ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποτέλεσμα θέλει ο Γκουτέρες: Έβαλε στη ζυγαριά νέες ιδέες και ενεργειακά

Η αίσθηση της ρελάνς που παίρνει η κυβέρνηση, μπροστά στην αίσθηση της ευκαιρίας με συγκεκριμένο ορίζοντα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τουλάχιστον με ικανοποίηση έχει γίνει αποδεκτή από την ε/κ πλευρά η έκθεση Γκουτέρες, για τα επόμενα βήματα που αφορούν το κυπριακό. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τα κύρια, θετικά σημεία που αναδυκνείονται άπτονται του ότι υπάρχει αναφορά στα έξι σημεία του πλαισίου, και το ότι η κ. Λουτ θα ξεκινήσει διερευνητικές επαφές. 

Αυτό είναι σημαντικό, κυριολεκτικά και επικοινωνιακά για την κυβέρνηση, εφόσον φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα του να βγει το κυπριακό από το λήθαργο, προσδίδει μια αίσθηση ρελάνς εφόσον τις τελευταίες μέρες και όσο βρισκόταν στο προσκήνιο η συζήτηση για χαλαρή ομοσπονδία, καταγράφονταν έντονες αντιδράσεις και από κόμματα αλλά και, παρασκηνιακά, την ίδια την κυβερνώσα παράταξη, ωστόσο έχει και ουρά.

Στον αντίποδα υπάρχουν σημεία που αν μη τι άλλο είναι επίμαχα και άπτονται συγκεκριμένων παραμέτρων όπως εμφανίζονται μέσα στην έκθεση. Για παράδειγμα το ότι η συνεχής στήριξη για έναν ορίζοντα ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας. Αυτό είναι σημείο που είχε φέρει η τ/κ πλευρά μπροστά όπως και η Τουρκία, αναφερόμενες διαρκώς σε διαπραγμάτευση με χρονοδιάγραμμα και όχι ανοιχτού τέλους. 

Σαφές το μήνυμα για αποτέλεσμα αυτή τη φορά, από το ΓΓ των ΗΕ

Η τελευταία με τη σειρά της, θεωρήθηκε πέρυσι διπλωματική επιτυχία κυρίως με άξονα τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας και δη του ίδιου του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά. Η ε/κ πλευρά αναγνωρίζει το εν λόγω σημείο στην έκθεση Γκουτέρες ως "προβληματικό" αλλά αυτή την ώρα δεν θέλει να του προσδώσει αμιγώς τέτοια χαρακτηριστικά, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα. Ωστόσο δεν παύει από το να είναι ένας παράγοντας ο οποίος από την πλευρά του διαφοροποιεί τα δεδομένα και σημαίνει κατάληξη μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Αυτό με τη σειρά του, άπτεται και του χρονοδιαγράμματος που υπάρχει από εδώ και πέρα με άξονα την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά δίνει και στον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ κατά τη συζήτηση της έκθεσης αργότερα μέσα στο μήνα, τη δυνατότητα να πει πως θα υπάρχει ορισμένο χρονικό τέλος στη διαπραγμάτευση για το κυπριακό. 

ΑΟΖ και εντάσεις 

Μια από τις αναφορές που αναμένεται επίσης να συζητηθεί εκτενώς στην έκθεση Γκουτέρες, αφορά τον ενεργειακό προγραμματισμό της Λευκωσίας. Ως γνωστόν έπονται οι γεωτρήσεις το επόμενο διάστημα για το τεμάχιο "10" και ο ΓΓ των ΗΕ χωρίς να κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο, φέρνει την ΑΟΖ στο προσκήνιο ως πιθανό σημείο εντάσεων. 

Αυτή η αναφορά δεν είναι θετική για την ε/κ πλευρά και εν τέλει όπως τονίστηκε από πηγές, οι συναφείς αποφάσεις ενός κράτους μέλους των ΗΕ για τα ενεργειακά αφορούν το κράτος αυτό καθαυτό. Η κυβέρνηση δεν κρύβει τον προβληματισμό της για την αναφορά, ωστόσο η ανάγνωση που επιθυμεί δεν μπορεί να γίνει.

Συζητήσεις αναμένεται να προκαλέσει η αναφορά Γκουτέρες στην ΑΟΖ και τα ενεργειακά της Λευκωσίας 

Αν μη τι άλλο ο ΓΓ γνωρίζει πότε ένα κράτος μέλος των ΗΕ μπορεί ή όχι να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Αν το διαβλέπει ως πιθανή πηγή εντάσεων, δίνει τροφή στην τουρκική επιχειρηματολογία για το ζήτημα, όσο και αν η ε/κ πλευρά προσπαθεί να το ρίξει στα μαλακά. Την ώρα μάλιστα που το συνδέει ο ίδιος ο ΓΓ με τον πιθανό αντίκτυπο στο διάλογο, άρα με το κυπριακό. Σίγουρα πάντως είναι μια αναφορά που θα συζητηθεί.  

Τα θετικά σημεία 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόσο μέσα από συνεντεύξεις του αλλά και πρόσφατα σε ομιλία του στους Μορφίτες, επανέφερε και έψεξε το ρόλο και τις λάθος εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει σε μια χρονικά σειρά γεγονότων, ο Έσπεν Έιντε. Τόνιζε ο Νίκος Αναστασιάδης, πως εφεξής δεν θα πρέπει να παρθούν βιαστικές αποφάσεις αλλά να υπάρξει προετοιμασία. Αυτή, αν και εμπεριέχεται ως αναφορά στην έκθεση Γκουτέρες, δεν φαίνεται για την ώρα να έχει ξεκάθαρο περιεχόμενο. Αναμένεται να ξεκαθαρίσει και μετά τις νέες επαφές που θα έχει η κ. Λουτ, σημείο που επίσης κρίνεται ως ιδιαίτερα θετικό για την ε/κ πλευρά. 

Οι νέες εντολές που θα πάρει η Αμερικανίδα διπλωμάτης, θα τη φέρουν εκ νέου στην Κύπρο και στα πλαίσια του shuttle diplomacy θα διαφανεί υπό ποιο πλαίσιο θα ξεκινήσει και πάλι η διαπραγμάτευση, από το σημείο που σταμάτησε στο Κρανς Μοντάνα. Γεγονός που μας φέρνει και στο ερώτημα του αν η συζήτηση που έχει ανοίξει για αποκέντρωση εξουσιών, θα αφορά εν τέλει το να γίνει συζήτηση από την αρχή πάνω σε αυτό το σημείο ή να μπουν κάτω όλες οι εξουσίες και να αρχίσει από εκεί η αφαίρεση. 

Οι νέες ιδέες 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθαρίζει πως πριν από την επανάληψη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, «οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν πάνω στους όρους αναφοράς που θα αποτελέσουν την αφετηρία συναίνεσης για μία πιθανή διαπραγματευτική ολοκλήρωση του κυπριακού προβλήματος».

Μαζί με το χρονοδιάγραμμα τίθεται και αυτός ο παράγοντας στο τραπέζι επιπλέον, που θα έχει ακόμη πιο ολοκληρωμένη μορφή εφόσον καλούνται τα μέρη να κινητοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και τη δέσμευσή τους βοηθώντας τις κοινότητές τους να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν τον στόχο μιας βιώσιμης λύσης, όπως αναφέρεται. 

Η θέση για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, δεν φαίνεται να εμπίπτει εν πρώτοις σε αυτή τη διαδικασία εκπόνησης νέων ιδεών, όσο τα όσα είχε αναφέρει ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Αντόνιο Γκουτέρες επί της διαδικασίας, στη Νέα Υόρκη. Εκείνο το περιεχόμενο δεν είχε γίνει γνωστό ωστόσο παραμένει ο άξονας, του ότι θα ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε να απορριφθεί από την άλλη πλευρά. Κάποιες δε πτυχές που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, δεν επιβεβαιώθηκαν. 

Συμπέρασμα: Να φανεί αποτέλεσμα 

Όπως διαφαίνεται και λένε οι πληροφορίες της "Κ", ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ είχε μεγάλο ρόλο στη σύνταξη της εν λόγω έκθεσης. Παρά τη δουλειά που είχε γίνει από πιο πριν. Αν αυτό ισχύει, έχει τη σημασία του. Αυτό που ισχύει σίγουρα, είναι πως ο ΓΓ ανοίγει ξανά το παράθυρο αλλά θέλει να δει αποτέλεσμα. Στην παρούσα φάση δεν είναι σκόπιμο για την ε/κ πλευρά να πανυγηρίζει για το αποτέλεσμα. 

Υπάρχουν αναφορές όπως το χρονοδιάγραμμα που αλλάζουν τα δεδομένα, και εισάγουν τη διαδικασία σε ορίζοντα τέλους. Αυτό θέλει να δει ο ΓΓ των ΗΕ και για να συμβεί, επικαλείται πολλάκις τη δημιουργικότητα και τη θέληση των πλευρών για βήματα, νέες ιδέες, και οτιδήποτε μπορεί να προχωρήσει το κυπριακό σε διευθέτηση. Δεν θα ήταν τραβηγμένο έτσι να πει κανείς, διαβάζοντας και την απογοήτευσή του για διμερείς ενέργειες που έπεσαν στο κενό, πως έχει μια αίσθηση μη επανάληψεις των ίδιων σκηνικών η έκθεση Γκουτέρες όπως αναγιγνώσκεται συνολικά. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X