ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρίσιμη Παρασκευή στην Τουρκία

Επικοινωνιακή εκστρατεία στήνει η κυβέρνηση Ερντογάν στην Αγία Σοφία

Εν μέσω «θερμού» καλοκαιριού και πανδημίας του κορωνοϊού η Τουρκία διανύει κρίσιμες ημέρες. Χθες, στην τουρκική πρωτεύουσα συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (MGK). Σήμερα συνεδριάσει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAŞ) ενώ αύριο ακολουθεί η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος.

Στην τουρκική πρωτεύουσα, καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένη για να επωφεληθεί στο έπακρον πολιτικά και διπλωματικά από το κρίσιμο 72ωρο και να στείλει τα δικά της μηνύματα στο εξωτερικό και στην τουρκική κοινή γνώμη.

«Παραμένουν ίδια τα τουρκικά σχέδια»

Στο τέλος του χθεσινού MGK η Άγκυρα έστειλε τα δικά της μηνύματα για το Κυπριακό, την Ανατολική Μεσόγειο και την ένταση στις σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας. Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, κάνει λόγο για «δικαιώματα και συμφέροντα των Τούρκων της Κύπρου» και επαναλαμβάνει ότι βρίσκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν.

Την ίδια ώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο λιμάνι της Αττάλειας, όπου παραμένει αγκυροβολημένο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruç Reis», δίπλα στο οποίο πλέον έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας. Σχετικά με το αν τελικά θα ξεκινήσει το τουρκικό σκάφος το ταξίδι του για την Α. Μεσόγειο, πριν από λίγο, πηγές στο εσωτερικό της συντηρητικής κυβερνητικής συμμαχίας στην Άγκυρα υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά ότι «εφόσον παραμένει σε ισχύ η σχετική ναυτική οδηγία (Navtex) και το MGK έχει επαναλάβει την αποφασιστικότητα μας δεν υπάρχουν λόγοι για να αλλάξουν τα αρχικά σχέδια».

Κρίσιμες προαγωγές στον τουρκικό στρατό

Η παραπάνω επισήμανση έρχεται την στιγμή που ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός τύπος βάλλει κατά των ελληνικών θέσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την «Γιενί Σαφάκ», η οποία φτάνει στο σημείο να αμφισβητήσει το κυριαρχικό καθεστώς του Καστελόριζου σε σημερινό σχετικό δημοσίευμα. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν προεδρεύει σε συνεδρίαση του YAŞ, το οποίο θα αποφασίσει για τις προαγωγές και συνταξιοδοτήσεις στον τουρκικό στρατό. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα στην Άγκυρα επιφυλάσσουν αντίκτυπο κυρίως για τα «μεσαία» στρώματα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), με τους Τούρκους αναλυτές να μην αναμένουν «εκπλήξεις» στην κορυφή της ηγεσίας του στρατού.

Επικοινωνιακό show στην Αγία Σοφία, η επέτειος της Λοζάνης

Αύριο, ακολουθεί η μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης Ερντογάν στην Αγία Σοφία. Από το πρωί της Παρασκευής, ο ιστορικός ναός ανοίγει τις πύλες του για τους Μουσουλμάνους πιστούς και στην συνέχεια ακολουθεί η προσευχή της Παρασκευής, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Τουρκίας και περίπου 500 «VIP» προσκεκλημένοι.

Η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος έρχεται στην επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης Λοζάνης, απέναντι στην οποία η στάση της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται ως «αμφιλεγόμενη». Τούρκοι αναλυτές και πρώην στελέχη του στρατού ισχυρίζονται ότι η Συνθήκη της Λοζάνης δεν επιλύει διάφορα «προβλήματα» που αντιμετωπίζει η Τουρκία σήμερα στις σχέσεις της με τους γείτονες της, κυρίως με την Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το σκεπτικό, στην Άγκυρα επικρατεί η άποψη ότι «η ιστορία με το σκάφος «Oruç Reis» θα έχει οπωσδήποτε συνέχεια για την προβολή των τουρκικών θέσεων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

Παιχνίδια με τοπωνυμίες

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο εμπνευστής του περίφημου δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα», ο πλέον εν αποστρατεία ναύαρχος, Τζιχάντ Γιαϊτζί ξεκίνησε νέα συζήτηση στην Τουρκία για την αλλαγή της ονομασίας του Αιγαίου στα επίσημα έγγραφα και στους χάρτες της Τουρκίας. Σύμφωνα με την ιδιόρρυθμη οπτική γωνία του ναυάρχου, την οποία συμμερίζονται κύκλοι στην Άγκυρα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν, το Αιγαίο θα πρέπει να μετονομαστεί ως «Θάλασσα των Νησιών και Δυτική Ανατολία», έτσι ώστε η Τουρκία να περάσει το μήνυμα ότι το πέλαγος αποτελεί φυσική γεωγραφική προέκταση της γειτονικής χώρας.

Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται την στιγμή που ο φιλοκυβερνητικός τύπος της Τουρκίας έχει ήδη τροποποιήσει την ονομασία του Καστελόριζου. Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρονται στο ελληνικό νησί με την ονομασία «Kızılhisar (Ερυθρό Κάστρο)».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X