ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H Ρένα Γιαβάση στην «Κ»: Το Κυπριακό, προνόμιο όσων πραγματικά κατέχουν

Η υποψήφια βουλεύτρια με την ΕΔΕΚ αποκαλύπτει ποια θα ήταν η πρώτη της πράξη αν ήταν υπουργός Παιδείας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Αποδείχθηκε δύσκολο, αλλά όχι μοιραίο εγχείρημα η δημιουργία της Συμμαχίας Πολιτών, λέει στη συνέντευξή της στην «Κ» η πρόεδρος της Συμμαχίας Γυναικών και υποψήφιας βουλεύτριας με την ΕΔΕΚ στη Λευκωσία Ρένα Γιαβάση. Όπως λέει, το Κυπριακό θα έπρεπε να ήταν προνόμιο όσων πραγματικά κατέχουν και όχι πεδίο ατέρμονων αντιπαραθέσεων σε τηλεοπτικά πάνελ. Απαντά για ποιο λόγο χρειάζονται οι γυναικείες οργανώσεις και γιατί κάθε φορά τα κόμματα ψάχνουν, όπως λένε, να βρουν και δεν βρίσκουν γυναίκες για τα ψηφοδέλτιά τους.

–Τελικά η πολιτική είναι η φυσιολογική πορεία κατάληξης ενός δημοσιογράφου;

Τόσο η δημοσιογραφία όσο και η πολιτική οφείλουν να υπηρετούν την πατρίδα, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Η δημοσιογραφία καταγράφει, κρίνει, προτείνει. Η πολιτική αφουγκράζεται, παράγει προτάσεις, αντιδρά και δρα για να βελτιώνει τις συνθήκες ή ακόμη καλύτερα για να δημιουργεί ένα καλύτερο μέλλον. Συνεπώς, για μένα, όντας άνθρωπος που αντιδρώ στα κακώς κείμενα και αναζητώ τις βέλτιστες λύσεις, ήταν μια φυσιολογική πορεία να μεταβώ από τη δημοσιογραφία στην πολιτική.

–Ποιο περιστατικό υπήρξε το έναυσμα για να αποφασίσετε να εμπλακείτε ενεργά στην πολιτική;

Η πρόταση που μου έκανε ο Γιώργος Λιλλήκας να εργαστώ στο επικοινωνιακό κομμάτι της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές του 2013. Απ’ εκεί και έπειτα ξεκίνησε η πιο επίσημή μου πορεία στην πολιτική. Πρώτα ως υπεύθυνη επικοινωνίας, μετέπειτα ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος      Τύπου, κοινοβουλευτική συνεργάτιδα, πρόεδρος της γυναικείας οργάνωσης Συμμαχίας Γυναικών και τώρα υποψήφια βουλεύτρια στη Λευκωσία στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ μετά τη συνεργασία της με τη Συμμαχία Πολιτών.

–Δεν αποτελεί αυτοακύρωση ενός κόμματος να μην κατεβαίνει αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές; Μετά από αυτό, υπάρχει μέλλον για τη Συμμαχία Πολιτών ή θα συνενωθείτε με την ΕΔΕΚ;

Αποτελεί μια επιλογή συνέχισης του ρόλου και της παρουσίας του Κινήματος, μέσα στα δεδομένα και το πολιτικό περιβάλλον της εποχής. Το μέλλον θα κριθεί από τη βούληση των πολιτών στην κάλπη.

Στη συνεργασία σας με την ΕΔΕΚ επικεντρώνεστε στο αντιδιζωνικό μέτωπο, όμως οι βουλευτικές εκλογές δεν θα έπρεπε να είναι μονοθεματικές… Σας ενώνει κάτι άλλο;

Το εθνικό μας ζήτημα και η επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν το μέγιστο μέλημά μας. Όμως, με την ΕΔΕΚ μας ενώνουν πάρα πολλές θέσεις στα κοινωνικο-οικονομικά θέματα.

Ήταν δύσκολο εγχείρημα η Συμμαχία, αλλά όχι μοιραίο

–Είστε από τους εξ απορρήτων του Γιώργου Λιλλήκα. Εκ των υστέρων ήταν τελικά μοιραίο λάθος για την πολιτική του πορεία η δημιουργία του κόμματος;

Τότε, μετά το 25% που έλαβε ο Γιώργος Λιλλήκας στις προεδρικές εκλογές, ήταν μια φυσική εξέλιξη και μια αναγκαιότητα αν θέλετε, η δημιουργία της Συμμαχίας Πολιτών. Αποδείχθηκε δύσκολο εγχείρημα αλλά όχι μοιραίο.

–Είστε πρόεδρος της Συμμαχίας Γυναικών, ωστόσο, οι γυναικείες οργανώσεις εντός των κομμάτων στέλνουν το μήνυμα της διάκρισης και της απομόνωσης των γυναικών από την πραγματική πολιτική…

Στις γυναικείες οργανώσεις οφείλουμε πολλές πολιτικές νίκες όσον αφορά ζητήματα ισότητας φύλου αλλά και κοινωνικά θέματα. Και οι γυναικείες οργανώσεις, συνεργάζονται σε πολλούς κοινούς στόχους μεταξύ τους. Μέχρις ότου φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο, δηλαδή στα κόμματα να συμμετέχουν ισάξια ποσοτικά και οι γυναίκες, οι γυναικείες οργανώσεις θα είναι απαραίτητος πυλώνας.

–Για ποιο λόγο απουσιάζουν τελικά οι γυναίκες από την πολιτική; Τα κόμματα λένε πως ψάχνουν κάθε φορά υποψήφιες, αλλά δεν βρίσκουν…

Η κουλτούρα της χώρας μας θέλει τη γυναίκα να εκτελεί ταυτόχρονα και παράλληλα πολλούς ρόλους, που της απορροφούν σημαντικό χρόνο και ενέργεια. Την ίδια ώρα, η Πολιτεία δεν προσφέρει στοιχειώδεις υποστηρικτικές δομές που θα διευκόλυναν τις γυναίκες και τις μητέρες απελευθερώνοντάς τους χρόνο για να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες ή και την πολιτική.

–Έχετε δηλώσει πως δεν θέλετε να μιλάτε για το Κυπριακό, αλλά για άλλα κοινωνικά ζητήματα. Είναι να υποθέσουμε και το Κυπριακό προνόμιο των πολιτικών ανδρών;

Το Κυπριακό έπρεπε να αποτελεί προνόμιο μόνο όσων πραγματικά το κατέχουν. Γυναικών και ανδρών, που όμως να το κατέχουν. Διεθνολόγων, συνταγματολόγων, διπλωματών, στρατιωτικών κτλ. Όχι να γίνεται πεδίον ατέρμονων αντιπαραθέσεων σε τηλεοπτικά πάνελ. Άρα δεν είναι θέμα φύλου αλλά ιδιότητας. Φυσικά, αν ερωτηθώ, ασφαλώς και έχω άποψη και θα την πω, γιατί ως πολιτικός και ως κύπρια πολίτης ενημερώνομαι και ανησυχώ για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μου.

–Σε ποιο βιβλίο επανέρχεστε συχνά;

Στη «Βαρκάρισσα της Χίμαιρας», της Αλκυόνης Παπαδάκη.

–Ποια ήταν η τελευταία θεατρική παράσταση που παρακολουθήσατε;

-«Αριστοφάνης τόσο δα» πριν από δύο βδομάδες με τα δύο μου αγοράκια. Εξαιρετική παράσταση, τη συστήνω ανεπιφύλακτα.

–Αν αναλαμβάνατε αύριο τη θέση του υπουργού Παιδείας, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;

Τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου, ολοήμερου σχολείου που θα παρέχει ίσα εφόδια σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως οικονομικής ευχέρειας των γονέων/κηδεμόνων. Ένα σχολείο που θα απαλλάξει μαθητές και γονείς από το απογευματινό πήγαινε έλα σε φροντιστήρια, παράνομα και μη. Που να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα και προκλήσεις και πρώτιστο στόχο θα έχει τη δημιουργία ολοκληρωμένων και ευτυχισμένων ανθρώπων μέσα από τη δημόσια παιδεία.

–Ποια θα είναι η πρώτη σας πολιτική πράξη στο ενδεχόμενο εκλογής σας;

Να καταθέσω πρόταση νόμου που να βάζει όριο θητειών στους βουλευτές. Δύο θητείες, δηλαδή δέκα χρόνια, είναι υπεραρκετά για να παλέψουν εντός κοινοβουλίου για τα πιστεύω και για τις προτάσεις τους. Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν γίνει επαγγελματίες βουλευτές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου