ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θεανώ Καλαβανά στην «Κ»: Μόνο με μια Κύπρο διάφανη έχουμε μέλλον

Η κ. Καλαβανά απαντά για ποιο λόγο επέλεξε τελικά να κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές με το Κίνημα Οικολόγων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ούτε μέλος των Νέων Δυνάμεων υπήρξα, ούτε του ΑΚΕΛ, λέει στη συνέντευξή της στην «Κ» η υποψήφια βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Θεανώ Καλαβανά, απαντώντας στο πώς ενώ βρισκόταν κοντά στο ΑΚΕΛ βρέθηκε τελικά στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων. Όπως λέει, οι θέσεις των Πρασίνων την εκφράζουν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό. Απαντά για το αν υπάρχει αντίφαση να κατέρχεται με ένα αντιομοσπονδιακό κόμμα, ένα πρόσωπο που δουλεύει εντατικά για λύση, με ποιον πρέπει να συνεργαστούν το 2023 και τον ρόλο της διαφάνειας στην πολιτική.

–Από το επιτελείο του Σταύρου Μαλά και με την εμπλοκή σας στις Νέες Δυνάμεις του ΑΚΕΛ, πώς αποφασίσατε να κατέλθετε τελευταία στιγμή υποψήφια με τους Οικολόγους;

–Στήριξα τον Σταύρο, επειδή σε θέματα πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά συνέπιπταν οι απόψεις μας και υπήρξε ξεκάθαρος στις προθέσεις του να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα φαινόμενα διαφθοράς. Ούτε μέλος των Νέων Δυνάμεων υπήρξα, ούτε μέλος του ΑΚΕΛ. Εδώ και χρόνια συμμετέχω στον δημόσιο διάλογο ως μια ανένταχτη πολίτης και υπό αυτή την ιδιότητα προσφώνησα τον κ. Μαλά στην προεκλογική του συγκέντρωση στο στάδιο «Ελευθερία», παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2018. Η απόφασή μου να κατέλθω ως υποψήφια συνεργαζόμενη με το Κίνημα Οικολόγων υπήρξε μια πλήρως συνειδητοποιημένη απόφαση. Οι θέσεις που εκφράζουν οι «Πράσινοι» σε ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής μας, την πράσινη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των φαινόμενων διαφθοράς, τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου, καθώς και την οικοδόμηση μιας χώρας που να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες της και να τους δίνει ίσες ευκαιρίες με εκφράζουν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό. Με αυτό ως δεδομένο, αποφάσισα να κατέλθω με τους Οικολόγους. Θεωρώ πως είναι ένας έντιμος, καθαρός πολιτικός φορέας, χωρίς οποιεσδήποτε εξαρτήσεις, μέσω του οποίου μπορώ να υπερασπιστώ τα πραγματικά συμφέροντα των συμπολιτών μου.

–Η ηγεσία των Οικολόγων έχει ξεκαθαρίσει πως παραμένει συνεπής στις συνεδριακές αποφάσεις για το Κυπριακό, αυτή που αντιτάσσεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Δεδομένης και της δικής σας προσήλωσης στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αντίφαση;

–Δεν έχω αποκρύψει ποτέ τις θέσεις μου στο Κυπριακό, ούτε και έχω αποστασιοποιηθεί από τις θέσεις που έχω υπερασπιστεί στον δημόσιο διάλογο. Με το Κίνημα των Οικολόγων έχω κουβεντιάσει με ειλικρίνεια. Ως συνεργαζόμενη με το Κίνημα, δεν μου ζητήθηκε να εγκαταλείψω τις θέσεις μου και ασφαλώς και εγώ αντιλαμβάνομαι και σέβομαι ότι το Κίνημα έχει μια διαφοροποιημένη προσέγγιση στο Κυπριακό.

–Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρίνατε την πολυφωνία στον Συναγερμό και την καταδείξατε ως ασυνέπεια. Στους Οικολόγους ισχύει κάτι άλλο;

–Η πολυφωνία σε ένα πολιτικό σχηματισμό δεν συνιστά απαραιτήτως αρνητικό στοιχείο. Αυτό που επικρίνω είναι την «συμβίωση» απόψεων, οι οποίες εξ ορισμού είναι εντελώς ασύμβατες και τις οποίες καμία διαδικασία εσωτερικού διαλόγου δεν γεφυρώνει. Πώς συνυπάρχει π.χ. ο Νεοφύτου, θιασώτης της ομοσπονδίας, με τον Γεωργιάδη, ο οποίος επιχείρησε να μας πλασάρει τη λύση των δύο κρατών; Πώς ανέχονται έναν πρόεδρο που μετέφερε σε δεκάδες συνομιλητές του, για μια περίοδο, την ιδέα της λύσης των δύο κρατών; Προτάσεις που αφορούν την εκχώρηση μέρους της πατρίδας μας στην Τουρκία. Στο Κίνημα Οικολόγων υπάρχει σε μεγάλο βαθμό συναντίληψη στα πλείστα πολιτικά ζητήματα. Στο Κυπριακό οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται αποβλέπουν, στο σύνολό τους, στην επανένωση της Κύπρου και όχι στην αποδοχή, αναγνώριση της διχοτόμησης.

–Συμφωνείτε με το περιεχόμενο της ομιλίας του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου στην ολομέλεια της Βουλής όταν συζητήθηκε το Κυπριακό;

–Παραμένω ξεκάθαρη στις θέσεις μου. Όταν και εφόσον έλθει ενώπιόν μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης θα τοποθετηθώ αναλόγως. Με βασικό γνώμονα την επανένωση της χώρας μου, την απαλλαγή από την κατοχή, τη διαμόρφωση συνθηκών ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους Κύπριους. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω ποια θα είναι η στάση του Κινήματος των Οικολόγων. Είμαι βέβαιη, όμως, ότι η όποια τοποθέτηση θα προκύψει μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο του οποίου μοναδική έγνοια και επιδίωξη θα είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου.

–Έχει θέση ο επιστημονικός λόγος στην πολιτική;

–Δεν σημαίνει ότι όποιος είναι καλός πολιτικός είναι και καλός επιστήμονας αλλά ούτε και το ανάποδο. Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε πολιτικό λόγο που να είναι επιστημονικός μακριά από λαϊκισμούς. Κάτι που προσπαθώ να τηρώ μέχρι τώρα.

–Ποια είναι τα τρία πολιτικά μέτρα που μπορούν να καταστήσουν την Κύπρο τού σήμερα σε χώρα αξιοκρατίας και διαφάνειας;

–Πρώτο οι πραγματικά Ανεξάρτητες Αρχές. Έχουμε Σύνταγμα Έκτακτης Ανάγκης. Ο ΠτΔ έχει υπερεξουσίες. Οι ανεξάρτητες αρχές οφείλουν να ελέγχουν τους πάντες για να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία. Δεύτερο, το Πόθεν Έσχες των ΠΕΠ. Η ετήσια υποβολή του σε συνδυασμό με τη φορολογική δήλωση. Το πάγωμα λογαριασμών των ΠΕΠ και της οικογένειάς τους, όταν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ετήσια έσοδά τους. Τρίτο διορισμοί και προσλήψεις. Όλοι οι διορισμοί να γίνονται στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων αντί με ρουσφέτια από πολιτικές νοοτροπίες παλιάς κοπής.

–Για πολλούς οι βουλευτικές εκλογές αποτελούν πρόκριμα για τις προεδρικές. Μπορείτε να πείτε καθαρά με ποιους πιστεύετε ότι μπορούν να συνεργαστούν οι Οικολόγοι;

–Παρόλο που είναι δύο ξεχωριστές πολιτικές αναμετρήσεις, εντούτοις θα φανεί τα επόμενα χρόνια με ποιους συντάσσεται το κίνημα κοινοβουλευτικά.

–Σε ποιο βιβλίο επανέρχεστε συχνά;

–Σε τρία βιβλία. Το πρώτο αφορά διαπραγματεύσεις «Hostage at the Table» του Kohlrieser, το δεύτερο αφορά την αλλαγή σε συνθήκες δύσκολες «SWITCH» των Heath, το τρίτο η «Συμμορία» του Δρουσιώτη που αφορά την διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

–Ποια ήταν η τελευταία παράσταση που έχετε δει;

–«Το κτήνος στο Φεγγάρι». Η παράσταση δραματοποιεί μια ιστορία των επιζώντων της Αρμενικής Γενοκτονίας, με όλα τα ψυχικά τραύματα των ανθρώπων/προσφύγων επιζώντων.

–Ποιο είναι το ελπιδοφόρο πρόσωπο της πολιτικής; Η Ντομινίκ Βουανέ, η Τζασίντα Άρντεν ή η Καμάλα Χάρις;

–Θαυμάζω την Ντομινίκ Βουανέ, ως τη γυναίκα επιστήμονα που ασχολήθηκε με την οικολογία και την πολιτική. Ο διορισμός της Καμάλα Χάρις, ως της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου των ΗΠΑ, έδωσε θετικά μηνύματα στον κόσμο. Το ελπιδοφόρο πρόσωπο της πολιτικής για εμένα είναι η Τζασίντα Αρντέν. Είναι ανθρώπινη, δίκαιη και αποφασιστική. Από το 2017 έχει καταφέρει μέσα από μια προοδευτική πολιτική να διαχειριστεί σοβαρά θέματα όπως το τρομοκρατικό κτύπημα το 2019, προωθώντας την ενότητα αντί τη διχόνοια, υλοποιεί δράσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή, εφάρμοσε την ίση αμοιβή ανάμεσα στα δύο φύλα, διαχειρίστηκε την πανδημία με αποτελεσματικό τρόπο.

–Ποια θα είναι η πρώτη σας πολιτική πράξη στο ενδεχόμενο που εκλεγείτε;

–Η πάταξη της διαφθοράς μέσα στους κόλπους των ΠΕΠ και των οικογενειών τους. Το Πόθεν Έσχες πρέπει να συνδεθεί με την ετήσια φορολογική δήλωση στη βάση της πρότασης του δρα Πισσαρίδη για τη Λευκή Βίβλο. Οι πολίτες χρειάζεται να ξαναεμπιστευθούν την πολιτική και το κράτος. Για εμένα πρώτα είναι ο τόπος μας, πρώτα είναι μια Κύπρος διάφανη γιατί μόνο έτσι τα παιδιά μας θα έχουν μέλλον εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου