

Της Οριάνας Παπαντωνίου
«Θεωρούμε ότι είναι πιο σημαντικό να συζητηθεί το θέμα της συνένωσης. Γιατί μια συνεργασία μπορεί να αρχίσει σήμερα και να τερματιστεί σύντομα, ενώ μια συνένωση με σωστές βάσεις θα έχει προοπτική», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Προσθέτει ότι «εάν και εφόσον σε οποιαδήποτε φάση δημιουργηθούν ενδεχομένως ζητήματα τα οποία θα θέσουν ως θέμα συζήτησης την παραμονή ή όχι της ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση, αυτό θα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος». Σε ερώτηση αν θα έφευγε από την ηγεσία πριν από τη λήξη της θητείας του, αν αυτό θα βοηθούσε τα ποσοστά του κόμματος, απάντησε «όλα στην ώρα τους».
–Τελικά η ΕΔΕΚ θα μπορούσε να πρωτοστατήσει σε μία συνένωση των κομμάτων του κεντρώου χώρου;
–Η αλήθεια είναι ότι η ΕΔΕΚ έκανε αρκετές προσπάθειες συνένωσης του Ενδιάμεσου στη βάση κοινών πολιτικών θέσεων. Δυστυχώς, όμως, όχι με ευθύνη δική της, αυτό δεν έχει καρποφορήσει. Η πρώτη προσπάθεια ήταν το 1997, ακολούθησαν άλλες 3-4 προσπάθειες, χωρίς αποτέλεσμα. Εμείς είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στην προοπτική, στη βάση συγκεκριμένων αρχών, να διερευνήσουμε τη δυνατότητα για τη συνένωση των δυνάμεων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Ειδικά σήμερα, με κάποιες διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις του παρελθόντος να μην υφίστανται, θεωρούμε ότι είναι πολύ πιο εύκολη η επίτευξη αυτού του στόχου.
–Πιστεύετε ότι οι πολίτες μέσα από τις επιλογές τους επιβάλλουν τη δημιουργία ενός ισχυρού κεντρώου χώρου;
–Είναι προφανές ότι οι πολίτες δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη και προσελκύονται από κόμματα και συνδυασμούς που έχουν ψηλότερα εκλογικά ποσοστά για πολλούς και διάφορους λόγους. Γι’ αυτό, λοιπόν, η συνένωση μπορεί να δώσει μια δυναμική και καλύτερη προοπτική. Όμως, όπως αντιλαμβάνεστε, για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται πέραν από την ειλικρίνεια και τη θετική πρόθεση και σύγκλιση στα ουσιαστικά θέματα που απασχολούν σήμερα τον λαό μας. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να οδηγηθούμε σε αχρείαστες αντιπαραθέσεις με αρνητικό αποτέλεσμα.
–Πώς μπορεί όμως να επιτευχθεί συναντίληψη σε ζητήματα όπως το Κυπριακό, μιας και οι θέσεις σας διαφέρουν επί της ουσίας;
–Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολο σε κάποιες πολιτικές δυνάμεις ενδεχομένως να εγκαταλείψουν τις θέσεις τις οποίες διατυπώνουν όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Ως εκ τούτου, είναι πάρα πολύ σημαντικό οποιαδήποτε προσπάθεια συνένωσης να έχει ως βασική προϋπόθεση στα κύρια σημεία που απασχολούν σήμερα την πολιτική να υπάρχει, αν είναι δυνατό, ταυτόσημη άποψη και όπως αντιλαμβάνεστε κομβικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας είναι το Κυπριακό.
–Ορισμένοι μίλησαν για ένα νέο χώρο, με νέα ονοματολογία, καταστατικό και ηγεσία, μακριά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων. Αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό;
–Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή. Εάν δεν υπάρχει επίσημη πρόταση και διαβούλευση για να μπορέσει η κάθε πλευρά να αντιληφθεί τις επιλογές αλλά και τις προτεραιότητες των υπολοίπων, δεν είναι εύκολο να προχωρήσεις στην τελική διαμόρφωση.
–Γιατί στις βουλευτικές εκλογές του 2026 να μην κατεβείτε με κοινό ψηφοδέλτιο με το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ;
–Γιατί είναι εντελώς διαφορετικό το θέμα της εκλογικής συνεργασίας από το θέμα της συνένωσης. Αυτό το οποίο θεωρούμε ότι είναι πιο σημαντικό να συζητηθεί είναι το θέμα της συνένωσης. Γιατί μια συνεργασία μπορεί να αρχίσει σήμερα και να τερματιστεί σύντομα, ενώ μια συνένωση με σωστές βάσεις θα έχει προοπτική.
–Μπορεί όμως μία συνεργασία ενόψει βουλευτικών να είναι η βάση για μία μελλοντική συνένωση;
–Εξαρτάται ο καθένας σε ποιο από τα δύο δίνει προτεραιότητα στη βάση της αξιολόγησης που κάνει για το κόμμα του.
–Για εσάς είναι κλειστό το θέμα της συνεργασίας στις βουλευτικές;
–Εμείς δεν έχουμε κλείσει κανένα θέμα όπως και δεν έχουμε ανοίξει. Είμαστε έτοιμοι, αν και εφόσον έχουμε οποιαδήποτε επίσημη πρόταση, έντιμα και ειλικρινά, όπως πράξαμε πολλές φορές μέχρι σήμερα, να τη συζητήσουμε. Όμως η πραγματικότητα είναι πως αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται στα φώτα της δημοσιότητας αλλά σιωπηρά, παρασκηνιακά και αν υπάρχει προοπτική τότε και μόνο το δημοσιοποιείς.
–Τελικά υπήρξε συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκο Λεωνίδου ώστε να συζητήσετε την πρότασή του για κοινό ψηφοδέλτιο;
–Όχι. Απλώς αντιλαμβάνεστε δύο βουλευτές, οι οποίοι συμμετέχουν στις ίδιες επιτροπές, είναι προφανές ότι ανταλλάσσουν απόψεις.
–Σας έχει βολιδοσκοπήσει όμως ο κ. Λεωνίδου, έχει ακούσει την άποψή σας επί του θέματος;
–Οφείλω να πω ότι με ενημέρωσε για την πρόθεσή του να θέσει τη συγκεκριμένη πρόταση στα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ, χωρίς ωστόσο να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο πέραν του ότι είναι θέμα που αφορά το κόμμα του κ. Λεωνίδου.
Τα ψηφοδέλτια
–Είστε σε προχωρημένο στάδιο σε σχέση με τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων σας;
–Είμαστε σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, όχι μόνο όσον αφορά το θέμα της συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων, αλλά και όσον αφορά τους σχεδιασμούς της οργανωτικής ανάπτυξης του κόμματος ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Οι αρχικές μας προθέσεις ήταν ενδεχομένως εντός Ιουνίου να είχαμε συγκροτήσει τουλάχιστον το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοδελτίων, όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο λόγω διαφόρων καταστάσεων, αυτό να μεταφερθεί ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
–Θα δούμε ονόματα που πιθανώς μέχρι σήμερα να βρίσκονταν πιο κοντά σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς;
–Προσπάθειά μας είναι να ενταχθούν προσωπικότητες, οι οποίες μπορούν ουσιαστικά να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια και κυρίως σε περίπτωση εκλογής να προσδώσουν όχι μόνο πολιτική αλλά και επιστημονική ποιότητα όσον αφορά την εκπροσώπηση της ΕΔΕΚ στο κοινοβούλιο.
–Υπήρξε προσπάθεια για προσέγγιση ατόμων που απομακρύνθηκαν από την ΕΔΕΚ μιας και πικράθηκαν από στάσεις και συμπεριφορές;
–Με απογοητευμένους, πικραμένους και αποστασιοποιημένους ναι. Με άτομα που πολέμησαν το κόμμα και βρίσκονται εκτός δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, εκτός κι αν οι ίδιοι ζητήσουν ακριβώς αποκατάσταση, όπως δικαιούνται βάσει του καταστατικού και ενδεχομένως επανέναρξη ενός διαλόγου για την εμπλοκή τους στο κόμμα.
–Πιστεύετε ότι η απομάκρυνση του Κωστή Ευσταθίου θα στοιχίσει σε ψήφους στην ΕΔΕΚ;
–Η απομάκρυνση στελεχών μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις, μπορεί όμως να έχει και θετικές. Εξαρτάται κάθε περίπτωση πώς θα αξιολογηθεί και πώς ενδεχομένως θα αναπληρωθεί.
–Ποιος είναι ο στόχος της ΕΔΕΚ σε ό,τι αφορά το ποσοστό που αναμένει στις βουλευτικές;
–Αν είναι δυνατόν να μην είναι μικρότερο από το ποσοστό του 2021 που λάβαμε 6,2%.
–Η παρουσία του πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ Γιώργου Βαρνάβα στο συνέδριο του ΔΗΚΟ σας δυσαρέστησε;
–Μπορώ να πω ότι με ευχαρίστησε, γιατί έχει ξεκαθαρίσει πλέον ότι δεν έχει καμία σχέση με την ΕΔΕΚ και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την παρουσία του για να διαστρεβλώνει γεγονότα και να επηρεάζει ψηφοφόρους του κόμματος προς αντίθετη κατεύθυνση.
–Υπάρχουν στελέχη σας που έχουν έντονη άποψη και ζητούν να φύγετε από την κυβέρνηση, σκέφτεστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
–Γίνονται παρεμβάσεις και από στελέχη του κόμματος και από ψηφοφόρους. Όμως αυτά τα θέματα δεν πρέπει να τα διαχειριζόμαστε σε συναισθηματική βάση. Πρέπει να τα συζητάμε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και στη βάση αντικειμενικών δεδομένων. Ως εκ τούτου, στηρίξαμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη βάση κάποιων κατευθυντήριων γραμμών, είχαμε μια ουσιαστική και ενεργή εμπλοκή όσον αφορά τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος και πρέπει να τονίσουμε ότι όσον αφορά τα θέματα οικονομικής και γενικής πολιτικής πάρα πολλές από τις προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ζητήματα τα οποία χρειάζονται βελτίωση. Εάν και εφόσον σε οποιαδήποτε φάση δημιουργηθούν ενδεχομένως ζητήματα τα οποία θα θέσουν ως θέμα συζήτησης την παραμονή ή όχι της ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση, αυτό θα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα.
–Πολλές φορές όμως και σε σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση ενημερωνόσασταν και εσείς από τον Τύπο για αποφάσεις που λήφθηκαν. Αυτό δεν δημιουργεί εντάσεις και δυσαρέσκεια;
–Η σχέση τουλάχιστον της ΕΔΕΚ και εμένα μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έχει διαταραχθεί. Αυτό το οποίο χρήζει βελτίωσης είναι η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση για να μην πιανόμαστε εξ απροόπτου. Πρέπει να πω ότι και σε αυτό το σημείο υπάρχει βελτίωση. Όμως, υπάρχουν ακόμα περιθώρια και θα πρέπει ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.
–Νιώθω ότι τα κόμματα δεν έχουν λάβει το μήνυμα και δεν κάνουν κινήσεις για αντιμετώπιση του μεγάλου ποσοστού αποχής.
–H αποχή δεν είναι φαινόμενο κυπριακό αλλά παγκόσμιο. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, ως πολιτικές δυνάμεις να λειτουργήσουμε προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και κυρίως την ποιότητα του πολιτικού μας λόγου, ενώ είναι σημαντικό να καθιερώσουμε σύστημα αξιοκρατίας όσον αφορά τους θεσμούς. Δυστυχώς, σε πάρα πολλές περιπτώσεις η πλειοψηφία των κομμάτων υποχωρούν μπροστά σε πιέσεις οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες είναι σε βάρος του πολίτη. Έχουμε παραδείγματα όπως το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, το θέμα των εκποιήσεων, το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης και σύντομα ο πολίτης θα διαπιστώσει και ζητήματα σε σχέση με το ΓεΣΥ. Η ΕΔΕΚ ήταν παραδοσιακά το μόνο κόμμα με διαφορετικές θέσεις, αλλά δυστυχώς ο κόσμος μας βάζει όλους σε ένα καλάθι. Στο τέλος της ημέρας, όμως, οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν πως το μεγαλύτερο κόστος των επιλογών θα το πληρώσουν οι ίδιοι. Όμως δεν πρέπει να αποποιούνται τις ευθύνες τους.
Ξεκίνησε να καταρρέει ποιοτικά το ΓεΣΥ
–Νιώθετε ότι θα προκύψουν προβλήματα στο ΓεΣΥ και θα το δούμε να καταρρέει;
–Το Γενικό Σύστημα Υγείας δεν πρόκειται τα επόμενα χρόνια να καταρρεύσει οικονομικά. Ξεκίνησε όμως να καταρρέει ποιοτικά. Γιατί το θέμα της ποιοτικής περίθαλψης δεν είναι μόνο οι εργαστηριακές εξετάσεις, τα φάρμακα και οι ακτινογραφίες. Η ποιότητα κυρίως στηρίζεται στις παροχές των υπηρεσιών. Αυτή τη στιγμή, κυρίως στη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια, οι λίστες αναμονής ξεπερνούν τον έναν χρόνο και οι ασθενείς αναμένουν για μήνες σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες θεραπείες.
–Υπάρχουν υπεύθυνοι για αυτή την εξέλιξη;
–Βεβαίως υπάρχουν. Κάποιοι επέλεξαν να εφαρμοστεί το σχέδιο υγείας με τρόπο που να εξυπηρετεί οικονομικά και όχι μόνο συμφέροντα. Τα έχω πει πάρα πολλές φορές και ας είμαι ο κακός της υπόθεσης.
–Δεν υπήρξαν οι πρόνοιες ώστε να προστατευθούν οι ασθενείς;
–Βεβαίως υπήρξαν. Έχω καταθέσει σειρά προτάσεων αλλά απορρίφθηκαν όλες, γιατί δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα.
–Ποια είναι τα συμφέροντα στα οποία αναφέρεστε;
–Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί. Και αυτό που επιχειρείται να γίνει είναι μια προσπάθεια μονοπωλιακού συστήματος υγείας, μέσα από εξαγορές.
–Σε αυτούς που εξυπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα εμπλέκονται και πολιτικοί;
–Βεβαίως πολιτικοί και κόμματα. Εάν σήμερα υπάρχει ΓεΣΥ είναι και με πρωτοβουλίες της ΕΔΕΚ που ξεκίνησαν το 1988 και κορυφώθηκαν μετά το 2021 με επαφές και ανταλλαγή επιστολών με τον τότε Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
–Του είχατε θέσει και τους προβληματισμούς σας;
–Βεβαίως συζήτησα μαζί του, παρουσία και του υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη και κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες φαίνεται δεν έγιναν αρεστές, γιατί ακριβώς συγκρούονταν με συμφέροντα.
–Θα παραμείνετε στα ηνία του Κινήματος μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας σας;
–Ήταν δική μου η πρόταση, έστω και αν δυσαρέστησα κάποιους, ο καθορισμός θητειών για τα αξιώματα και ως εκ τούτου είμαι αυτός που πρώτος πρέπει να τη σεβαστώ.
–Αν πιστεύατε όμως πως η απομάκρυνσή σας νωρίτερα θα βοηθούσε το κόμμα, θα το πράττατε;
–Όλα στην ώρα τους.
–Ετοιμάζετε διάδοχη κατάσταση;
–Όπως εμένα το δακτυλίδι δεν μου το έδωσε κανένας ούτε και εγώ θα το δώσω. Τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν στη βάση της συμπεριφοράς, των ικανοτήτων και δυνατότητων αυτών που θα θέσουν τον εαυτό τους για να διεκδικήσουν την προεδρία.