ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Χ. Γεωργιάδης στην «Κ»: Ήταν αποστολή ζωής η παραμονή μου στο υπουργείο

Απέδειξα ότι δεν φοβάμαι τις δυσκολίες, ούτε με απασχολεί το όποιο προσωπικό πολιτικό όφελος ή κόστος, αναφέρει ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η πολιτική της Τουρκίας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας λέει στην «Κ» ο υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, κληθείς να απαντήσει αν θεωρεί τελειωμένη τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Όπως σημειώνει, «εδώ η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο. Πώς να είμαι αισιόδοξος ότι θα αφήσει την Κύπρο;». Χαρακτηρίζει αποστολή ζωής και όχι αυτοχειρία την παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών για δεύτερη φορά και υπερασπίζεται τους χειρισμούς για τον Συνεργατισμό.

 –Για ποιο λόγο επικαλείστε συχνά τον Τσώρτσιλ;

Είναι πράγματι ένας από τους πολιτικούς μου ήρωες. Κράτησε την Ευρώπη ελεύθερη και διέθετε ένα πολιτικό λόγο ανεπανάληπτο, ευφυέστατο και διαχρονικό.

–Εσείς τελικά ποιας σχολής Δεξιός είστε; Της συντηρητικής, της φιλελεύθερης ή της Σχολής του Σικάγο;

Είμαι δεξιός της κοινής λογικής. Πιστεύω στη φιλελεύθερη προσέγγιση στην οικονομία. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα έρχονται με σκληρή δουλειά και σωστές αποφάσεις. Πιστεύω στον ορθολογισμό έναντι του λαϊκισμού. Υποστηρίζω την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά πιστεύω ταυτόχρονα στην έννοια του έθνους. Θεωρώ συνεπώς ότι έχουμε δικαίωμα να προσδιοριζόμαστε ως Έλληνες Κύπριοι και υποχρέωση να αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια και την προοπτική του κυπριακού Ελληνισμού, μέσα στην ενωμένη Ευρώπη.

–Ίσως να παρακολουθήσατε πολλούς να δυσκολεύονται να αντιληφθούν τι είναι ο νέος ρεαλισμός και άλλους να αντιδρούν. Σε τρεις γραμμές τι είναι τελικά;

Ίσως επειδή έχουμε συνηθίσει στις γνωστές, τυπικές αναφορές για το Κυπριακό, που ακούμε για μισό σχεδόν αιώνα. Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να τις επαναλάβω. Αλλά θεωρώ πράγματι ότι η ρεαλιστική προσέγγιση πρέπει να λαμβάνει υπόψη την επίδραση του χρόνου αλλά και να αξιολογεί σωστά την Τουρκία που έχουμε πλέον απέναντί μας.

–Με το χέρι στην καρδιά, θεωρείτε πως η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως πλαίσιο λύσης έχει τελειώσει;

Η πολιτική της Τουρκίας της τελευταίας δεκαετίας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Εδώ η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο. Πώς να είμαι αισιόδοξος ότι θα αφήσει την Κύπρο;

–Επειδή στο σημείο που φτάσαμε ίσως είναι καλά να μιλούμε ξεκάθαρα για το τι λύση θέλουμε, η εξελικτική ομοσπονδία την οποία είχατε αναφέρει τι προνοεί; Αναγνώριση έναντι εδάφους;

Όχι βέβαια. Από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε ομοσπονδία δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης. Ακριβώς το πλεονέκτημα της εξελικτικής λύσης είναι ότι επιτρέπει την προώθηση σημαντικών βημάτων, όπως είναι η απόσυρση στρατευμάτων, η επιστροφή της Αμμοχώστου, το εμπόριο, οι μεταφορές, η εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης, διατηρώντας ανοικτή την προοπτική συμφωνίας στη βάση της ομοσπονδίας σε κατοπινό στάδιο. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχιστεί ανεμπόδιστα η εδραίωση της διχοτόμησης. Δεν ισχυρίζομαι ότι θα είναι εύκολο για την Τουρκία να δεχθεί αυτή την προσέγγιση αλλά είναι ίσως μια προοπτική που θα πρέπει να αξιολογηθεί.

–Μέχρι και το 2018 ως υπουργός είχατε μεγάλη αποδοχή ακόμη και από την αντιπολίτευση. Εκ των υστέρων, ήταν κίνηση πολιτικής αυτοχειρίας η παραμονή σας στο υπουργικό;

Όχι, ήταν αποστολή ζωής. Αναλαμβάνοντας δύο φορές το υπουργείο Οικονομικών, στις συγκεκριμένες περιόδους, απέδειξα ότι δεν φοβάμαι τις δυσκολίες, ούτε με απασχολεί το όποιο προσωπικό πολιτικό όφελος ή κόστος.

–Ο Συνεργατισμός έκανε μη ανεπανόρθωτη ζημιά στην πολιτική σας πορεία;

Κάποιοι αυτό προσπάθησαν, αλλά απέτυχαν. Επειδή πολύ απλά, οι αποφάσεις εκείνες είχαν καθοριστικά θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, διασφάλισαν τις καταθέσεις του κόσμου και οδήγησαν στην αναβάθμιση της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα. Και αυτό οι συμπολίτες μας το καταλαβαίνουν.

–Αν ο δεύτερος τη τάξει στον ΔΗΣΥ δεν εκλεγεί ή εκλεγεί σε χαμηλή κατάταξη ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα;

Απευθύνομαι με σεβασμό στους συμπολίτες μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα όσο πιο καλό αποτέλεσμα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ζητώντας τους ταυτόχρονα να με περιλάβουν στις επιλογές τους για την περιφέρεια της Λευκωσίας. Έμαθα να προσπαθώ για το καλύτερο και είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Τις αναλύσεις θα τις αφήσω σε εσάς!

Το «μνημόνιο» ανόρθωσης του ΔΗΣΥ

–Αν θα εφαρμόζατε ένα μίνι μνημόνιο για την ανόρθωση του ΔΗΣΥ, ποια τρία πράγματα θα περιλαμβάνατε οπωσδήποτε στο «μνημόνιο» αυτό;

Πρώτο, την πλήρη αξιοποίηση των Ομάδων Παραγωγής Πολιτικής και των εξαίρετων επαγγελματιών και επιστημόνων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και έχουν στελεχώσει αυτές τις ομάδες. Δεύτερο, μια μεγάλη προσπάθεια για ανάδειξη νέων στελεχών, κυρίως μέσα από τις τάξεις της νεολαίας και των νέων επιστημόνων αλλά και από τις τάξεις παλαιών στελεχών που έχουν αποστασιοποιηθεί. Με ευκαιρίες για ευρεία συμμετοχή τους, για παράδειγμα, στα ψηφοδέλτια για την τοπική αυτοδιοίκηση. Και τρίτο, με την αυστηρή τήρηση των ορίων για τις θητείες τόσο στα κομματικά όσο και στα πολιτειακά αξιώματα. Για να διασφαλίσουμε ότι η ανανέωση θα είναι μια διαδικασία διαρκής, χωρίς να βρίσκει προσκόμματα.

–Σε ποιο βιβλίο επανέρχεστε συχνά;

Διαβάζω συνέχεια αλλά δεν επανέρχομαι συνήθως στα ίδια βιβλία. Ξεκίνησα αυτές τις μέρες το «Secrets of Leadership» του Andrew Roberts. Και ασφαλώς, ξαναδιάβασα στα γρήγορα την «Τέλεια Καταιγίδα», το πρώτο δικό μου βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε.

–Ποια ήταν η τελευταία θεατρική παράσταση που είδατε;

Τους «Αχαρνείς» του ΘΟΚ το περασμένο καλοκαίρι, στη Σχολή Τυφλών.

–Ποια θα είναι πρώτη σας πολιτική πράξη στο ενδεχόμενο εκλογής σας;

Να οργανώσουμε την πολιτική αντεπίθεση για να περάσουν κάποιες πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ετοίμασε η κυβέρνηση και έχουν δυστυχώς ξεμείνει στα ράφια της απερχόμενης Βουλής. Η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, των δικαστηρίων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο επενδυτικός νόμος. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που, εκτός των άλλων, θα μας επιτρέψουν να αντλήσουμε και τους πολύτιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης με τους οποίους, χωρίς υπερβολή, μπορούμε να αλλάξουμε την Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου