ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανία: Νέα παρέμβαση για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατ. Μεσόγειο

«Είναι απολύτως σημαντικό οι εμπλεκόμενοι να επιδιώξουν τον απευθείας διάλογο μεταξύ τους για τα ζητήματα που τους χωρίζουν και αφορούν θέματα δικαίου της θάλασσας»

Kathimerini.gr

Παρέμβαση για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποίησε, πριν από λίγο, η Γερμανία ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και σε συνέχεια της διαμεσολαβητικής προσπάθειας της Αγκελα Μέρκελ για τερματισμό της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επανέλαβε την έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης και για απευθείας διάλογο των δύο πλευρών και επιβεβαίωσε τις χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες της Μέρκελ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, κατά τις οποίες συζητήθηκε η «ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Καγκελάριος μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Ερντογάν και ότι ασφαλώς μίλησε για την ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η θέση μας έχει αναφερθεί εδώ επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες και είναι σαφής: αυτές οι εντάσεις προκαλούν ανησυχία. Το σημαντικό είναι η αποκλιμάκωση και το να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω όξυνση. Σημαντικό είναι τα δύο κράτη να μπουν σε απευθείας συνομιλία, στην οποία θα συζητήσουν πράγματι μεταξύ τους τα διαφιλονικούμενα θέματά τους του Δικαίου της Θάλασσας. Και αυτή είναι η θέση την οποία η Καγκελάριος - είναι βεβαίως και η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης - υποστήριξε σε αυτές τις συνομιλίες», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν το Βερολίνο εφαρμόζει πολιτική ίσων αποστάσεων, σε αντίθεση με την Γαλλία, η οποία έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι δεν θέλει να εκφράσει περαιτέρω αξιολόγηση για το θέμα και πρόσθεσε: «Η Καγκελάριος μίλησε και με τις δύο πλευρές της - αν θέλετε - διένεξης. Είναι σημαντικό και οι δύο εμπλεκόμενοι να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση και να επιδιώξουν μια λύση των διαφιλονικούμενων θεμάτων σε απευθείας συνομιλίες. Η έκκλησή μας για αυτό απευθύνεται και στους δύο και αυτό υπηρετούν και τέτοια τηλεφωνήματα, όπως τα πραγματοποίησε χθες η Καγκελάριος».

Ερωτηθείς εάν η αποστολή γαλλικού πολεμικού πλοίου στην περιοχή συμβάλλει στο να αποφευχθεί η περαιτέρω όξυνση, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει ενημερωθεί σχετικά. «Ισχύει αυτό που είπα, ότι πρέπει να γίνει το παν προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως το Βερολίνο εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες ανήσυχο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ζάιμπερτ να σημειώνει την Τετάρτη πως «ασφαλώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει την αύξηση της έντασης σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου γεμάτη ανησυχία. Είναι απολύτως σημαντικό οι εμπλεκόμενοι να επιδιώξουν τον απευθείας διάλογο μεταξύ τους για τα ζητήματα που τους χωρίζουν και αφορούν θέματα δικαίου της θάλασσας», ενώ συμπλήρωσε: «Από τη σκοπιά μας, το σημαντικότερο είναι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τα διαφιλονικούμενα θέματα δικαίου της θάλασσας στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Προς τούτο απευθύνουμε έκκληση προς τους εμπλεκομένους και για την αποτροπή κάθε περαιτέρω κλιμάκωσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ