ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άτυπο δείπνο και μικρές προσδοκίες στο Κυπριακό

Σημαντική η 15η Οκτωβρίου για την συνέχεια των προσπαθειών άρσης του αδιεξόδου των συνομιλιών

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Κλείδωσε η 15η Οκτωβρίου για την κοινή συνάντηση των δύο ηγετών ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με το δείπνο των κκ Χριστοδουλίδη και Τατάρ με τον Αντόνιο Γκουτέρες να αποτελεί την σημαντικότερη εξέλιξη μετά από επτά χρόνια σχεδόν αδιεξόδου στις συνομιλίες του Κυπριακού. O χαρακτήρας της συνάντησης δίνεται ήδη -και σε επίσημο επίπεδο- ως άτυπος υπό την μορφή δείπνου με τον εκπρόσωπο του ΓΓ να αναφέρεται σε αυτό με δήλωσή του. «Η ημερομηνία είναι η 15η Οκτωβρίου. Και προφανώς θα μοιραστούμε μαζί σας περισσότερες πληροφορίες μόλις τις λάβουμε, αλλά το άτυπο δείπνο προγραμματίζεται αυτή τη στιγμή για τις 15 Οκτωβρίου», δήλωσε ο κ. Ντουζαρίκ.

Χαμηλές προσδοκίες

Προσερχόμενος την Πέμπτη στο Cyprus Forum 2024, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η τριμερής συνάντηση δεν είναι ανοικτής ατζέντας. «Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας. Η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα». Πρόσθεσε ότι ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. "Από κει και πέρα, επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα που για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά". Σημείωσε ότι «αναμένουμε να δούμε, προετοιμαζόμαστε για συνάντηση», την οποία χαρακτήρισε "θετική εξέλιξη". «Με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα», είπε.

Έμπειροι παρατηρητές του Κυπριακού πάντως αναφέρουν πως η τριμερής, έστω και άτυπη, αποτελεί απαραίτητο βήμα προκειμένου ο ΓΓ να εξετάσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών ωστόσο δεν αναμένεται μετακίνηση του κ. Τατάρ από τις γνωστές του θέσεις για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας ως προϋπόθεσης για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η μεγάλη εικόνα

Τρεις δυναμικές προκύπτουν από την 15η Οκτωβρίου:

• Συντήρηση της διαδικασίας για χάριν αυτής χωρίς να υπάρξει κήρυξη αδιεξόδου

• Μια προσέγγιση, κυρίως από την πλευρά Τατάρ, που να οδηγήσει τα πράγματα σε επιταχυμένες εξελίξεις ως προς την εμφατική επιβεβαίωση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και

• Μια μεθοδολογική προσέγγιση εκ μέρους του ΓΓ που θα οδηγήσει σε σταδιακή, αργή, επαναφορά στο τραπέζι του διαλόγου. Προσέγγιση που προϋποθέτει πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θα εγκαταλείψει τα περί δύο κρατών και πως οι συγκλίσεις του 2017 θα επανέλθουν στο τραπέζι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ανοίγουν το κεφάλαιο της ανανέωσης, ωστόσο σειρά ζητημάτων προκαλεί εσωστρέφεια και κινδύνους
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ανοίγουν το κεφάλαιο της ανανέωσης, ωστόσο σειρά ζητημάτων προκαλεί εσωστρέφεια και κινδύνους
Kathimerini.com.cy
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X