ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα ποσοστά πέφτουν και στο βάθος ανασχηματισμός

Το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει τη θέση των προσώπων στον ΔΗΣΥ αλλά και την πορεία του υπουργικού σχήματος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το καλοκαίρι που πέρασε ο ΔΗΣΥ αναπαυόταν στις δάφνες από την διαχείριση της πανδημίας και βρισκόταν σε κοινή γραμμή με την κυβέρνηση, δίδοντας τα εύσημα σε υπουργούς για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κρίση. Χρειάστηκε να μπει το φθινόπωρο για να αλλάξει άρδην το κλίμα με αφορμή το βίντεο του al Jazeera, την διεθνή κατακραυγή και την τροπή που πήραν τα διαβατήρια.

Όλο αυτό αποτυπώνεται πλέον στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος να πέφτουν και το ΑΚΕΛ να πλησιάζει επικίνδυνα-σε σχέση με παλαιότερες δημοσκοπήσεις- το κυβερνών κόμμα. Φταίει ο ΔΗΣΥ γι’ αυτό ή οι κυβερνητικοί χειρισμοί; Αυτό το ερώτημα επανέρχεται στα πηγαδάκια της Πινδάρου και του Λόφου και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει απάντηση.
Ο ΔΗΣΥ θεωρεί υπαίτια την κυβέρνηση, ενώ το Προεδρικό, δυσανασχετεί με την πλήρη αποστασιοποίηση της Πινδάρου σε διάφορα ζητήματα. Όμως όλο αυτό που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις ίσως να δίνει την ερμηνεία πως το κυβερνών κόμμα τρώει τόσα χρόνια από το πολιτικό απόθεμα που δημιουργήθηκε την περίοδο 2013-2017. Αυτή η διαφοροποίηση κυβέρνησης και κόμματος, μπορεί να είναι εν μέρει επίπλαστη- αρκεί να ακούσει κανείς την οικειοποίηση των κυβερνητικών επιδομάτων στα προεκλογικά σποτ του ΔΗΣΥ- με στόχο την περαιτέρω συσπείρωση στις εκλογές, όμως έχει και βάση.

Κόπωση και ανανέωση

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έστειλε στο Προεδρικό το μήνυμα πως θα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση πριν τις εκλογές. Ένα μήνυμα που μεταφράζεται από πολλούς με ανασχηματισμό. Ο ανασχηματισμός είναι κάτι που συζητείται άλλωστε εδώ και μήνες εντός του λόφου, με αποκορύφωμα τους τελευταίους μήνες όταν ο Πρόεδρος ένιωσε πολιτική μοναξιά. Ανασχηματισμός δεν φαίνεται να γίνεται πάντως πριν τις εκλογές, ωστόσο είναι πολύ πιθανός είτε τον Ιούνιο είτε ακόμη και τον Σεπτέμβριο, αναλόγως και των εκλογικών ποσοστών του Μάη. Στο κυβερνητικό σχήμα υπήρξε κόπωση από στελέχη που είχαν πάρει πάνω τους το βάρος διαφόρων δύσκολων καταστάσεων. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Κωνσταντίνος Ιωάννου που τράβηξαν κουπί κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο πρώτος δέχτηκε και επικρίσεις για τα χρυσά διαβατήρια, έχουν ξεκαθαρίσει πως κλείνουν το πολιτικό τους κύκλο μετά το εν λόγω πόστο. Κόπωση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» φέρεται να νιώθει πλέον και η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Δεν αποκλείεται σύμφωνα με πηγές να θελήσουν να αποχωρήσουν το επόμενο διάστημα.
Υπάρχει και η συζήτηση για την αποχώρηση του Κυριάκου Κούσιου από την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με κυβερνητικές ωστόσο πηγές να εκτιμούν πως παρά τις έντονες στιγμές που έχει με τον Πρόεδρο δεν θα κάνει τελικώς ένα τέτοιο βήμα. Υπήρξε και η σκέψη αποχώρησης από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη στο παρελθόν ωστόσο κάτι τέτοιο πλέον απομακρύνεται. Το ερώτημα βεβαίως, είναι ποιος θα αναλάβει και σε ποιες συνθήκες. Η επόμενη μέρα των εκλογών κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη ανεξαρτήτως του αποτελέσματος και θα χρειαστούν από την κυβέρνηση σοβαρές αλλαγές.

Η εσωκομματική γκρίνια και η αστική Λευκωσία

Ένα κακό αποτέλεσμα όμως, με απώλεια εδρών θα εντείνει και την εσωκομματική γκρίνια. Είτε αυτό αφορά «τον νέο ρεαλισμό» τους κυβερνητικούς χειρισμούς και το ένα κλικ δεξιότερα που επιχειρείται από τάσεις εντός του κόμματος. Το κύριο πρόβλημα –βάσει δημοσκοπήσεων- για τον ΔΗΣΥ βρίσκεται στην αστική Λευκωσία, η οποία προφανώς παρακολουθεί με αμηχανία τα όσα τεκταίνονται στο κυπριακό, τα χρυσά διαβατήρια και επί του παρόντος μένει μακριά. Η «Κ» έχει αναφέρει στο παρελθόν πως υπάρχει μία εσωτερική κόντρα φιλοσοφίας μεταξύ Λευκωσίας-Λεμεσού. Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητο το άρθρο του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μιχάλη Σοφοκλέους, ότι οι Σεϋχέλλες, τα χρυσά διαβατήρια και οι εικόνες αλαζονείας και νεποτισμού πλήγωσαν το συναγερμικό ακροατήριο. Όλα αυτά αναμένεται πως θα ενισχυθούν την επομένη των εκλογών, αν το αποτέλεσμα είναι κακό. Στο παρελθόν ίσως να έμπαινε κάτω και το ενδεχόμενο αμφισβήτησης του Αβέρωφ Νεοφύτου, ωστόσο αν λάβουμε υπόψη τα όσα διαδραματίστηκαν στις ευρωεκλογές, όπου μόνο ο Γιώργος Παμπορίδης έθεσε θέμα ηγεσίας κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό. Ο κύριος διεκδικητής της ηγεσίας του ΔΗΣΥ είναι ο Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος είναι ιδιαίτερα κοντά στον Νίκο Αναστασιάδη. Μία καλή κατάταξη του κ. Γεωργιάδη θα του δώσει ίσως το περιθώριο να διεκδικήσει την προεδρία. Ένα κακό αποτέλεσμα, ακόμη και η μη εκλογή του, θα του κλείσει επί του παρόντος τον δρόμο για άλλες ευγενείς φιλοδοξίες, αλλά θα κάψει παράλληλα το διαχρονικό αφήγημα του ΔΗΣΥ ότι διέσωσε την οικονομία. Ένα καλό ποσοστό, διασώζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου και ίσως τον ενισχύει για να διεκδικήσει την προεδρία του 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου