ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μίας αρπαχτής, μύρια έπονται

Τι μεσολάβησε μέχρι και το όχι και τόσο βελούδινο διαζύγιο της Θεολόγου με τους Κυνηγούς

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από κεραυνός εν αιθρία, ήταν η διακοπή της συνεργασίας της Άννας Θεολόγου και του Κινήματος Ανεξάρτητων με το Κόμμα Ενωμένων Κυνηγών Κύπρου. Τα περί διάσπασης ακούγονταν εντόνως τη βδομάδα που πέρασε και δεν περιορίζονται στα όσα είχε αναφέρει η κα Θεολόγου κατά τη διάσκεψή της.

Η αφορμή

Αφορμή βεβαίως για τη διάσπαση, υπήρξε ο εκλογικός νόμος που ήθελε βάσει της γνωμάτευσης, κανένα κόμμα να μη μπορεί να εγγραφεί στο ψηφοδέλτιο των εκλογών με άλλη ονομασία ή συνδυασμό εκτός από το όνομα που είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο κομμάτων. Κατ’ επέκταση, το Κίνημα Ανεξάρτητων της Άννας Θεολόγου, το οποίο δεν είχε εγγραφεί ως κόμμα μέχρι σήμερα, θα έπρεπε να ήταν κάτω από την ομπρέλα των κυνηγών.

Η ομπρέλα, τα σύνολα και το αλαλούμ

«Εξ αρχής ο στόχος του κινήματος μας ήταν να γίνει η ομπρέλα για διάφορα οργανωμένα σύνολα και ομάδες που σέβονται τις ίδιες αρχές και έχουν το ίδιο όραμα για τον τόπο μας, και που θα ενσωματώνονταν μαζί μας με σκοπό την συλλογική προσπάθεια στον εκλογικό αγώνα για να διεκδικήσουμε έδρες στο κοινοβούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Θεολόγου σημειώνοντας πως το γεγονός ότι θα κατέρχονταν ως υποψήφιοι του ΚΕΚΚ, θα άλλαζε τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις για μία εναλλακτική ανεξάρτητη επιλογή.

«Μετά από συζήτηση με όλους τους υποψήφιους και τα οργανωμένα σύνολα που ενσωματώθηκαν κάτω από την ομπρέλα του κινήματος μας, αναφορικά με την αρχική συνεργασία, παρόλο το οποιονδήποτε ενδεχόμενο πολιτικό κόστος και παρά την δυναμική που διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, αποφασίσαμε ομόφωνα ότι δεν μπορούμε να κατέλθουμε ως υποψήφιοι κάτω από το ΚΕΚΚ αφού έτσι θα χαθεί η ταυτότητα και η προσπάθεια που ξεκινήσαμε εδώ και μήνες για να παρουσιάσουμε μια διαφορετική επιλογή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ποια είναι η ταυτότητα βεβαίως, ενός ψηφοδελτίου-μωσαϊκού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εντόνως. Ποιες για παράδειγμα ήταν οι κοινές θέσεις της Άννας Θεολόγου με τους Κυνηγούς για το κυπριακό την οικονομία ή την κοινωνία; Όλα αυτά δεν έχουν καταγραφεί κάπου. Κατ’ επέκταση, συνδυασμοί οι οποίοι εύκολα παντρεύονται, χωρίς κοινές θέσεις και στόχους μπορούν εύκολα να διαλύσουν και όχι με τον πιο ανώδυνο τρόπο.

Οι ψήφοι στους Κυνηγούς και ο Κεττής

Αυτό το οποίο συζητείτο άλλωστε εντόνως από την περασμένη βδομάδα, ήταν το γεγονός, ότι οι Κυνηγοί ως κόμμα, προέτρεπαν τα δικά τους μέλη να ψηφίσουν κυνηγούς και όχι μέλη των Ανεξάρτητων. Κίνηση, που είχε έλθει στα αυτιά της κυρίας Θεολόγου και των υπολοίπων που την ακολουθούν και αποφάσισαν να λάβουν μέτρα, έστω και με καθυστέρηση. Υπήρξε μάλιστα η ανησυχία στους κύκλους των Ανεξάρτητων, πως οι Κυνηγοί καταφέρνοντας λόγω της οργανωτικής τους δομής να εκλεγούν, θα έπαιρναν τις έδρες τους και θα αποχωρούσαν από τη συνεργασία. Η απόφαση για διάσπαση άλλωστε θα ανακοινωνόταν την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο λόγω αδιαθεσίας της ανεξάρτητης βουλεύτριας μετατέθηκε για το πρωί της Δευτέρας. Έγκυρες πηγές της «Κ» αναφέρουν πως η κυρία Θεολόγου μιλά με διάφορους, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ανδρέα Κεττή. Το αν ο κ. Κεττής θα εγκαταλείψει το πόστο του για να κατέλθει υποψήφιος με την κυρία Θεολόγου είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Το σίγουρο είναι πως υπήρξαν τέτοιες σκέψεις.

Περί προσωπικής ατζέντας

Αν και η κυρία Θεολόγου προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, παρουσιάζοντας το διαζύγιο φιλικό, κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει. Οι κυνηγοί την κατηγορούν ότι τους ξεγέλασε και πως έβαλε τη δική της ατζέντα πάνω από την συλλογική προσπάθεια. Αξίζει να σημειωθεί πως στο ενδεχόμενο που η εν λόγω συνεργασία λάμβανε το 3,6%, τότε την χορηγία θα λάμβανε το Κόμμα Ενωμένων Κυνηγών Κύπρου.

Πάντως, η κυρία Θεολόγου καταγγέλλοντας την κομματοκρατία που επικρατεί αποκάλυψε πως το Κίνημα Ανεξάρτητων θα εγγραφεί έστω και την υστάτη ως κόμμα. Υποσχέθηκε μάλιστα πως θα επιστρέψει την κομματική χορηγία που δικαιούνται το κόμμα, στο ενδεχόμενο που μπει στη βουλή.

Θέλησε μάλιστα να ξεκαθαρίσει πως δεν «πρόκειται ποτέ να δεχθούμε να καταστούμε το όχημα εξυπηρέτησης αλλότριων, προσωπικών ή και κομματικών συμφερόντων. Όπως καταδεικνύει άλλωστε και το σύνολο των μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεων, ο κυπριακός λαός μας εμπιστεύεται λόγω της επιμονής μας για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας. Αλλαγή και ανανέωση με καθαρούς και έντιμους συμπολίτες, άνδρες και γυναίκες, που είναι απόλυτα ξεκομμένοι από πολιτικές και κομματικές εξαρτήσεις ενός σαθρού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που αποδεδειγμένα είναι διαπλεκόμενο με οικονομικά και τραπεζικά συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ αποτελούμε σήμερα την καλύτερη και καθαρότερη πολιτική επιλογή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μία περιήγηση ωστόσο στην ιστοσελίδα του κινήματος θα καταδείξει πως δεν υπάρχει καθόλου ξεκάθαρη θέση στο κυπριακό, αν για παράδειγμα στηρίζουν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ή όχι. Ούτε βεβαίως στρατηγικό πλάνο για την οικονομία στην οποία δίδει η ίδια ιδιαίτερη έμφαση. Ήταν λοιπόν μία κακή επιλογή ή το σημείο των καιρών, που θέλει πρόσωπα με διαφορετικές θέσεις προτάσεις να συνενώνονται με στόχο την εισδοχή στην βουλή και ο,τι ήθελε προκύψει; Αυτό βεβαίως, ο χρόνος και η κάλπη θα το δείξει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου