ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιώργος Λουκαΐδης στην «Κ»: Το ΑΚΕΛ θα ηγηθεί της προσπάθειας για αλλαγή

Ο υποψήφιος Λευκωσίας απαντά αν είναι έτοιμοι να συμμαχήσουν ακόμα και με το ΔΗΚΟ στις προεδρικές εκλογές του 2023

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Η δική μου προσοχή, όπως και όλων στο ΑΚΕΛ, τούτη την ώρα, είναι επικεντρωμένη στην κρίσιμη εκλογική μάχη των βουλευτικών εκλογών και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος» λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Λευκωσίας Γιώργος Λουκαΐδης, κληθείς να σχολιάσει τη φημολογία ότι αποτελεί έναν από τους κύριους διαδόχους του Άντρου Κυπριανού για την γ.γ. του ΑΚΕΛ. Απαντά στο αν είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με κόμματα όπως το ΔΗΚΟ, με το οποίο τους χώριζε χάος, όπως έλεγαν κάποτε, για να αλλάξει η διακυβέρνηση και ξεκαθαρίζει πως κανένας δεν είπε πως ιδανικό ποσοστό είναι το 25%.

–Λένε πως καλή είναι η Αριστερά στη θεωρία, αλλά στην πράξη απέδειξε πως δεν μπορεί να κυβερνήσει. Πώς απαντάτε;

Απέναντι σ’ αυτόν τον ατεκμηρίωτο αφορισμό, μπορώ μονάχα να ισχυριστώ ότι αν στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις είχε υιοθετηθεί η πρότασή μας για τη διακυβέρνηση του τόπου, τότε η χώρα θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη θέση. Δεν θα είχαμε αυτά τα πρωτοφανή αδιέξοδα και τα χαλάσματα που αφήνει πίσω της η διακυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη στο Κυπριακό, στην καταρράκωση των θεσμών και του κράτους δικαίου, στην εκτόξευση της διαφθοράς, στη θυματοποίηση του περιβάλλοντος, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στην εξυπηρέτηση των λίγων προνομιούχων σε βάρος των πολλών κ.ο.κ.

–Αν, όπως λέτε, στόχος είναι η αλλαγή της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, είστε έτοιμοι να συμμαχήσετε με κόμματα που άλλοτε σας χώριζε άβυσσος, όπως το ΔΗΚΟ;

Την αλλαγή της διακυβέρνησης την επιδιώκει και την επιζητεί μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Το ΑΚΕΛ, ως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα ηγηθεί της προσπάθειας για αλλαγή. Γι’ αυτό και είναι καθοριστικό να εξέλθει όσο το δυνατό πιο ενισχυμένο το ΑΚΕΛ. Σε ό,τι αφορά πιθανές συμμαχίες, αυτές θα τις συζητήσουμε στην ώρα τους, στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων μας.

–«Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε» όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Μπογιόπουλος, είναι η Ε.Ε. όπως υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης ή η διαχείριση όπως υποστηρίζει ο Μπέρνι Σάντερς η πηγή των κρίσεων;

–Οι κρίσεις είναι ασφαλώς συστημικές, συνδεδεμένες με τις εν γένει αντιθέσεις του καπιταλισμού. Η διαχείριση διαδραματίζει τον δικό της ρόλο ως προς την έκταση και το βάθος τους και κυρίως ως προς το ποιος τελικά πληρώνει τη νύφη από αυτές τις κρίσεις.

Δεν είναι ιδανικό το 25% για μας

–Το 2016, το 25% που λάβατε προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Σήμερα γιατί θεωρείται ένα ιδανικό αποτέλεσμα;

Δεν γνωρίζω να έχει μιλήσει οποιοσδήποτε, παρουσιάζοντας ως ιδανικό ένα ανάλογο αποτέλεσμα. Στόχος αυτής της εκλογικής προσπάθειας είναι η ενίσχυση των ποσοστών του ΑΚΕΛ. Αυτή η προοπτική παραμένει στην κρίση άρα και στις καρδιές και τις συνειδήσεις των πολιτών και κυρίως του κόσμου της Αριστεράς, ο οποίος θα πρέπει αφενός να μας κρίνει δίκαια και αυστηρά και αφετέρου να επιμετρήσει ταυτόχρονα το κύριο που αφορά στην ανάγκη απαλλαγής από αυτή τη διακυβέρνηση.

–Πρόσφατη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ έδειξε το ΑΚΕΛ να καταγράφει χαμηλά ποσοστά στην κοινοβουλευτική του δράση. Πώς το ερμηνεύετε;

Σωστά η ερώτησή σας αφορά στην ερμηνεία αυτής της εικόνας, αφού αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στους ετήσιους απολογισμούς της κοινοβουλευτικής μας δράσης μπορεί εύκολα κάποιος, αν τους δει και τους διαβάσει, να διαπιστώσει το τεράστιο έργο που έχει παραχθεί. Θα προσέθετα τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και την εργατικότητα που επιδεικνύουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, στοιχεία που επίσης τους κάνει να ξεχωρίζουν στη δράση τους, εντός και εκτός κοινοβουλίου. Οι δικές μας αδυναμίες στην προβολή του κοινοβουλευτικού έργου, η μη ικανοποιητική ή καθόλου προβολή από τα ΜΜΕ και η γενικότερη απαξίωση της Βουλής συντελούν στο να υπάρχει αυτή η εσφαλμένη εικόνα.

–Το 2016-2017 το ΑΚΕΛ επέλεξε να στηρίξει τη διαδικασία και κατ’ επέκταση τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη. Ήταν λάθος η απόφασή σας; Τότε δεν επεδίωκε δύο κράτη;

Μα και σήμερα, που ελάχιστοι αμφισβητούν το φλερτ του Νίκου Αναστασιάδη με τα δύο κράτη και γενικότερα τους εγκληματικούς χειρισμούς του στο Κυπριακό, αποφασίσαμε να στηρίξουμε τη διαδικασία που εξελίσσεται τούτη την ώρα στη Γενεύη. Η στήριξη στη διαδικασία δεν παρεχόταν ποτέ εν λευκώ στον εκάστοτε Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, ούτε ήταν συναρτημένη με τον βαθμό εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του. Θα βρείτε δηλώσεις μας στην περίοδο που αναφέρεστε, όπου δηλώναμε ότι καμία εμπιστοσύνη δεν είχαμε στον Νίκο Αναστασιάδη. Αν δεν κρίναμε στη βάση του περιεχομένου της, την κάθε πρωτοβουλία - διαδικασία, αλλά στη βάση του ποιος είναι ο πρόεδρος, αυτό θα σήμαινε ότι για τα 25 από τα τελευταία 30 χρόνια θα έπρεπε να ήμασταν αντίθετοι σε όλες τις προσπάθειες αναζήτησης λύσης του Κυπριακού.

–Λέτε πως η ανανέωση στο ΑΚΕΛ είναι μία συνεχής διαδικασία. Να αναμένουμε εκπλήξεις στο εκλογικό συνέδριο του Ιουνίου;

Δεν ξέρω σε τι αναφέρεστε όταν ρωτάτε για εκπλήξεις, αλλά το ΑΚΕΛ μετέτρεψε ήδη σε πράξη την ανανέωση ως μια συνεχή διαδικασία. Είτε αυτό αφορά στην ανανέωση των καθοδηγητικών σωμάτων, είτε στην ανανέωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας και άλλων πολιτειακών αξιωμάτων, αφού είναι το πρώτο που έθεσε περιορισμό θητειών.

–Θεωρείστε ένας από τους επικρατέστερους για τη διαδοχή της Γενικής Γραμματείας του ΑΚΕΛ. Με το χέρι στην καρδιά μπορείτε να πείτε αν ενδιαφέρεστε;

Η δική μου προσοχή, όπως και όλων στο ΑΚΕΛ, τούτη την ώρα είναι επικεντρωμένη στην κρίσιμη εκλογική μάχη των βουλευτικών εκλογών και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

–Σε ποιο βιβλίο ανατρέχετε συχνά;

Σε κανένα συγκεκριμένα. Εκεί και όπου χρειάζομαι βοήθεια στη μελέτη οποιουδήποτε θέματος, κατά κανόνα καταφεύγω σε πολλές και διαφορετικές πηγές.

Ποια ήταν η τελευταία θεατρική παράσταση που παρακολουθήσατε;

Τον «Θάνατο του Εμποράκου» του ΘΟΚ.

–Ποια θα είναι η πρώτη σας πολιτική πράξη στο ενδεχόμενο επανεκλογής σας;

Έχουμε αφήσει αρκετές σοβαρές εκκρεμότητες ενώπιον της Βουλής και σε αυτές θα δώσουμε προτεραιότητα, όπως είναι η δέσμευση για να προωθηθούν οι νομοθεσίες επαναφοράς των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, η διασφάλιση ελάχιστων-αξιοπρεπών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και τη δικαιοσύνη, το πόθεν έσχες και άλλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Εκλογές  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  Λευκωσία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου