ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιστολή Κασουλίδη: Ουκρανία Κύπρος πάνε χέρι-χέρι

Τι αναφέρει για Κυπριακό και ΜΟΕ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με επιστολή του προς Κύπριους διπλωμάτες και διπλωματικές αποστολές ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κάνει ανασκόπηση για τις εξελίξεις σε τομείς της εξωτερικής πολίτικης της Κύπρου αλλά και θέματα που αφορούν το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και την πρόσφατη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο ΥΠΕΞ τονίζει ότι, «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η παραβίαση βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου αποτέλεσε και συνεχίζει να προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε στους συνομιλητές μας τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής εδάφους ενός Κυρίαρχου, Ανεξάρτητου και εδαφικά ακέραιου κράτους. Οι ίδιες αρχές και διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου που παραβιάζονται στην περίπτωση της Ουκρανίας, παραβιάζονται συστηματικά για 48 συναπτά έτη από την Τουρκία στην περίπτωση της Κύπρου. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων και των double standards δεν αποτελεί πολιτική στάση που περιποιεί τιμή για όποιους την εφαρμόζουν. Είτε αυτοί είναι κράτη, είτε Οργανισμοί».

Στην επιστολή μεταξύ άλλων ο αναφέρει ότι, «οι υποθέσεις Κύπρου και Ουκρανίας συνιστούν παράλληλες πορείες, όπου οι δύο χώρες αναζητούν την εθνική τους δικαίωση στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ταυτόσημες και αντίστοιχες αντιδράσεις τόσο σε διακηρυκτικό αλλά κυρίως σε πρακτικό επίπεδο. Η Κύπρος από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως θέμα αρχής, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Αναδείξαμε την παραβίαση της Κυριαρχίας, της Ανεξαρτησίας και της Εδαφικής Ακεραιότητας της Ουκρανίας, η οποία - όπως και στην περίπτωση της Κύπρου - συνιστά πράξη αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, αντίθετη με την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και αντίθετη με την Τελική Πράξη του Ελσίνκι η οποία Θέτει το πλαίσιο για την παραπέρα εξέλιξη της διαδικασίας για την ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη».

Στις αναφορές του ο ΥΠΕΞ στάθηκε και στις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας τονίζοντας τα εξής, «παρόλο που η χώρα μας είχε στιγματιστεί με αρνητικό τρόπο ως προς τις σχέσεις της με τη Ρωσία, είτε λόγω των αστοχιών και παραλήψεων που παρατηρήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραχώρησης υπηκοοτήτων, είτε ελέω των διαχρονικών δεσμών με τη Ρωσική Ομοσπονδία, είχαμε, εντούτοις, την ευκαιρία να αποδείξουμε εκ νέου την εξωστρέφεια και προβλεψιμότητά μας ως ένας σταθερός δυτικός εταίρος εντός ΕΕ».

Ο κύριος Κασουλίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στάση της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων επισημαίνοντας ότι η Τ/κ ηγεσία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το στόχο της λύσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου, προτάσσοντας την απαράδεκτη θέση για λύση δύο κρατών, αλλά και το προαπαιτούμενο αναγνώρισης καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας των ΤΚ ως προϋπόθεσης για έναρξη διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ