ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αισιοδοξία για το καλώδιο

Επανέναρξη των ερευνών, χωρίς τουρκικά εμπόδια, επιθυμεί η Αθήνα

Kathimerini.gr

Στη ρητορική της βεβαιότητας περί επανέναρξης των ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου επανακάμπτει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αυτή τη φορά μέσω ανώτατων διπλωματικών πηγών. Κατά τις συγκεκριμένες πηγές η επανέναρξη των ερευνών για τον Great Sea Interconnector (GSI) τοποθετείται χρονικά εντός των επόμενων μηνών. Εκτίμησαν μάλιστα ότι εφόσον η Τουρκία αντιδράσει, τότε θα καταγραφεί δοκιμασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υποστήριζαν, ωστόσο, ότι το υπουργείο Εξωτερικών «διατηρεί την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει τελικά πρόβλημα» και σε κάθε περίπτωση όταν το πλοίο αρχίσει τις έρευνες «θα αξιολογηθεί η κατάσταση». Κατά τις ίδιες πηγές, η Αθήνα δεν έχει προτείνει κάποια φόρμουλα απεμπλοκής από το αδιέξοδο, ενώ υπενθυμιζόταν ότι το έργο αφενός χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. αφετέρου είναι σημαντικό, καθώς αίρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.

Οσον αφορά τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και τα F-35, τόνιζαν ότι η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται, γι’ αυτό και η Αθήνα «παρακολουθεί βεβαίως», ωστόσο «δεν θα επιβάλει η Ελλάδα τι οπλικά συστήματα θα πουλήσει στην Τουρκία η Ουάσιγκτον».

Ολα αυτά έγιναν γνωστά, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποιεί άτυπη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη ήδη από προχθές Τετάρτη. Ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στο περιθώριο της άτυπης υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια στις 14-15 Μαΐου όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί και η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Τουρκίας υπό τους δύο ηγέτες Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Χάγη (24-25 Ιουνίου). Ως εκ τούτου, στη συνάντηση των κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν θα καθοριστεί αν είναι δυνατή η τέλεση του ΑΣΣ στην Αγκυρα (ή την Κωνσταντινούπολη) πριν από το πιθανό τετ α τετ των ηγετών στη Χάγη ή θα μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι. Οι ίδιες ανώτατες διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις του επόμενου χρονικού διαστήματος «δεν υπάρχει λόγος να μην πραγματοποιηθούν λόγω της σύλληψης Ιμάμογλου, καθότι και άλλες χώρες οργανώνουν συναντήσεις με την Αγκυρα».

Επίσης σημείωναν ότι αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μια ευκαιρία στα ελληνοτουρκικά και υπογράμμιζαν την «ειλικρινή σχέση» που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν, που συχνά αποτελεί βαλβίδα αποσυμπίεσης κρίσεων. Μάλιστα, η περίοδος σχετικής νηνεμίας στα ελληνοτουρκικά αποτελεί και έναν από τους λόγους που βοηθούν την Αθήνα να περάσει προς την Αγκυρα τα μηνύματά της σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιθανή επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν αποτελεί θέμα που τίθεται από την Αγκυρα στις ελληνοτουρκικές επαφές, ενώ για την Αθήνα πρόκειται για ζήτημα οικουμενικής φύσης, η επίλυση του οποίου μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει.

Οι ίδιες πηγές αναφέρονταν στις επαφές του κ. Γεραπετρίτη στην Κωνσταντινούπολη, την οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά ως υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και ξεναγήθηκε στη Μαράσλειο Σχολή, ενώ χθες επισκέφθηκε το Ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο και τη Σχολή της Χάλκης. Σήμερα Παρασκευή ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με εκδότες και διευθυντές τουρκικών μέσων ενημέρωσης που εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ανώτατες πηγές σχολίαζαν και τις συζητήσεις που περιστρέφονται γύρω από τη συχνά περίπλοκη τριγωνική σχέση ανάμεσα στην Αθήνα, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «δεν έγινε καμία αναφορά» στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Εντατικότερα μέτρα για επιστροφές των αιτητών ασύλου που απορρίπτονται προτείνει η Κομισιόν – Αντιδράσεις στο Κοινοβούλιο ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ