ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απαντήσεις από κράτος για σφετερισμό ε/κ περιουσιών ζητά η Επ. Προσφύγων

Είναι απαίτηση οποιοσδήποτε παρανομεί να οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης, ανέφερε ο Νίκος Κέττηρος

ΚΥΠΕ

Απαντήσεις από τους κρατικούς θεσμούς σχετικά με τις υποθέσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα ζήτησε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπής Προσφύγων, κατά τη διάρκεια συνεδρίας κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την ανεξέλεγκτη και παράνομη οικοδομική ανάπτυξη των κατεχόμενων περιοχών και ιδιαίτερα στην περιοχή Σαλαμίνας - Τρικώμου της επαρχίας Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Βουλευτή ΑΚΕΛ, Νίκο Κέττηρο, είναι απαίτηση οποιοσδήποτε παρανομεί να οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης και για τον λόγο αυτό η Επιτροπή ζήτησε ενημέρωση για το τι πράττει η Κυπριακή Δημοκρατία, το νόμιμο κράτος αυτού του τόπου, τα τελευταία χρόνια για να αποτρέψει αυτή την παράνομη διαδικασία.

Σημείωσε ότι υπήρξε χθες αίτημα από τη Νομική Υπηρεσία για να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρία, με τον Γενικό Εισαγγελέα να επικαλείται ζητήματα εθνικής ασφάλειας, προσθέτοντας ότι μετά από διαβούλευση με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η συνεδρία κεκλεισμένων των θυρών, καθώς δεν ήταν ακόμη γνωστό τι πληροφορίες θα κοινοποιούνταν στην επιτροπή.

«Τίποτα καινούργιο δεν ειπώθηκε στην Επιτροπή σήμερα», είπε ο κ. Κέττηρος, προσθέτοντας πως τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ από Τρίκωμο, Βοκολίδα και Αμμόχωστο τους τελευταίους μήνες έχουν αποκαλύψει πολύ περισσότερα από αυτά που αναφέρθηκαν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών.

«Δεν μας είπαν ούτε ποιοι είναι αυτοί που επενδύουν στα κατεχόμενα, ούτε αν οι υποθέσεις σφετερισμού ε/κ περιουσιών αφορούν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και το πιο σημαντικό, τι κάνει το κράτος για να αποτρέψει αυτόν τον σφετερισμό των περιουσιών», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι γίνονται διμερείς συμφωνίες, υπογράφονται διμερείς και τριμερείς συνεργασίες με γειτονικά κράτη και δυστυχώς επενδυτές από αυτά τα κράτη είναι στα κατεχόμενα και επενδύουν παράνομα σε ε/κ περιουσίες.

Προσέθεσε πως η συνεδρία της Επιτροπής θα επαναληφθεί στην παρουσία των αρμοδίων αρχών και πως για να μην γίνει επίκληση αφορμών για τη μη πραγματοποίηση ή ακύρωση της συνεδρίας, τόνισε ότι δεν συζητείται το περιουσιακό ή το Κυπριακό, κάτι που κάνει το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά ο σφετερισμός της γης μας.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε η υπόθεση Τ/κ δικηγόρου, ο οποίος συνελήφθη στην Ιταλία, και το γεγονός ότι φαίνεται να ανανεώθηκαν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα από την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ υπήρχε ένταλμα σύλληψης εναντίον του, ο κ. Κέττηρος είπε ότι μεταφέρθηκε στην Επιτροπή η έντονη ενόχληση του Υπουργού Εσωτερικών για την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε και πως βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης είπε στις δικές του δηλώσεις ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή, έχουν εκδοθεί τρία ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις σφετερισμού ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σημείωσε ότι τα εν λόγω εντάλματα εκδόθηκαν την περίοδο 2004-2007 επί διακυβερνήσεως Τάσσου Παπαδόπουλου, συμπληρώνοντας πως έκτοτε, και στον βωμό, όπως είπε, της διατήρησης ενός δήθεν καλού κλίματος, υπήρξε αδικαιολόγητη απραξία και ανοχή, με αποτέλεσμα να υπάρξει κατασκευαστικό όργιο σε βάρος των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

«Είναι θέση μας ως ΔΗΚΟ ότι η λήψη νομικών μέτρων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο στη διάθεση της ΚΔ για να περιορίσουμε τη συγκεκριμένη παρανομία», ανέφερε, προσθέτοντας, προς επίρρωση των ανωτέρω, ότι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή μετά την απόφαση εναντίον Όραμς υπήρξε για ένα χρονικό διάστημα σημαντική επιβράδυνση του σφετερισμού περιουσιών.

«Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ενεργοποιεί εκ νέου νομικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας με στόχο να περιοριστεί ο σφετερισμός ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, γιατί Κυπριακό πρόβλημα θα υπάρχει όσο υπάρχουν ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα που διεκδικούνται από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους», κατέληξε ο κ. Σενέκης.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή εξέφρασε απογοήτευση για την απραξία και την αδράνεια, όπως είπε, ανεξαιρέτως όλων των κυβερνήσεων και κατ’ επέκταση του κράτους σχετικά με το θέμα του σφετερισμού ε/κ περιουσιών.

Όπως ανέφερε, θα έπρεπε να υπάρχει συλλογικός χειρισμός και ένα δίχτυ προστασίας των περιουσιών των εκτοπισθέντων στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι ο οικοδομικός οργασμός που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα κατεχόμενα είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν πράγματα που δεν υπολογίζαμε στο παρελθόν.

«Πρέπει η πολιτεία επιτέλους, 50 χρόνια μετά, να αντικρύσει το πρόβλημα κατάματα, κυβέρνηση, Βουλή και κράτος», τόνισε σχετικά, προσθέτοντας πως όποιος παρανομεί πρέπει να έρχεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη και πως είναι αδήριτη ανάγκη να θεσμοθετηθούν κανονισμοί για τη δημιουργία προστατευτικού δικτύου για τους πρόσφυγες ώστε να μην αναγκάζονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης να ξεπουλούν τις περιουσίες τους.

Για την υπόθεση του Τ/κ δικηγόρου, ο κ. Γιακουμή είπε πως παρότι έχουν εκδοθεί εναντίον του τρία εντάλματα, αυτός δρούσε ανενόχλητος, ενώ παρά το γεγονός ότι κάποιοι πράγματι θορυβήθηκαν εξαιτίας των ενταλμάτων ώστε να μη προβαίνουν σε παράνομες αγοραπωλησίες περιουσιών στα κατεχόμενα, αυτό δεν κρίθηκε ότι ήταν το μοναδικό μέτρο.

Είπε επίσης πως το «παρών» στη συνεδρία έδωσαν λειτουργοί από διάφορες υπηρεσίες και όχι υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μετέφεραν τη δική τους οπτική για το θέμα στη μικρή του διάσταση, με την Επιτροπή να ζητά ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς, όπως ανέφερε, οι πρόσφυγες αναμένουν από την κυβέρνηση, το κράτος και την πολιτεία «έστω και 50 χρόνια μετά να δοθεί μια κατεύθυνση για το τι γίνεται με τις περιουσίες τους».

Είπε επίσης πως η Επιτροπή δεν έχει αντίρρηση με τη διεξαγωγή της συνεδρίας κεκλεισμένων των θυρών, αρκεί οι κρατικοί θεσμοί να εκπροσωπούνται σε υψηλό επίπεδο για να συζητηθεί το ζήτημα και να βρεθεί επιτέλους μία λύση ή έστω να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση