ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναβιώνει τριμερής ενόψει ψηφίσματος

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ υπερψηφίζουν το ψήφισμα κατά της κυβέρνησης, άλλο δρόμο ακολουθούν Συμμαχία Οικολόγοι

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μία υποτυπώδης τριμερής με τη συνεργασία της Αλληλεγγύης σχηματίζεται στη βουλή ενόψει και της ψήφισης ψηφίσματος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Το ΑΚΕΛ ετοίμασε ψήφισμα το οποίο απέστειλε σε όλα τα κόμματα πλην του ΕΛΑΜ για έγκριση και ενδεχόμενες τροποποιήσεις. Ψήφισμα καταπέλτη για την κυβέρνηση κατά το οποίο επιρρίπτονται βαρύτατες ευθύνες γύρω από τους χειρισμούς των κυβερνώντων στον Συνεργατισμό ενώ ζητούν παράλληλα παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Το ψήφισμα θα τύχει της στήριξης του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Μία κίνηση που έχει καιρό να διαφανεί στα κοινοβουλευτικά δρώμενα, ενώ στον χορό μπαίνει και η Αλληλεγγύη. Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι ακολουθούν τον δικό τους δρόμο επιμένοντας σε πρόταση που θα διαμοιράζει ευθύνες και σε ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, τα κόμματα που διόριζαν μέλη στην επιτροπεία. Κίνηση που δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος με αποτέλεσμα να κατατίθεται άλλη πρόταση μεταξύ των δύο κομμάτων. Ανοικτό είναι αν το ΕΛΑΜ θα στηρίξει την πρόταση Συμμαχίας Οικολόγων ή αν θα καταθέσει δική της, ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ο μόνος που θα καταψηφίσει το ψήφισμα.

Την περασμένη Πέμπτη το ΑΚΕΛ δια του Γιώργου Λουκαϊδη ζήτησε να συνεχίσει η συζήτηση για τους λόγους κατάρρευσης του Συνεργατισμού την Παρασκευή 12 Απριλίου με στόχο την ψήφιση ενός ψηφίσματος με όσο το δυνατό περισσότερη συναίνεση. Το κόμμα της Αριστεράς έχει ήδη στείλει στα υπόλοιπα κόμματα πλην του ΕΛΑΜ ψήφισμα που καταγγέλλει τις βαρύτατες ευθύνες των κυβερνώντων, την απαίτηση για παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη αλλά και την ανάγκη σεβασμού του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής από την κυβέρνηση. Το ΔΗΚΟ έχει ήδη εγκρίνει το εν λόγω ψήφισμα, ζητώντας ανελλιπώς την παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη.

Καθόλου τυχαίο ότι τα δύο κόμματα, βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά το τελευταίο διάστημα, τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μέσω συνεννόησης όσο και μεταξύ στελεχών. Η ΕΔΕΚ, σύμφωνα με κομματικές πηγές έχει δώσει καταρχήν έγκριση στο ψήφισμα διατυπώνοντας ωστόσο επιφυλάξεις για κάποιες από τις πρόνοιες και συγκεκριμένα για το θέμα παραίτησης του Χάρη Γεωργιάδη, τις οποίες θα καταθέσει ενώπιον του κοινοβουλίου. Η ΕΔΕΚ με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος έχει εκφράσει τη θέση ότι η πολιτική ευθύνη αναλαμβάνεται και δεν αποδίδεται. Στήριξη στο ψήφισμα θα δώσει και η Αλληλεγγύη διατηρώντας ωστόσο κάποιες διαφωνίες στο θέμα παραίτησης του Χάρη Γεωργιάδη. Αν βεβαίως ψηφίσουν υπέρ του ψηφίσματος ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη, αυτό σημαίνει πως εγκρίνεται.

Ευθύνες και στους άλλους

Σε άλλο στρατόπεδο ωστόσο φαίνεται να βρίσκονται Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι οι οποίοι εκτός από τη συνεργασία στις επικείμενες εκλογές, εγκαινιάζουν και στενή συνεργασία στη βουλή. Τα δύο κόμματα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις ευθύνες που καταλογίζει το πόρισμα στα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ πριν το 2013 αλλά και στην ανάγκη διαφάνειας στη δράση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Οι ευθύνες των υπόλοιπων κομμάτων θέλουν να καταγραφούν στο ψήφισμα που θα ψηφιστεί την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να τυγχάνει της έγκρισης των υπολοίπων κομμάτων.

«Εφόσον θέλουμε να επιδεικνύεται σεβασμός στα πορίσματα των ερευνητικών επιτροπών, πρώτιστα η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην παύση του Υπουργού Οικονομικών και κατά δεύτερον τα πολιτικά κόμματα που όντως έχουν μερίδιο στην καταστροφή του Συνεργατισμού, να αναλάβουν πολιτικά την δική τους ευθύνη» ανέφερε ο Πρόεδρος των Οικολόγων σε διάσκεψη τύπου που παρέθεσαν Γιώργος Περδίκης και Γιώργος Λιλλήκας. Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε μάλιστα ότι «ενώ αυτός ο τόπος έχει υποφέρει πάρα πολλές φορές από την κομματική εμπλοκή, από την τάση των τεσσάρων κομμάτων, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ να εμπλέκονται και να διοικούν ημικρατικούς οργανισμούς, να στελεχώνουν την ΕΔΥ και την ΕΥ, εντούτοις δείχνουν όπως και η Κυβέρνηση να μην μαθαίνουν από τα παθήματα μας και αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται οι ίδιες πολιτικές πρακτικές που έχουν ζημιώσει κατ' επανάληψη και την οικονομία αλλά κυρίως τους Κύπριους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον». «Θα χαιρόμαστε ειλικρινά αν είχαν το θάρρος να αναλάβουν ευθέως το δικό τους μερίδιο ευθύνης και να δηλώσουν αυτά τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα ότι θα εγκαταλείψουν αυτή την παλαιοκομματική πρακτική της κομματικοποιήσης των θεσμών και των ανεξάρτητων αρχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένα ψήφισμα και μία απόφαση

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος των Οικολόγων δεν θα βρίσκονται δύο ψηφίσματα στην ολομέλεια της βουλής, αλλά το ψήφισμα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και το σχέδιο απόφασης της Συμμαχίας Πολιτών και Οικολόγων. Όπως είπε ο κ. Περδίκης το σχέδιο απόφασης είναι πιο δυνατό από το ψήφισμα, καθώς η απόφαση τίθεται ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και είναι υποχρεωμένο να την εγκρίνει ή να την απορρίψει. Κίνηση που συνεπάγεται όπως είπε με πολιτική πράξη. Σε αντίθεση όπως είπε, το ψήφισμα είναι πολύ πιο αδύνατη πράξη καθώς η κυβέρνηση μπορεί να το αγνοήσει.

Από πλευράς του ΑΚΕΛ υπογραμμίζεται πως δεν θέλει να επιβάλει την άποψή της στην κυβέρνηση αλλά να καταγραφεί η διαφωνία της γύρω από τους χειρισμούς των κυβερνώντων. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Περδίκη η αναφορά θα τεθεί κατά προτεραιότητα ενώπιον της ολομέλειας της βουλής και στη συνέχεια το ψήφισμα προς έγκριση. Με βάση το δεδομένο, δεν αποκλείεται να εγκριθεί από πλευράς των δύο κομμάτων το ψήφισμα.

Διάσπαση στον Ενδιάμεσο

Πάντως η κίνηση των Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών καταδεικνύει πως υπάρχει διάσπαση πλέον στον ενδιάμεσο χώρο, τουλάχιστον από πλευράς των Οικολόγων. Υπενθυμίζεται πως ήταν ανάμεσα στα κόμματα που είχαν στηρίξει τον Νικόλα Παπαδόπουλο στις προεδρικές εκλογές υποστηρίζοντας πως η συνεργασία θα συνεχίσει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Το ξεκαθάρισε άλλωστε ο κ. Περδίκης σε ερώτηση αν κλείνει το κεφάλαιο συνεργασίας με τα άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Όπως είπε, το ΔΗΚΟ και δευτερευόντως η ΕΔΕΚ με τη στάση τους στο θέμα του Συνεργατισμού, αλλά και το ΔΗΚΟ στο θέμα των νομοθεσιών για τις εκποιήσεις, είχαν τορπιλίσει την οποιαδήποτε συνεργασία.

Έκλεισε το κεφάλαιο

Ανέφερε ότι δεν κλείνει με αυτή τη συνεργασία το κεφάλαιο και ότι «το κεφάλαιο έκλεισε από εκείνη την ημέρα που το ΔΗΚΟ αποφάσισε να συνεννοηθεί με την Κυβέρνηση πως θα αντιμετωπίσουν την κρίση που δημιουργήθηκε στον Συνεργατισμό, φέρνοντας με δική του ευθύνη προς συζήτηση τα μέτρα υπέρ των τραπεζών που διευκολύνουν τις τράπεζες να προχωρούν σε γρήγορες και καταχρηστικές εκποιήσεις».
«Αυτό έγινε ήδη από τον περασμένο Μάιο – Ιούνιο και είχαμε πει με δική τους ευθύνη – σε ένα μέρος αυτής της συνεργασίας συμμετείχε και η ΕΔΕΚ – είχε σταματήσει η μετεκλογική συνεργασία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε αργότερα και σε πολύ σημαντικά ζητήματα όπως είναι η οριζόντια ψηφοφορία που ψήφισαν ενάντια.

Πυρά Λιλλήκα σε Νικόλα

Ιδιαίτερα έντονος ήταν και ο Γιώργος Λιλλήκας εναντίον του Νικόλα Παπαδόπουλου. Κληθείς να σχολιάσει την ευθύνη που του επέρριψε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος για τον καιρό που ήταν Υπουργός Εμπορίου για τη μη λήψη κάποιων αποφάσεων αναφορικά με τον Συνεργατισμό, παρέπεμψε τον κ. Παπαδόπουλο να διαβάσει την έκθεση και το πόρισμα, εκτός και αν θα υποκαταστήσει, όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος την Ερευνητική Επιτροπή «και δεν ξέρω πόση ανεξαρτησία θα έχει η δική του κρίση».

«Καλά θα έκανε ο κ. Παπαδόπουλος να διαβάσει τη νομοθεσία που διέπει τις εξουσίες του Υπουργού που τονίζεται στο πόρισμα με ανάλυση στα πρακτικά του Προέδρου της Ερευνητικής για τον περιορισμό από την Βουλή με νομοθεσία των εξουσιών του Υπουργού Εμπορίου», πρόσθεσε. Έκανε αναφορά και στις αποφάσεις της κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου που αφορούσαν τον Συνεργατισμό όπου όπως είπε «επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου για να ελεγχθεί στον βαθμό που η νέα νομοθεσία μας επέτρεπε». Κάλεσε μάλιστα τον κ. Παπαδόπουλο «να ρωτήσει και κάποια στελέχη του ΔΗΚΟ που ηγούνταν τότε του Συνεργατισμού για να πάρει πιο ολοκληρωμένη πληροφόρηση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X