ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα γεγονότα που έφεραν την παραίτηση Πελεκάνου

Το Αμμοχωστιανό λόμπι και η πρωτιά Χατζηπαντέλα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Η παραίτηση Μάριου Πελεκάνου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για όσους τον είδαν να φεύγει εκνευρισμένος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κάλπης που στήθηκε στο Πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ για την ανάδειξη των έξι του ευρωψηφοδελτίου.  

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος δεν κατάφερε να εκλεγεί αφού κατατάχθηκε πέμπτος λαμβάνοντας 61 ψήφους. Για ορισμένους η απόφαση του να παραιτηθεί κρίνεται ως μονόδρομος αν αναλογιστεί κανείς πως είναι το ίδιο πρόσωπο που εξελέγη με 9.455, περίπου 2000 περισσότερες από τον δεύτερο, στη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος και το Σάββατο δεν κατάφερε να λάβει την στήριξη του ανώτατου οργάνου του κόμματος, δηλαδή της ίδια της ηγετικής πυραμίδας στην οποία ανήκε.

Μάλιστα αναφέρουν ότι η μη εκλογή Μάριου Πελεκάνου είναι και ήττα της ηγεσίας ως προς τους χειρισμούς τους οποίους επέλεξε να κάνει ενόψει εκλογών αλλά και της γενικότερης εσωστρέφειας που παρατηρείται στον ΔΗΣΥ. Άλλωστε είχε προηγηθεί και κριτική για το γεγονός ότι ο κ. Πελεκάνος ανέλαβε ενόψει δημοτικών τον συντονισμό των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου μιας και χαρακτηρίστηκε αβανταδόρικη θέση για την προσέλκυση ψήφων ενόψει ευρωεκλογών.

Βέβαια ο Μάριος Πελεκάνος κρίνεται από πολλούς κυρίως για τις θέσεις του στο μεταναστευτικό ως ένα από τα πρόσωπα που έπρεπε να βρεθούν εντός ευρωψηφοδελτίου ώστε να προσελκύσει και ψηφοφόρους που φλερτάρουν με το ΕΛΑΜ.

Στην αντίπερα όχθη αφήνεται να νοηθεί ότι η Πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου δεν έδειξε ένθερμη στήριξη ως προς την υποψηφιότητα Μάριο Πελεκάνου σε αντίθεση με αυτές του Κωνσταντίνου Πετρίδη, Λουκά Φουρλά και Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Ο Μάριος Πελακάνος προς το παρόν φαίνεται να μην θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του αν και διαμηνύει πως όταν έρθει ώρα έχει πολλά να πει. Μετά την παραίτηση του φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος Ευθύμιο Δίπλαρο, τον μόνο ίσως από την ηγεσία που θεωρεί ότι τον στήριξε, ξεκαθαρίζοντας του ότι δεν ανακαλεί την απόφαση του. Απαρατήρητο δεν περνά και το γεγονός ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ άφησε τα πράγματα να φτάσουν μέχρι εδώ, να στηθούν δηλαδή κάλπες εντείνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα έντασης χωρίς μάλιστα να παραλείψουν να επισημάνουν πως τέτοια φαινόμενα δεν παρατηρούνταν επί προηγούμενων ηγεσιών.

Η σημασία της απόσυρσης Χατζηγιάννη

Σε ότι αφορά πάντως τα αποτελέσματα της κάλπης του πολιτικού γραφείου για τους «έξι» δεν μπορεί κανείς να αψηφήσει και την απόσυρση από την κούρσα, μόλις ένα 24ωρο πριν τη διαδικασία, του βουλευτή του κόμματος Κυριάκου Χατζηγιάννη ο οποίος -μεταξύ άλλων- έκανε λόγο για απόφαση με γνώμονα την διευκόλυνση της διαδικασίας επιλογής των εκλεκτών της παράταξης για το ευρωψηφοδέλτιο όπως και η αποφυγή διλημμάτων και αδιεξόδων που μπορεί να δημιουργηθούν.

Οι γνώστες ωστόσο του θέματος αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Χατζηγιάννης αποχώρησε με πικρία και σκεπτικισμό σε σχέση με τη στάση της ηγεσίας θεωρώντας ότι ένας στέλεχος που διαχρονικά προσέφερε στον ΔΗΣΥ δεν έχει πλέον τη στήριξη της τελευταίας αν και ο ίδιος δήλωσε πως επιθυμεί να τελειώσει τη πολιτική του καριέρα στο ευρωκοινοβούλιο.

Βέβαια η απόσυρση του θεωρητικά φαίνεται να ευνόησε και τον πρώτο σε ψήφους Μιχάλη Χατζηπαντέλα (μιας και το Αμμοχωστιανό λόμπι δεν θα άφηνε το ευρωψηφοδέλτιο χωρίς δικό τους υποψήφιο) όπως και τον Χρίστο Αγγελίδη.

Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα διαμηνύονται ο Μάριος Πελεκάνος φαίνεται να μην ευνοήθηκε από αυτή την εξέλιξη. Αν και τα περισσότερα ψηφοδέλτια με δισταυρίες ακούγεται ότι είχαν τα ονόματα του Χρίστου Αγγελίδη και του Μάριου Πελεκάνου ο πρώτος κατάφερε να επικρατήσει.

Στο πλευρό του Μιχάλη Χατζηπαντέλα και στελέχη που φέρεται να εκτίμησαν τους ήπιους τόνους που κράτησε προεκλογικά όπως και η δυσαρέσκεια που προκάλεσε η στάση συγκεκριμένου υποψήφιου που θεώρησαν ότι τους αντιμετώπισε με υπεροψία αφού στο χρόνο που είχαν στη διάθεση τους δεν θέλησε να αναπτύξει τις θέσεις και το όραμα του.

Σε σχέση με τα πλείστα των ψηφοδελτίων με τέσσερις σταυρούς υπήρχαν τα ονόματα Κωνσταντίνου Πετρίδη , Λουκά Φουρλά, Μιχάλη Χατζηπαντέλα και σε σχέση με τον τέταρτο διαφοροποιούνταν καταδεικνύοντας έτσι ότι ο κ. Πελεκάνος δεν ήταν μέρος των επικρατέστερων.

Δυσαρέσκεια φαίνεται να υπήρξε και σε σχέση με τη στάση της Αννίτας Δημητρίου να αναφερθεί δημόσια στην πρόταση υποβολής υποψηφιότητας στο βουλευτή Γιώργο Κάρουλα για το δήμο Λάρνακας αν και ο ίδιος το βράδυ της Παρασκευής φέρεται να ήταν αρνητικός σε κατ΄ ίδιαν συζήτηση μαζί της με την ίδια την πρόεδρο να τονίζει ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση