ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιοι υποψήφιοι κέρδισαν τις εντυπώσεις

Νέα πρόσωπα από την κοινωνία των πολιτών άφησαν πίσω τους ηχηρά ονόματα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η κάλπη άνοιξε με εκπλήξεις και ανατροπές όσον αφορά το ποιοι πήραν τελικώς το εισιτήριο για τις Βρυξέλλες και ποιοι ξεχώρισαν σε σταυρούς προτίμησης. Η Κύπρος δεν στέλνει ούτε και μία γυναίκα από τους έξι ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, ενώ αίσθηση προκαλεί ο αριθμός σταυρών προτίμησης νέων προσώπων που δεν ανήκουν στον κομματικό σωλήνα.

 

Σάρωσε ο Φουρλάς

Πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βγήκε ο γνωστός δημοσιογράφος Λουκάς Φουρλάς λαμβάνοντας 43.156 ψήφους. Υπήρξε προσωπική επιλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου και φαίνεται πως επιβραβεύτηκε τελικώς γι αυτή του την κίνηση. Το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ανήκει στον σκληρό πυρήνα του ΔΗΣΥ και το ότι άφησε πίσω του ηχηρά ονόματα όπως τον Λευτέρη Χριστοφόρου και Νίκο Τορναρίτη οι οποίοι ανήκουν στην ηγετική πυραμίδα, θεωρείται πως αποτελεί και μήνυμα των πολιτών προς την Πινδάρου, ότι διαφωνούν με την ηγεσία.

Η Ελένη Σταύρου η οποία πρωταγωνίστησε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού, φαίνεται πως δεν επιβραβεύτηκε για τον προεκλογικό που ακολούθησε λαμβάνοντας 9538 ψήφους και έχοντας μεγάλη διαφορά από τον τρίτο σε σταυρούς προτίμησης. Η παρουσία των Παναγιώτη Σεντώνα (9321) και Τζιώρτζιας Παναγιώτου (7166) θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική και προπομπός για την συνέχιση των δύο νεαρών στελεχών στο κόμμα.

Ανατροπές στο ΑΚΕΛ

Εκπλήξεις παρατηρήθηκαν και με τη σειρά κατάταξης στο ΑΚΕΛ. Ο βουλευτής Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου έλαβε την πρωτιά με 27.063 ψήφους και με τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ να τον ακολουθεί με 25.051 ψήφους. Η καλή κατάταξη του κ. Κιζίλγιουρεκ, έστειλε το μήνυμα στην ηγεσία πως οι πολίτες επιβράβευσαν την για πολλούς τολμηρή κίνησή της να συμπεριλάβει Τ/κ στο ψηφοδέλτιο, αλλά και το ότι τα ερωτήματα του ΔΗΣΥ γύρω από την τ/κ υποψηφιότητα δεν έπεισαν.

Αίσθηση βεβαίως έκανε και η πρωτιά Γεωργίου, ο οποίος μπορεί να μην είχε μαζί του τον κομματικό μηχανισμό (που δούλευε για τον Νεοκλή Συλικιώτη) αλλά φαίνεται να έχει σημαντικό έρεισμα στο ΑΚΕΛικό ακροατήριο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ΑΚΕΛ στέλνει μία εντελώς νέα ομάδα ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η καλή παρουσία των νέων στελεχών Μαρίνα Νικολάου (18144) και Γιώργου Κουκουμά (13765) καταδεικνύει πως το κόμμα της Αριστεράς κέρδισε από την εκλογική μάχη δύο νέα στελέχη για τη συνέχεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Μαρίνα  Νικολάου η οποία ήταν και η μόνη γυναίκα υποψήφια στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, κατάφερε να συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όλες τις γυναίκες υποψήφιες.

Επικράτησε ο Μαυρίδης

Νικητής των ευρωεκλογών θεωρείται και ο Κώστας Μαυρίδης. Όχι μόνο για το γεγονός ότι επανεκλέγηκε αλλά και για τους σταυρούς προτίμησης. Έλαβε συγκεκριμένα 21.155 ψήφους με την Ελένη Θεοχάρους να ακολουθεί με 10.045. Υπενθυμίζεται πως ο κομματικός μηχανισμός του ΔΗΚΟ δούλευε παρασκηνιακά για την υποψηφιότητα του Μαρίνου Μουσιούττα και η πρωτιά Μαυρίδη όσο και η δεύτερη κατάταξη της κας Θεοχάρους η οποία ανήκει σε άλλο κόμμα, αποτελεί μήνυμα για το κόμμα του Κέντρου.

Αίσθηση προκάλεσε και το υψηλό ποσοστό της Κατερίνας Χριστοφίδου η οποία τερμάτισε τέταρτη (7262) σε απόσταση αναπνοής πίσω από τον Μαρίνο Μουσιούττα (8040) και άφησε πίσω της το πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία (6093).

Θρίλερ στην ΕΔΕΚ

Πρώτος στην ΕΔΕΚ καταλαμβάνοντας τελικώς και την έδρα ήταν ο Δημήτρης Παπαδάκης με 11789 ψήφους. Είχε βέβαια σκληρό ντέρμπι με τον Χρίστο Ιακώβου ο οποίος έλαβε τελικώς 10.755. Όπως λέγεται ο κ. Ιακώβου αποτελούσε την επιλογή του Μαρίνου Σιζόπουλου και ο κομματικός μηχανισμός είχε δουλέψει για την καλή παρουσία του, ακόμη και την εκλογή του. Η καλή παρουσία του μεταφράζεται από κύκλους ως και το βάπτισμα του πυρός για τον ίδιο στην ΕΔΕΚ. Καλή θεωρείται και η παρουσία της δημοσιογράφου Νατάσας Ιωάννου η οποία άφησε πίσω της τον βουλευτή Πάφου Ηλία Μυριάνθους.

Το ΕΛΑΜ δεν κατάφερε να λάβει την έδρα, ωστόσο η σειρά κατάταξης κατέδειξε πως η επιλογή ΕΛΑΜ αποτελεί και ζήτημα προσωπικής. Ο Μάριος Βασιλείου από την Πάφο τερμάτισε πρώτος 8432 ενώ το πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη που αναμενόταν να λάβει την πρωτιά, δεύτερος με 7818 ψήφους.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση