ να στείλουν το μήνυμα της επανεκκίνησης. Ο Πρόεδρος πάντως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ούτε για το πώς θα προχωρήσει ούτε έχει συζητήσει ονόματα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X