ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βουλή: Εγκρίθηκε το ψήφισμα για παραίτηση Χάρη

Με τις ψήφους ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ Οικολόγων Συμμαχίας και Γιωργάλλα πέρασε το ψήφισμα του Συνεργατισμού.

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με τις ψήφους ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ, του Μιχάλη Γιωργάλλα της Αλληλεγγύης, της Συμμαχίας Πολιτών, των Οικολόγων και της Άννας Θεολόγου πέρασε το ψήφισμα που ετοίμασε το ΑΚΕΛ για τον Συνεργατισμό, το οποίο αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και καλεί τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να παραιτηθεί.

Οι βουλευτές ψήφισαν 32 υπέρ 17 κατά ενώ υπάρξαν και 3 αποχές.

Το ψήφισμα που ενέκρινε η πλειοψηφία της βουλής ζητά μεταξύ άλλων από τη γενική εισαγγελία και την αστυνομία να συνεχίσουν την διερεύνηση για πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες που εντόπισε η ερευνητική επιτροπή. Καλεί παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών να τερματίσουν την περιφρόνηση απέναντι στο πόρισμα και στην Ανεξάρτητη Επιτροπή και να επιδείξουν σεβασμό αναλαμβάνοντας έμπρακτα τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν. Όπως επισημαίνεται οι πολιτικές ευθύνες βαραίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση που γνώριζαν την κατάσταση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως σημειώνεται κύρια αιτία της κατάρρευσης του ΣΠΤ ήταν οι προσωπικές επιλογές και παραλείψεις του Υπουργού Οικονομικών τόσο για το σχεδιασμό στρατηγικής για την Τράπεζα όσο και στην επιλογή ατόμων στην ηγεσία της. Εκ του αποτελέσματος απέτυχε πλήρως και ως εκ τούτου ο Υπουργός Οικονομικών καλείται σε άμεση παραίτηση ή σε διαφορετική περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να τον παύσει ως ένδειξη ελάχιστης ανάληψης ευθύνης εκ μέρους τους, δεδομένων των αποφάσεων τους που καθόρισαν την τραγική κατάληξη της Τράπεζας. Το ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση να τερματίσει τις διαδικασίες αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΤ καθώς και την εξεύρεση νόμιμων διόδων, προκειμένου αυτή η περιουσία συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων, αποθηκών, συσκευαστηρίων, εργοστασίων, οικοπέδων, έργων τέχνης, να δοθεί πίσω στους νόμιμους δικαιούχους.

Η κόντρα Περδίκη-Νικόλα

Θα πρέπει να σημειωθεί πως θέση των Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών ήταν και η απόδοση ευθυνών στα κόμματα που συμμετείχαν στην επιτροπεία. Ενδεικτική και υποτυπώδης κόντρα Γιώργου Περδίκη και Νικόλα Παπαδόπουλου για το ποιοι ευθύνονται. Ο κ. Περδίκης σε ανάρτησή του στο twitter επεσήμανε πως «είναι θλιβερό να ακούς όσους έδωσαν τα κλειδιά του Συνεργατισμού (2013) στη κυβέρνηση και στο τέλος υπέγραψαν και τη πράξη του θανάτου του(2018), να αρνούνται να αναλάβουν έστω και πολιτικά, τη δική τους ευθύνη όπως καταγράφεται και στο πόρισμα της 3μελους επιτροπής».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάνοντας αναφορά στον Γιώργο Λιλλήκα να του ανταπαντά: «Ιδιαίτερα εκείνους που ήταν Υπουργοί Εμπορίου και αρνήθηκαν να πάρουν την εποπτεία του Συνεργατισμού στην Κεντρική Τράπεζα».

Η αυτοδιάλυση

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου από το βήμα της βουλής, προκάλεσε τα κόμματα να αναλάβουν όλοι την ευθύνη για την κατάληξη του Συνεργατισμού. Πρότεινε μάλιστα την αυτοδιάλυση της βουλής και τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση