ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Οδυσσέως στην «Κ»: Ο ΔΗΣΥ δεν ανήκει σε πρόσωπα

Ανήκει σε όλους εμάς που πιστεύουμε στις παρακαταθήκες του Γλαύκου Κληρίδη, λέει ο Κωνσταντίνος Οδυσσέως

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κόμμα, όπως είναι ο ΔΗΣΥ, όλες οι απόψεις συζητούνται, αλλά η πολυφωνία σταματά εκεί που γίνεται «Βαβυλωνία», λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο αριστίνδην υποψήφιος του ΔΗΣΥ στην επαρχία Αμμοχώστου Κωνσταντίνος Οδυσσέως. Ο ίδιος απαντά γιατί επέλεξε να συστρατευθεί σε αυτή τη μάχη με τον ΔΗΣΥ δεδομένων και των σφοδρών επικρίσεων που εξαπέλυε για την κυβέρνηση Αναστασιάδη, αν θα ξαναψήφιζε τον Νίκο Αναστασιάδη για πρόεδρο της Δημοκρατίας και τι θα απαντούσε στους Βαρωσιώτες, αν η πόλη άνοιγε υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. 

–Ποια είναι η πεμπτουσία της κληριδικής σχολής σκέψης; 

–Η δεοντολογία, η μετριοπάθεια, το ήθος, η τιμιότητα. Στο Κυπριακό ο πατριωτικός ρεαλισμός. Ο Γλαύκος Κληρίδης αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις να αποτρέψει την καταστροφική διχοτόμηση της Κύπρου. 

–Έχετε πει πως θα διεκδικήσετε για να πολεμήσετε εκ των έσω. Κάποιος όμως μπορεί να σας πει, τη φράση «αφού δεν μπορείς να τους νικήσεις καλύτερα να συνταχθείς μαζί τους»... 

–Η Κύπρος είναι μικρή και ο καθένας μπορεί να ρωτήσει και να μάθει για μένα. Δεν μένω ποτέ στα λόγια, τα κάνω πράξεις και ξέρω ότι μπορώ να πετύχω πολλά. 

–Θεωρήσατε καταστροφικούς τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό, όμως αυτούς τους χειρισμούς τους στηρίζει πλήρως το κόμμα με το οποίο κατέρχεστε. Αυτό δεν αποτελεί αντίφαση; 

–Δεν χρησιμοποίησα τον όρο «καταστροφική πολιτική», αλλά άσκησα κριτική στον κ. Αναστασιάδη, γιατί επικεντρώθηκε περισσότερο σε μια στρατηγική που είχε στόχο να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία, χωρίς παράλληλα να βλέπουμε αποτελεσματικές κινήσεις για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Η γραμμή του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό είναι η κληριδική γραμμή του πατριωτικού ρεαλισμού, με την οποία συμφωνώ απόλυτα. 

–Δεν σας ανησυχούν τα περί λύσης δύο κρατών που ακούγονται; 

–Πρέπει να πάμε στην Πενταμερή απολύτως αποφασισμένοι να λύσουμε το Κυπριακό, έχοντας με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο και την Ε.Ε., η οποία αρνείται να δεχτεί στους κόλπους της μια δεύτερη (τουρκική) χώρα στην Κύπρο. Καμία χώρα της Ευρώπης ή του κόσμου δεν θέλει να αναγνωρίσει ένα αποσχιστικό κράτος, διότι αυτό θα ενθαρρύνει αποσχιστικές τάσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Αν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να είναι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι η Τουρκία θα μείνει έξω από τη λύση, χωρίς κανένα δικαίωμα επέμβασης ή παρέμβασης. 

–Η πολυφωνία ενός κόμματος πού σταματά; Τα ψηφοδέλτια είναι σουπερμάρκετ για να έχουν τα πάντα; 

–Σε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κόμμα, όπως είναι ο ΔΗΣΥ, όλες οι απόψεις συζητούνται, αλλά η πολυφωνία σταματά εκεί που γίνεται «Βαβυλωνία». Ένα κόμμα πρέπει να έχει αρχές και θέσεις, σε όλα τα σοβαρά ζητήματα και όποιος διαφωνεί στις αρχές, οφείλει να είναι έντιμος με τη συνείδησή του και να μην κατέβει ως υποψήφιος. Με τις βασικές θέσεις του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, στην οικονομία και στην κοινωνική πολιτική, συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό. 

–Είχατε πει πως ο Χάρης Γεωρ- γιάδης θα έπρεπε να παραιτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών μετά το πόρισμα του Συνεργα- τισμού. Το ότι βρίσκεται στο πηδάλιο του κόμματος δεν είναι πρόβλημα για σας; 

–Αποφάσισα ότι θα ανήκω σ’ αυτή την παράταξη σε δύσκολες εποχές, από τότε που ήμουν ακόμη έφηβος. Πάντοτε τίμιος με τη συ- νείδησή μου, δεν δίστασα να επικρίνω και τον κ. Γεωργιάδη και τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση όταν ένιωσα την ανάγκη να το κάνω. Ο ΔΗΣΥ δεν ανήκει σε κανένα πρόσωπο, ανήκει σε όλους εκείνους που πιστεύουμε στις παρακαταθήκες του Κληρίδη. 

–Αν ο Νίκος Αναστασιάδης έβαζε υποψηφιότητα για την Προεδρία την επόμενη Κυριακή τι θα κάνατε; 

–Να παραιτηθεί και να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα; Δεν νομίζω και δεν έχει νόημα να συζητούμε ένα φανταστικό σενάριο. Αν γίνει πραγματικότητα, θα εξετάσω με προσοχή όλα τα πραγματικά δεδομένα και τις παραμέτρους και τότε θα σας απαντήσω. 

–Έχετε πει πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου σας είπε να του τα ψάλλετε, όταν χρειαστεί. Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που θα ζητήσετε να αλλάξουν εντός ΔΗΣΥ αν εκλεγείτε; 

–Ένα πράγμα θα ζητήσω: Ο ΔΗΣΥ ως κόμμα και το κάθε στέλεχος και βουλευτής του ξεχωριστά, να ενεργούμε πάντοτε στο πλαίσιο του οράματος και των αρχών της παράταξης και βεβαίως της κουλτούρας που μας κληροδότησε με τη ζωή και τις πράξεις του ο Γλαύκος Κληρίδης. 

–Αν η τουρκική πλευρά εξαγγείλει αύριο άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τι θα συμβουλεύσετε τους Βαρωσιώτες; 

–Να απορρίψουν μια τέτοια διχοτομική κίνηση του κατακτητή. Να επιδιώξουμε μαζί μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού, η οποία θα διαλαμβάνει ότι η Αμμόχωστος, η Μόρφου και αρκετά χωριά των επαρχιών Αμμοχώστου και Λευκωσίας θα βρίσκονται στο έδαφος της ελληνοκυπριακής πολιτείας του ενός και μόνου ομοσπονδιακού κράτους που θα υπάρχει στην Κύπρο. 

–Σε ποιο βιβλίο ανατρέχετε συχνά και γιατί; 

–Ανατρέχω συχνά στο αριστουργηματικό ποίημα «Ελένη». Μας είπε μια τραγική αλήθεια στο ποίημα εκείνο ο Σεφέρης, αλλά δεν θελήσαμε να τον ακούσουμε. 

–Ποια είναι η τελευταία θεατρική παράσταση που παρακολουθήσατε; 

–Ήταν μια εξαιρετική παράσταση του ΘΟΚ, ενός έργου με δυνατό πολιτικοκοινωνικό μήνυμα, με τίτλο «Ήχος Από Κόκαλα Που Σπάνε». 

–Ποια θα είναι η πρώτη πολιτική σας πράξη στο κοινοβούλιο αν εκλεγείτε τον Μάιο; 

–Να δώσω τη διαβεβαίωση του βουλευτή και να εννοώ απόλυτα κάθε λέξη που θα προφέρω. 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Βουλευτικές Εκλογές 2021: Τελευταία Ενημέρωση